Annons

Lotterivinnare vann knarkkungens hem

En lycklig vinnare i ett statligt mexikanskt lotteri kan börja packa flyttkartongerna. Vinnaren har nämligen vunnit den förre knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman hus.
Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En man pekar på vilken lott han vill köpa i lotteriet där beslagtagna fastigheter kunde vinnas.
En man pekar på vilken lott han vill köpa i lotteriet där beslagtagna fastigheter kunde vinnas.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Villan i Culiacán i västra Mexiko var ett av runt 20 beslagtagna fastigheter den mexikanska staten lockade med i ett stort lotteri, vars vinnarnummer avslöjades på onsdagen.

Huset är det som knarkkungen via avloppssystemet lyckades fly från 2014 – innan han sex dagar senare kunde gripas. Han sitter i dag i ett högsäkerhetsfängelse i USA, dömd på livstid.

Annons

Huset bedöms vara värt omkring 1,6 miljoner kronor och var långt ifrån det mest värdefulla priset i lotteriet. Bland övriga fastigheter att vinna fanns till exempel ett hus i Mexico City som tillhört den tidigare ledaren för en av landets mest brutala narkotikaligor, den så kallade Juarez-kartellen.

Amado Carrillo Fuentes avled i samband med en plastikoperation 1997 och hans hus tros vara värt runt 34 miljoner kronor. Hans bror Vicente Carrillo Fuentes, även kallad "El Viceroy" var även han ledare för kartellen. Han greps 2014 och dömdes så sent som i veckan till 28 års fängelse.

Målet med lotteriet var att minska statens utgifter för underhåll av fastigheterna. Vem som vann knarkkungarnas fastigheter har hållits hemligt. Pengarna de och alla andra lottköpare betalat ska gå till Mexikos deltagare i OS och Paralympics i Tokyo i år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons