Annons

Algeriets förre president Bouteflika död

Algeriets tidigare president Abdelaziz Bouteflika har avlidit, 84 år gammal, uppger statlig tv i landet, med hänvisning till en kommuniké från presidentpalatset.
Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Algeriets förre president Abdelaziz Bouteflika, här på en bild från 2014.
Algeriets förre president Abdelaziz Bouteflika, här på en bild från 2014.Foto: Sidali Djarboub/AP/TT

Den rullstolsburne Abdelaziz Bouteflika ville 2019 ställa upp för en femte mandatperiod som Algeriets president.

Hans besked fick tiotusentals algerier att protestera och landet skakades i veckor av stora demonstrationer som fick presidenten att först dra tillbaka sin kandidatur och till slut, den 1 april, meddela sin avgång i förtid.

Annons

"Det är mänskligt att fela och jag vill be om ursäkt för alla oförrätter, i ord eller handling, mot er", skrev han i det uttalande han släppte när han lämnade sin post med hänvisning till att han behövde "säkerställa statens institutioner".

Protesterna fortsatte i landet även efter det att Bouteflikas efterträdare Abdelmadjid Tebboune i december valdes. Denne var tidigare premiärminister under Bouteflika och var fortsatt lojal med sin företrädare och protesterna slutade inte förrän coronapandemin bröt ut.

När Bouteflika avgick hade han suttit vid makten i 20 år, efter att som militärens kandidat ha valts till president 1999 – i ett val där övriga sex kandidater hoppade av i protest mot vad de ansåg vara valfusk styrt av militären.

Tidigt under sitt presidentskap lade han stor kraft på flera försoningsprojekt med de islamister som mellan 1992 och 2002 stred mot makten. Strider som krävde omkring 200 000 människors liv. Men under hans styre var korruptionen hög och människorättsgrupper har flera gånger kritiserat Bouteflikas styre för att ha varit hårdfört mot oppositionella.

2013 drabbades Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och har sedan dess bara synts offentligt enstaka gånger, då i rullstol.

Fakta: Abdelaziz Bouteflika

Fakta: Abdelaziz Bouteflika

Abdelaziz Bouteflika föddes i en algerisk familj i Marocko 1937. Som 19-åring anslöt han sig till Nationella befrielsefronten (FLN), som stred mot det franska kolonialstyret. När landet blev självständigt 1962 utsågs Bouteflika till utrikesminister av Ahmed Ben Bella, det fria Algeriets första president.

1978 avled dåvarande presidenten Houari Boumédiènne. En maktkamp utbröt och Bouteflika lämnade politiken och reste utomlands.

Flera år senare återvände Bouteflika, i samband med det förödande inbördeskrig som skulle komma att rasa i ett årtionde. Med stöd av militären gjorde han politisk comeback och valdes till president 1999. Han lade stor kraft på flera försoningsprojekt som gav amnesti åt stridande generaler och islamister.

Han valdes om tre gånger, det efter att han 2009 översåg en ändring av grundlagen som gjorde fler mandatperioder än två möjliga. I april 2019 avgick han efter stora protester mot att han ville väljas till en femte mandatperiod.

2013 drabbades Abdelaziz Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och tros ha lidit av talsvårigheter.

Källor: Landguiden (UI), Reuters.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons