Utrikes

Tiotals covidsmittade i Putins krets

Rysslands president Vladimir Putin isolerar sig efter tiotals fall av covid-smitta i hans inre krets. Arkivbild från videokonferens i december 2020.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysslands president Vladimir Putin har fått in smittan i sin "inre krets". Det ska handla om tiotals personer som har testat positivt för covid-19.
PREMIUM

Den ryska presidenten har isolerat sig sedan i tisdags då de första fallen upptäcktes. Kreml sade då att presidenten är vid god hälsa men att han kommer att arbeta hemifrån. Under torsdagen meddelade Putin att det inte bara rör sig om ett par fall av smittade.

– Smittofall har upptäckts i min inre krets. Inte bara ett par stycken, utan tiotals, sade presidenten under en videokonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Inga gratispommes när Merkel tackar för sig

Angela Merkel smet ut från ett EU-toppmöte 2016 för att köpa pommes frites.
Foto: Maison Antoine/TT
Utrikes
Utrikes Inte mindre än hundrasju EU-toppmöten har Angela Merkel hunnit med under sina sexton år vid makten.
Mycket tyder på att veckans träff blir den sista. Kanske firar hon med Brysselspecialiteten pommes frites?

Tre svenska statsministrar, fyra franska presidenter och fem brittiska premiärministrar. På sexton år har Angela Merkel avverkat många europeiska stats- och regeringschefer under utdragna toppmöten och tillhörande nattmanglingar i Bryssel.

Merkel har ett omvittnat litet sömnbehov, en stor fördel i EU-sammanhang, där diskussionerna ofta pågår in på småtimmarna. Själv har hon jämfört sin förmåga att ackumulera sömn med kamelernas förmåga att lagra vatten.

Strut med sås

Trött blev hon dock vid ett toppmöte om Storbritanniens framtid i EU 2016, då maten i toppmötesbyggnaden i Bryssel tröt. När den redan uppskjutna lunchen ställdes in fick Merkel nog och gick till en pommes frites-kiosk på närbelägna Place Jourdan, där hon beställde in en strut med Belgiens gastronomiska stolthet, tillsammans med andalousesås – majonnäs med smak av tomat och paprika.

När TT:s utsände fem år senare tittar förbi samma kiosk på en strut och frågar om den tyska kanslern får gratispommes om hon kommer förbi igen blir det blankt nej. "Bien sûr" måste Madame Merkel betala, konstaterar kvinnan bakom disken, med glimten i ögat.

– Det är samma för alla.

Löfven: Merkel "enastående"

Statsminister Stefan Löfven (S), som själv gör sitt sista toppmöte, är förtegen om huruvida det blir något avskedsfirande med Merkel på tu man hand. Men han hyllar den tyska ledaren som "enastående".

– Det är bara att buga för hennes insats för Tyskland och Europa. Hon har varit väldigt viktig, och gjort en väldigt, väldigt stark insats, säger han till TT.

– Tyskland och Sverige har en bra relation och är likasinnade i många frågor, och vi har också en bra personlig kontakt. Jag uppskattar det samarbetet väldigt mycket.

Stående ovationer

Vid torsdagens arbetsmiddag med EU-ledarna – provensalsk grönsakssoppa, havsabborre och hallonbakelse – stod en avskedsskål för både Merkel och Löfven på programmet, enligt Politico. På fredagen tackades hon av mer formellt av rådsordföranden Charles Michel, som enligt en källa inne på mötet jämförde EU utan Merkel med Paris utan Eiffeltornet eller Rom utan Colosseum.

– Du är ett monument, ska Michel ha sammanfattat Merkels gärning, innan EU-ledarna gav henne stående ovationer.

Löfven gav ryggsäck

Av Löfven fick Merkel en Fjällräven-ryggsäck, erfar TT. Den lär komma väl till pass, då hon är förtjust i att vandra i Sydtyrolen. Till paketet hörde ett litet kort med en älg på.

Vill Merkel fira vidare på fredagen och ta en helkväll i Bryssel är det inte omöjligt att hon styr stegen mot Grand Place och restaurangen Le Roy d'Espagne, där hon trakterades av sin Luxemburgkollega Xavier Bettel efter ett toppmöte 2018.

– Vi tog ett glas kolleger emellan, förklarade Bettel då, efter att de två fångats på bild tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och Charles Michel, som då var Belgiens premiärminister.

Lovar gratis öl

Kyparen TT pratar med tre år senare på uteserveringen vid det kullerstensbelagda torget i hjärtat av Bryssel har inte fått någon indikation på att Merkel kommer att titta förbi igen. Men skulle det bli så lovar han en gratis öl till kanslern.

Det är ju trots allt hennes sista toppmöte.

– Inga problem, säger han.

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Etiopiskt flyg bombar Tigray – igen

Rökmoln stiger från Tigrays huvudstad Mekele, efter en etiopisk flygräd tidigare i veckan.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Etiopisk militär genomför flygattacker mot den konflikthärjade regionen Tigrays huvudstad Mekele – för fjärde gången på en vecka.

Fredagens räder var inriktade på ett av rebellgruppen Tigreanska folkets befrielsefronts (TPLF) träningscenter som centralstyret i Addis Abeba också ser som en "hub för terrororganisationens" stridande, enligt uppgifter från en regeringstalesperson.

Det fanns inga omedelbara uppgifter om skadade eller döda.

Konflikten i Tigray, en region som tidigare hade ett visst mått av självstyre, bröt ut i november i fjol. Etiopiska styrkor gick då in i provinsen efter uppgifter om konfrontationer. TPLF, som då drevs på flykt, genomförde i somras en motoffensiv och tog tillbaka makten i delar av provinsen.

Därefter har Etiopien anklagats av bland annat FN för att medvetet blockera förnödenheter från att nå Tigray, som hotats av en omfattande svältkatastrof till följd av konflikten.

Utrikes

Biden lovar att försvara Taiwan mot Kina

USA:s president Joe Biden vid den CNN-ledda utfrågningen i torsdags.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA kommer att försvara Taiwan ifall Kina skulle invadera ön, enligt landets president Joe Biden. Uttalandet irriterar Kina.

Bidens uttalande i torsdags tolkas som ett avsteg från USA:s långvariga linje, som gått ut på att stödja Taiwan genom att bygga upp dess militär men inte uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig.

Strategin har varit en balansgång mellan att avskräcka Kina från att invadera och samtidigt få Taiwan att avhålla sig från att utropa sig som självständigt, något som är en röd linje för Kina.

Biden gjorde sitt uttalande i onsdags, i samband med ett CNN-lett forum där han fick frågan ifall USA skulle komma till Taiwans undsättning om Kina invaderade.

– Ja. Vi har ett sådant åtagande, svarade han.

Uttalandet har inte gått Peking förbi. Under fredagen varnade Kina omvärlden för att underskatta landets beslutsamhet att ta kontroll över ön.

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Kina genomför regelbundet militära styrkeövningar i havet utanför och luftrummet nära Taiwan.

Från Taiwan togs Bidens uttalande emot med tacksamhet.

"USA:s regering har visat, genom verkliga handlingar, sitt obevekliga stöd för Taiwan", sade en talesperson för president Tsai Ing-Wen.

Biden gjorde ett liknande uttalande i augusti, vilket lett till frågor om ifall USA har ändrats sin Taiwanstrategi. Men Vita huset har hittills hävdat att det är samma strategi som tidigare som gäller, även under Joe Biden.

Utrikes

Löfven: EU måste skydda sin yttre gräns

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och deras 25 kolleger i kretsen av EU-ledare fortsätter i dag sitt toppmöte i Bryssel.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Migration och läget på gränsen mellan Belarus och Polen står på dagordningen då EU:s stats- och regeringschefer möts för en andra toppmötesdag.
Torsdagens inledning på mötet dominerades av de höga energipriserna och en infekterad rättsstatskonflikt med Polen.

EU-ledarna undvek en nattmangling på toppmötets första dag, och knöt ihop säcken redan före midnatt. Då hade stats- och regeringscheferna fört en allvarlig men lugn diskussion om läget i Polen, som kretsar kring en färsk dom i landets författningsdomstol som ifrågasätter EU-rättens företräde framför polsk lag.

Statsminister Stefan Löfven (S) beskriver samtalen som "långa, men också lugna". Det finns en vilja att mötas, säger han till svenska journalister i Bryssel.

– Det är ett allvarligt läge, men diskussionen fördes i en ton som inte var oförsonlig. Det finns en vilja att hitta lösningar. Men grunden är att alla länder måste följa det regelverk vi är överens om, i den delen kan vi inte kompromissa.

Reglerade gaspriser

När det gäller gaspriserna, som också avhandlades under torsdagen, vill Spanien se mer handlingskraft från EU centralt, med gemensamma inköp och prisreglering. Bland de östeuropeiska länderna vill flera länder i stället se minskade klimatambitioner för att bromsa prisutvecklingen.

Ingen av de åtgärderna gillas av Sverige. Efter fem timmars diskussion och en sen arbetsmiddag vid tiotiden på kvällen lovade länderna att återkomma till frågan vid nästa toppmöte, i december.

Vill bygga mur

Fredagens dagordning handlar i stället om migration, och särskilt läget på gränsen mellan Polen och Belarus, där tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika sedan slutet av sommaren har passerat. EU anklagar regimen i Minsk för att regissera det hela som en hämnd för sanktioner som riktats mot Belarus.

Polen är i full färd med att förbereda bygget av en gränsmur mot grannlandet, ett företag som inte var jättepopulärt bland EU-länderna när det var förre USA-presidenten Donald Trump som höll i taktpinnen.

Löfven: "Fullt naturligt"

Stefan Löfven vill inte gå in närmare på de polska planerna, men betonar att EU-gränsen måste värnas.

– När det här sker, när ett grannland till EU medvetet ser till att föra flyktingar till en gräns mot ett EU-land, då måste vi naturligtvis göra något för att skydda vår yttre gräns. Det tycker jag är fullt naturligt, säger han till TT.

Utöver de politiska diskussionerna väntas också någon form av avtackning av statsminister Stefan Löfven (S) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som båda ser ut att göra sitt sista toppmöte.

Wiktor Nummelin/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Flera döda i rysk fabriksexplosion

Förstörelsen är stor efter en explosion på en sprängmedelsfabrik i Ryazanregionen i Ryssland.
Foto: Rysslands katastrofmyndighet/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 15 personer har mist livet i en explosion på en fabrik som tillverkar sprängmedel i Ryssland. Ytterligare en person saknas och en vårdas på sjukhus med allvarliga brännskador, enligt lokala myndigheter.

Fabriken ligger i Ryazanregionen, knappt 30 mil sydöst om huvudstaden Moskva.

En räddningsstyrka bestående av 170 personer och 50 fordon uppges arbeta med uppröjningen och hanteringen av den brand som brutit ut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Covidhärjat Kiev förbereder nya restriktioner

Personal flyttar ännu en säng till infektionsavdelningen på ett sjukhus i Kiev i Ukraina – där covidsmittan återigen ökar.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rekordhöga noteringar av antalet coviddöda och antalet nya smittade har gjorts i Ukraina under två efterföljande dagar. Huvudstaden Kiev återinför nu vissa smittskyddsrestriktioner.

Bland annat kommer allmänna platser som restauranger och teatrar att stängas under fredagen om inte alla anställda är vaccinerade.

Det senaste dygnet registrerades nära 24 000 nya smittade och 614 döda med covid-19 i landet som har 41 miljoner invånare. Sedan pandemins början har över 2,7 miljoner infektioner registrerats i Ukraina och 63 000 människor har dött.

Vaccinationskampanjen gick till en början trögt, men den senaste tiden har allt fler ukrainare tagit sprutan efter bland annat vaccinationskrav i skolor.

Utrikes

"Merkel har gjort många bra saker för Europa"

Nu ska eftermälet över epoken Angela Merkel i EU skrivas.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det är slutet på en epok. Angela Merkel deltar sannolikt för sista gången på ett EU-toppmöte i Bryssel som Tysklands förbundskansler.
– Hon har gjort många bra saker, inte bara för Tyskland utan för Europa. Jag är inte glad över att hon ska lämna nu, säger Georg Buenger, 31.
Men alla håller inte med.

Angela Merkel valdes till förbundskansler den 22 november 2005. Hon har lett Tyskland genom både flykting- och coronakris, och också varit en av EU:s starkaste företrädare och ledare.

Nu är hon med på sitt sannolikt sista toppmöte i Bryssel som förbundskansler. Allt talar för att den nuvarande finansministern, socialdemokraten Olaf Scholz, bildar en koalitionsregering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna - och för Tysklands talan nästa gång EU:s ledare väntas samlas i december.

I södra tyska München är uppfattningarna om Merkel som ledare kluvna. Det är sensommarvarmt och många tar många chansen att sitta ute på lunchrasten.

Röstade på De gröna

En av dem är Georg Buenger, 31, kostymör vid Bayerns Operahus. Han tar sin lunch på trappan till Operan vid Max-Joseph-Platz.

– Hon har gjort många bra saker, inte bara för Tyskland utan för Europa. Jag är inte glad över att hon ska lämna nu, säger han.

Ändå röstade han på De gröna som tros ta en plats i den nya regeringen.

– Jag hoppas att de kommer att ha stort inflytande och att de ska lyfta klimatfrågorna. Det var det enda skälet jag röstade på dem.

"Bra med förändring”

– Det är bra med förändring. Men nästa kansler kanske inte blir lika bra som hon, säger Betty Kasahun, 22, som jobbar som assistent på en advokatfirma i München.

Vännen Wolfgang Metzler, 38, håller med. Han jobbar som kontorschef.

– Hon har varit som en mor för oss, "Mutter Merkel". Alltid lugn, alltid professionell. Jag tror det gagnat henne att hon levt enkelt och ofta uppträtt som en "vanlig medborgare", säger Metzler.

Alla delar inte synen på Angela Merkel som en landsmoder. Inte ens om man stöder det konservativa CDU/CSU.

”Ny CDU-regeringen utan Merkel"

– Vi skulle hellre vilja ha en ny CDU-regering, men utan Merkel i ledningen, säger Reiko, 52, och Natalia Sund, 48. De kommer från Gütersloh, nordöst om Dortmund. Hon jobbar med import och export och han är bankman.

– Efter sexton år går allt i samma hjulspår. Vi behöver få in nytt folk, säger Reiko Sund.

– Jag tror inte att Scholz kommer att innebära så stor skillnad. Den stora frågan är vilket inflytande de andra partierna i koalitionen kommer att få, särskilt De gröna.

Och han är oroad och tror att den nya regeringen driver långt åt vänster.

Angela Schnider, 60, jobbar som stylist. Hon tillhör inte Merkels stödtrupp.

– Nej, jag är glad att hon slutar. Mot slutet har hon bara blivit sämre. Jag tror hon suttit för länge. säger hon.

– Nu hoppas jag på en ny inriktning för Tyskland.

”Har varit obeslutsam”

Hon tror att skälet att Merkel har kunnat sitta så länge är att det inte funnits någon stark utmanare.

– Hennes sätt har varit, å ena sida, å andra sidan, vi får vänta och se. Hon har varit obeslutsam, analyserar Schnider.

Nu hoppas hon i stället på Olaf Scholz.

– Han är pragmatiskt. Och med De gröna i koalitionen kommer det att finnas ett tryck att handskas med klimatfrågorna, säger hon.

Jonas Dagson/TT

'Jag är inte glad över att hon ska lämna nu', säger Georg Buenger, 31, kostymör vid Bayerns Operahus.
"Jag är inte glad över att hon ska lämna nu", säger Georg Buenger, 31, kostymör vid Bayerns Operahus.
Foto: Jonas Dagson/TT
'Det är bra med förändring. Men nästa kansler kanske inte blir lika bra som hon', säger Betty Kasahun, 22. Här tillsammans med vännen Wolfgang Metzler, 38. Båda från München.
"Det är bra med förändring. Men nästa kansler kanske inte blir lika bra som hon", säger Betty Kasahun, 22. Här tillsammans med vännen Wolfgang Metzler, 38. Båda från München.
Foto: Jonas Dagson/TT
'Vi skulle hellre vilja ha en ny CDU-regering, men utan Merkel i ledningen', säger Reiko, 52, och Natalia Sund, 48.
"Vi skulle hellre vilja ha en ny CDU-regering, men utan Merkel i ledningen", säger Reiko, 52, och Natalia Sund, 48.
Foto: Jonas Dagson/TT
'Jag är glad att hon slutar. Mot slutet har hon bara blivit sämre. Jag tror hon suttit vid makten för länge', säger Angela Schnider, 60, jobbar som stylist i München.
"Jag är glad att hon slutar. Mot slutet har hon bara blivit sämre. Jag tror hon suttit vid makten för länge", säger Angela Schnider, 60, jobbar som stylist i München.
Foto: Jonas Dagson/TT

Utrikes

FN-ländernas uppmaning: Respektera uigurer

En demonstration till stöd för bland annat uigurerna, ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk, utanför den kinesiska ambassaden i London.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes

43 nationer, bland dem USA samt flera europeiska och asiatiska länder, har skrivit under en deklaration i vilken de uppmanar Kina att respektera minoritetsgruppen uigurers rättigheter.

Sverige uppges vara ett av länderna som undertecknat dokumentet.

"Vi uppmanar Kina att tillåta omedelbar, meningsfull och obegränsad tillgång för oberoende observatörer i Xinjiang, bland dem FN människorättskommissarie och hennes medarbetare", heter det i uttalandet som lästes högt i FN av Frankrikes FN-ambassadör.

Xinjiang är den region i Kina där många uigurer bor. Människorättsorganisationer har publicerat rapporter om tortyr, massgripanden och interneringsläger av den muslimska minoritetsgruppen där.

Peking, som förnekar anklagelser om folkmord och etnisk rensning, i Xinjiang reagerade med ilska på utspelet. Landets FN-ambassadör säger att det innehåller "lögner" och är en del av en "sammansvärjning för att skada Kina".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL