Annons

Unikt fynd av dinosaurieben i Skåne

Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Benbiten från vad som tros vara en växtätande dinosaurie. Benet genomgår analys i Lund.
Benbiten från vad som tros vara en växtätande dinosaurie. Benet genomgår analys i Lund.Foto: Joris Dijkstra/TT

När den holländska familjen letade fossil på Åsens fältstation i skånska Näsum råkade de trilla över något unikt. Det handlar om ett 80 miljoner år gammalt skenben från en landlevande dinosaurie, rapporterar Kristianstadsbladet.

Annons

Benbiten kommer troligtvis från en växtätande horndinosaurie från gruppen ceratopsier. Troligtvis kommer det lilla benet, några centimeter stort, från en ung individ.

– Just landlevande fossil, lämningar efter det är det mest exklusiva man kan hitta här. Varje pusselbit är värdefull, nu fick vi något vi inte sett tidigare, säger amatörpaleontolog Filip Lindgren som driver Havsdrakarnas hus och Åsens fältstation, till TT.

Benet följde med familjen hem till Nederländerna, men de hörde av sig till fältstationen efteråt. Nu analyseras benbiten i Lund.

Även tidigare har dinosauriefynd gjorts vid fältstationen. Bland annat har tänder hittats, liksom ett par kotor och några fingerben från landlevande dinosaurier.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons