Annons

Hanif Bali tar timeout från politiken

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som anklagats för olämpligt sexuellt beteende mot en flicka.
Nu meddelar partiet att Bali tar timeout från sina politiska uppdrag.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hanif Bali, riksdagspolitiker för Moderaterna. Arkivbild.
Hanif Bali, riksdagspolitiker för Moderaterna. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

På fredagen beslutade åklagare att inleda en förundersökning mot riksdagsledamoten Hanif Bali. Kort därefter meddelade Moderaterna att Bali tar timeout från politiken.

"Den mediala uppmärksamheten kopplat till detta gör det svårt att verka i uppdraget som riksdagsledamot. Detta är på inget sätt ett erkännande av skuld i de anklagelser som riktats mot honom utan en rutinåtgärd som följer av vår kandidatförsäkran. Nu överlåter vi till rättsväsendet att pröva detta", säger partiets gruppledare Tobias Billström i ett meddelande till TT.

Utnyttjande av barn

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Särskilda åklagarkammaren är brottsrubriceringen mot Bali utnyttjande av barn för sexuell posering.

"Då förundersökningen fortfarande är i ett tidigt inledningsskede kan inte mer information lämnas just nu. Jag kan inte kommentera närmare vilka anmälningar som gjorts eller gå in på några detaljer om misstankarna", säger chefsåklagare Maria Sterup i pressmeddelandet.

Förnekar anklagelserna

Hanif Bali har polisanmälts av flera personer för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, vilket bekräftades under torsdagen. Senare på torsdagskvällen uppgav Moderaternas presschef Niklas Gillström att även flickan har polisanmält.

Själv har han tillbakavisat anklagelserna i ett inlägg på Facebook:

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skriver han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons