Annons

USA pressar Tigrays stridande med sanktionshot

Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA förbereder riktade sanktioner mot Etiopien och de stridande parterna i Tigrayprovinsen. USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade på fredagen att president Joe Biden ska skriva på en exekutiv order om sanktioner.

"Jag är förskräckt över rapporter om massmord, våldtäkter och annat sexuellt våld för att kuva befolkningen", skriver Blinken i ett uttalande.

Annons

Sanktionerna är enligt Blinken ett försök att få parterna till förhandlingsbordet. Förutom Etiopien utpekas Tigrays styrande rörelse Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och Eritrea.

I Eritreas fall kräver USA att landet omedelbart drar tillbaka sina styrkor från provinsen.

Konflikten inleddes i november förra året då den etiopiska regeringen i Addis Abeba beordrade en militär offensiv i Tigrayprovinsen. I somras gick TPLF till motoffensiv mot etiopiska och eritreanska styrkor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons