Annons

Danmark till attack mot nikotinpåsar

Den danska regeringen vill höja priset på nikotinpåsar med elva danska kronor per dosa. Åtgärden syftar till att bromsa den ökade användningen av olika nikotinprodukter bland unga.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nikotinpåsar kan bli rejält dyrare i Danmark nästa år. Arkivbild
Nikotinpåsar kan bli rejält dyrare i Danmark nästa år. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

– Kreativiteten inom tobaksindustrin är ju enorm. Vi kan se att de gör en mycket stor satsning för att få den här typen av produkter introducerat bland unga, säger skatteminister Morten Bødskov (S), enligt den danska public service-kanalen DR Nyheder.

Så kallade nikotinpåsar – i praktiken tobaksfritt snus – marknadsförs ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning. Hos tobaksbolaget Swedish Match anser man nu att en sådan avgift skulle göra påsarna dyrare än cigaretter.

Annons

– Det vore olyckligt. Jag har svårt att se att det skulle gynna någon annan än cigarettindustrin. Skulle man beskatta cigaretter ut efter dess skadeverkningar skulle de kosta 1000 kronor per paket, säger vid Swedish Match kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson.

Bolaget tillverkar inte längre cigaretter, utan har valt att satsa på andra tobaksprodukter. Till exempel nikotinpåsar som av försäljningen i Skandinavien utgör 16 procent. Enligt Patrik Hildingsson är det för tidigt att säga vad den danska avgiften innebär för intäkterna, både vad gäller försäljning eller ökad gränshandel. Om danska konsumenter tar sig över Öresund för att köpa billigare påverkar det inte försäljningen i stort då bolagets intäkter istället tas ut från Sverige.

Förslaget om höjd avgift följer på den skärpning av dansk tobakslagstiftning som trädde i kraft den 1 april, som bland annat hårdare reglerar hur tobaksfria nikotinprodukter får saluföras.

– Det marknadsfördes på sociala medier och i verkligheten som en livsstilsprodukt som Coca-Cola, säger Niels Them Kjær, projektledare för tobaksförebyggande i danska Cancerfonden, Kräftans bekämpelse.

Avgiften som planeras ska enligt förslaget ligga på 5,5 danska öre per milligram nikotin, vilket enligt förslaget blir cirka elva kronor per dosa med 20 nikotinpåsar.

Inför höjningen kostar en dosa med nikotinpåsar omkring 30–40 danska kronor i landet.

Siktet är inställt på att få förslaget godkänt i folketinget före årsskiftet.

Tomas Lauffs/TT

Joakim Goksör/TT

Nikotinpåsar - vitt snus

Nikotinpåsar - vitt snus

Nikotinpåsar – också kallat vitt snus – är en tobaksfri produkt som marknadsförs som ett alternativ till snus och ingår i produktkategorin nikotinportioner.

Istället för tobak används ofta växtfibrer som smaksätts och tillförs nikotin.

Produkterna innehåller färre giftiga ämnen än konventionellt snus, men är starkt beroendeframkallande.

Källa: Tobaksfakta, Hårdare regler för nya nikotinprodukter, SOU 2021:22

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons