Annons

USA:s drönarattack i Kabul dödade bara civila

USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila dödades.
Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Kenneth McKenzie, amerikansk general. Arkivbild.
Kenneth McKenzie, amerikansk general. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

I samband med USA:s tillbakadragande från Afghanistan genomfördes en drönarattack mot vad amerikansk militär då uppgav var en självmordsbombare i Kabul.

Nu säger toppgeneralen Kenneth McKenzie att samtliga som dödades i attacken den 29 augusti – tio totalt, sju av dem barn – var civila offer. Nio av dem tillhörde, enligt amerikanska uppgifter, samma familj.

"Tragiskt misstag"

Annons

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att det skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, säger McKenzie enligt CNBC.

Han säger att han har ansvaret för vad han kallar för ett "tragiskt misstag".

Utredningen konstaterar att en övervakningsdrönare vid flygplatsen såg hur män lastade misstänkta varor i en bil. Men det som misstänktes vara bomber visade sig vara behållare med dricksvatten.

McKenzie säger att "det inte är troligt" att någon i familjen, som bestod av nio personer, hade några som helst kopplingar med terrorrörelsen IS i Afghanistan.

Officiell ursäkt

Även försvarsminister Lloyd Austin uttalade en officiell ursäkt:

"Mina djupaste kondoleanser till de överlevande familjemedlemmarna till dem som dödades. Vi ber om ursäkt och vi kommer att anstränga oss om att lära från detta hemska misstag."

Drönarattacken mot bilen med civila kom dagar efter det att en bomb detonerat utanför flygplatsen i Kabul 26 augusti under den pågående evakueringen. Över 180 personer dödades i attentatet, varav närmare 170 människor var afghaner som försökte sätta sig i säkerhet för evakuering. 13 amerikanska militärer dödades i attacken.

Fredagens samstämmiga ursäkter från Washington kom efter dagar av mediegranskningar av händelsen i Kabul.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons