Annons

Sverige har lärt läxan: "Inte acceptabelt"

Ena dagen mästerskapsmedalj, nästa bortamatch mot en B-nation. Senast Sverige gjorde den växlingen höll det på att sluta i magplask.
Det ska inte upprepas i VM-kvalpremiären mot Slovakien, lovar Chelseabacken Magdalena Eriksson.
– Det är liksom inte acceptabelt.
Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Magdalena Eriksson skrattar gott tillsammans med Hanna Glas under en träning inför fredagens VM-kvalmatch mot Slovakien.
Magdalena Eriksson skrattar gott tillsammans med Hanna Glas under en träning inför fredagens VM-kvalmatch mot Slovakien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotbollslandslaget går in i det europeiska VM-kvalets grupp A som storfavorit. Världstvåan och OS-silvermedaljören ställs mot Finland (24:a på världsrankningen), Irland (33:a), Slovakien (45:a) och Georgien (123:a), och allt annat än gruppseger, och den enda direktplatsen till VM, vore ett fiasko.

Den första vinsten är tänkt att inkasseras på fredagskvällen mot Slovakien, i Senec ett par mil nordost om huvudstaden Bratislava.

Lettland chockade

Annons

Men man ska passa sig för att ta ut en seger i förskott, det blev de de blågula spelarna varse senast de var i samma situation.

Efter VM-bronset 2019 skulle Sverige inleda EM-kvalet med tre enkla poäng borta mot 93:e-rankade Lettland. En halvtimme in var det sensationellt 1–0 till Lettland.

Det löste sig till slut, Sverige vann med 4–1, men det var en läxa.

– Det var första gången jag själv fick gå från en stor turnering och sedan ta nya tag i ett kval. Vi lärde oss att vi måste vara på tårna direkt, vi släppte ju in ett mål och låg under en ganska lång stund. Och det är liksom inte acceptabelt, säger Chelseastjärnan Magdalena Eriksson.

Svårt att flytta fokus

Bayern Münchens högerback Hanna Glas minns också hur Sverige hade svårt att hitta skärpan mot Lettland. Det är inte helt lätt att flytta fokus från en stor turnering till en landskamp som bara ska vinnas, säger hon.

– Vi vet vad som krävs av oss och måste gå in hundra procent, motståndarlagen blir bättre och bättre så vi måste ligga på topp för att vinna matchen, säger Glas.

Magdalena Eriksson har i alla fall inga problem med att hitta motivation inför Slovakienmatchen. Hon var en av få spelare som direkt efter förlusten i OS-finalen blickade framåt och i stället för att deppa ville se det som tändvätska.

– Bara för att vi förlorade en OS-final på straffar betyder inte det att vi helt plötsligt inte har åstadkommit allt det vi gjorde. Det viktigaste nu är bara att fortsätta på samma sätt. Vi kunde spela ut världsnationer, vi vann fem matcher i rad mot toppnationer och ska bara spela vidare på det och ta in det i sådana här matcher, säger Eriksson.

"Fotboll är konstigt"

Förbundskapten Peter Gerhardsson tror inte heller att det finns någon större risk för svensk underskattning i Senec. Matchen mot Lettland, liksom 0–1-förlusten borta mot Ukraina i det förra VM-kvalet, ska ha varit varning nog.

– Fotboll är väldigt konstigt, Lettland var knappt över halva planen mot oss. Jag har aldrig mött ett lag som försvarat så lågt, och så gjorde de 1–0 på en fast situation. Och det gjorde att det blev en väldigt jobbig resa. Så jag tror att både den matchen och Ukrainamatchen gör att vi har respekt för alla motståndare, säger Gerhardsson.

Annons

Därför, säger Magdalena Eriksson, kvittar det faktiskt att Sverige slog Slovakien stort två gånger om i det senaste EM-kvalet: 6–0 hemma, 7–0 borta.

– Vi har faktiskt pratat om det, att vi hade 13–0 på dem. Men vi hade perioder i matcherna som vi inte var nöjda med. De blir bättre och har utvecklats och hade bra resultat i juni mot Chile till exempel. Det är ett lag man ska se upp med, säger Eriksson.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Kvalet till VM 2023

Fakta: Kvalet till VM 2023

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Första omgången spelas 13–21 september och kvalet avslutas i september 2022, med playoffspel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoffspelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

Grupp A: Sverige, Finland, Irland, Slovakien, Georgien.

Grupp B: Spanien, Skottland, Ukraina, Ungern, Färöarna.

Grupp C: Nederländerna, Island, Tjeckien, Belarus, Cypern.

Grupp D: England, Österrike, Nordirland. Nordmakedonien, Lettland, Luxemburg.

Grupp E: Danmark, Ryssland, Bosnien och Hercegovina, Azerbajdzjan, Malta, Montenegro.

Grupp F: Norge, Belgien, Polen, Albanien, Kosovo, Armenien.

Grupp G: Italien, Schweiz, Rumänien, Kroatien, Moldavien, Litauen.

Grupp H: Tyskland, Portugal, Serbien, Israel, Turkiet, Bulgarien.

Grupp I: Frankrike, Wales, Slovenien, Grekland, Kazakstan, Estland.

Sveriges spelschema:

17 september: Slovakien–Sverige.

21 september: Sverige–Georgien.

21 oktober: Irland–Sverige.

25 november: Sverige–Finland.

30 november: Sverige–Slovakien.

2022

7 april: Georgien–Sverige.

12 april: Sverige–Irland.

6 september: Finland–Sverige.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons