Annons

Patient avled – sjukvården gör Ivo-anmälan

En 60-årig patient i Gästrikland avled efter en blodförgiftning. Nu har Region Gävleborg lämnat in en anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Region Gävleborg lämnar in en Ivo-anmälan enligt lex Maria efter att en patient avlidit. Arkivbild.
Region Gävleborg lämnar in en Ivo-anmälan enligt lex Maria efter att en patient avlidit. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Vi beklagar djupt att patientens liv inte gick att rädda och vi önskar en oberoende granskning av Ivo och har därför lämnat in en anmälan enligt lex Maria", uppger chefsläkare Leif Molinder i ett pressmeddelande.

"I genomlysningen som gjorts inom samtliga verksamhetsområden som varit inblandade ser vi att handläggningen har brister".

Annons

Patienten, som hade en lång sjukdomshistorik, kom in med ambulans till akuten med ett misstänkt inklämt bråck. Därefter flyttades patienten till kirurgavdelningen för förberedelser inför en akut operation. Där försämrades patientens tillstånd, men den informationen kom inte fram till anestesin inför narkosen på grund av problem i rapporteringen.

Tillståndet var klart försämrat när patienten väl skulle opereras och behövde därför stabiliseras innan.

På uppvaket flyttades patienten till intensiven, där en allvarlig blodförgiftning konstaterades. Trots dialys och stora intensivvårdsinsatser gick inte patientens liv att rädda.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons