Annons

Mer stöd till elbussar och laddstolpar

Mer pengar för att få ut fler elbussar och lastbilar med låga utsläpp på vägarna, stöd till biogas och utbyggt Klimatkliv för fler laddstolpar.
Totalt handlar det om nya miljö- och klimatsatsningar på tolv miljarder kronor i nästa års budget.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) presenterar satsningar på klimat och miljö i budgeten för 2022.
Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) presenterar satsningar på klimat och miljö i budgeten för 2022.Foto: Robin Ek/TT

Klimat och miljö är en av regeringens fyra prioriteringar i budgetpropositionen för 2022. Tidigare har åtgärder för 4 miljarder kronor presenterats för transportsektorns och industrins omställning och 3,4 miljarder till skog och natur.

På fredagen presenterades ytterligare åtgärder på runt 4,5 miljarder på en rad områden.

Annons

– Efter pandemin kommer Sverige att behöva en grön återstart. Vi måste använda den här möjligheten att lämna gamla hjulspår och peka ut en ny riktning, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Pengar till elbussar

Bland annat handlar det om en kraftig förstärkning av elbusspremien på 1,1 miljarder kronor under 2022. Det blir även ett ökat stöd till miljölastbilar och elektrifierade arbetsmaskiner på 200 miljoner kronor.

– Det här kommer att ge branschen möjlighet till en stark grön återstart, säger Stenevi.

Transportsektorn står för runt en tredjedel av koldioxidutsläppen och ska minska sina utsläpp med 70 procent till 2030, enligt mål som riksdagen har beslutat om. Hittills har det varit trögt att få ned utsläppen för tung trafik, men målet har ändå bedömts vara inom räckhåll.

– Det här gör att vi kan överträffa 2030-målet, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

– Nu finns det möjligheter att höja ambitionerna. Vi ska inte nöja oss med det som är görbart, utan vi ska ha så höga ambitioner som det överhuvudtaget går.

Fler laddstolpar

Regeringen vill även förstärka det så kallade Klimatklivet, ett investeringsstöd som bland annat kan gå till företag, kommuner och bostadsrättsföreningar för olika projekt som minskar utsläppen.

Inte minst har stödet använts för att bygga laddstolpar, hittills 86 000.

– Självklart handlar många ansökningar om elektrifiering, och bland annat om att bygga ut laddinfrastrukturen, säger Per Bolund.

Hur många nya laddstolpar det kan bli vill han inte sia om. Det beror på vilka ansökningar som kommer in och det är Naturvårdsverket som utvärderar klimatnyttan.

Annons

– Vi gör också separata insatser, utöver detta, för att täcka in de vita fläckarna där det inte finns kommersiell grund för att bygga ut infrastruktur för laddning, säger Bolund.

Öka kompetensen

För att öka produktionen av biogas föreslår regeringen en satsning på 1 900 miljoner kronor 2022–2024, varav 500 miljoner under 2022.

Ett nytt verktyg är ett kompetenslyft speciellt inriktat på klimatet. Enligt ministrarna anger företagen själva att brist på kompetent personal är en flaskhals i omställningsarbetet. Nästa år föreslås 100 miljoner för att öka kompetensen och universitet och högskolor får 260 miljoner kronor för att anpassa sitt utbildningsutbud. Dessutom beräknas studiemedelskostnader på 144 miljoner tillkomma.

Dela mer

Budgeten innehåller också förslag för att få fart på delningsekonomin.

– Vi har möjlighet att få tillgång till det vi behöver utan att alla behöver äga varenda pryl, säger Per Bolund.

Därför föreslår regeringen en möjlighet att hyra ut personliga tillgångar som en bil eller båt, skattefritt för upp till 20 000 kronor per år.

Man föreslår också halverad moms på reparationer av cyklar och skor, från dagens tolv procent till sex.

– Det kommer att göra det billigare att ta hand om det vi redan har, säger Bolund.

Maria Davidsson/TT

Fakta: Nya miljö- och klimatåtgärder 2022

En del av de förslag som presenterades den 17 september:

Elbusspremie, stöd till miljölastbilar 1,3 miljarder

Klimatklivet 800 miljoner

Kompetenslyft för klimatet 500 miljoner

Biogasstöd 500 miljoner

Vattenvård, säkra dricksvatten 290 miljoner

Ytterligare förslag handlar om att flera myndigheter få ökade anslag för att snabba på tillståndsprocesser, om sänkt moms på reparationer, om slopad skatt på uthyrning samt att kommunernas klimatanpassning förstärks med 500 miljoner.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons