GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De ser världen från sin van

Pandemin har skapat nya resmönster och nya restrender. Nu vill allt fler leva campingliv i en ombyggd skåpbil. Två av dem är Carl och Isabel Waite, som har gjort resandet till en livsstil.
Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
De senaste åren har Carl och Isabel Waite gjort flera resor i Sverige och Europa med sin van, som lyder under smeknamnet Doris.
De senaste åren har Carl och Isabel Waite gjort flera resor i Sverige och Europa med sin van, som lyder under smeknamnet Doris.
Foto: Matilda Söderström

En campingvan uppställd på en folktom drömstrand. En betagande utsikt över ett spektakulärt fjordlandskap, fotograferat genom ett par bakdörrar. De senaste åren har den här typen av bilder blivit allt vanligare på sociala medier. På Instagram har konton som "Vanlife Sweden", "Svenska vanlifers" och "Vanlife Sverige" fått tusentals följare. Bakom det senare står Isabel och Carl Waite, två av pionjärerna bakom trenden. Enligt paret finns det flera förklaringar till att reseformen har fått ett snabbt växande antal anhängare.

–  Jag tror att det beror på en kombination av friluftstrenden som har pågått några år och att pandemin har tvingat folk att leta resmål på närmare håll, säger Carl Waite, och Isabel Waite fortsätter:

–  Men redan innan pandemin märkte vi att det var många som ville hitta alternativa sätt att resa, sätt som inte kräver flyg. Det var också en av våra drivkrafter.

För att inspirera andra grundade Carl och Isabel Waite för några år sedan podden och Facebookgruppen "Vanlife Sverige".
För att inspirera andra grundade Carl och Isabel Waite för några år sedan podden och Facebookgruppen "Vanlife Sverige".
Foto: Matilda Söderström

Deras gemensamma vanliferesa började för tio år sedan. Efter att ha rest runt som ryggsäcksturister under flera år, insåg de att de ville utforska andra, mer hållbara, sätt att ta sig runt. Isabel hade tillbringat många barndomssomrar i familjens ombyggda husbil och Calle, som länge haft ett stort surfintresse, hade kuskat runt i olika folkabussar. Steget till att testa ett ambulerande semesterliv var därför inte långt.

Paret lånade Isabels föräldrars röda Volvo 740, fällde baksätet, slängde in en madrass och ett stormkök – och rullade ut från gårdsplanen med känslan av att ha ett stort äventyr framför sig. Resan varade bara en helg och sträckte sig några få mil från föräldrahemmet i norra Uppland, men gav mersmak. År 2012 köpte de en begagnad Mercedes Sprinter och byggde med hjälp av isabels pappa om den till en bebolig husbil, sedermera kallad Doris. Sedan dess har de hunnit göra både kortare och längre Sverigeresor och långturer i Europa. 2016 bodde paret i Doris större delen av året och reste längs Europas västkust till Portugal och södra Spanien.

–  Våra resor är ofta aktivitetsstyrda, vi väljer helst ställen där vi kan surfa, vandra eller klättra. Vi gillar naturreservat och skulle gärna besöka alla Sveriges nationalparker, säger Isabel.

Senja i Nordnorge är ett av Carl och Isabel Waites favoritresmål.
Senja i Nordnorge är ett av Carl och Isabel Waites favoritresmål.
Foto: Carl Waite

Hittills har paret hunnit se drygt hälften av våra 30 nationalparker. De lyfter fram Hamra, Sonfjället, Kosterhavet och Muddus som några favoriter.

–  Nationalparkerna har väldigt olika karaktär, men alla har helt fantastisk natur. Det är ofta väldigt speciella miljöer som är unika för platsen. Muddus med sin gammelskog är till exempel en av Sveriges tystaste platser och ett av få väglösa skogsområden i landet, säger Carl.

Många vill komma ut i naturen, men tycker kanske att det är lite för jobbigt att bo i tält.

Med tiden har parets resande utvecklats till en livsstil – och på Facebook och Instagram kan deras följare hänga med. De berättar också om sina äventyr i en podd med samma namn. Under sommarhalvåret fungerar deras skåpbil som en rullande sommarstuga och Isabel, som är frilansjournalist, brukar också arbeta från den. När denna intervju görs har paret parkerat sin van på södra Öland, dit de har åkt för att cykla och surfa.

5 bilder
Carl och Isabel Waite.
Det surfingälskande paret Carl och Isabel Waite i Baskien, en fantastisk region att åka runt i, tycker de.
Vanlife är restrenden som gör det möjligt att semestra på vägarna och komma nära naturen med minsta möjliga ansträngning.
Carl och Isabel Waite tycker att närheten till naturen och gemenskapen längs vägarna hör till de största behållningarna med att resa runt i en van.
För att inspirera andra grundade Carl och Isabel Waite för några år sedan podden och Facebookgruppen "Vanlife Sverige".
Carl och Isabel Waite.
Det surfingälskande paret Carl och Isabel Waite i Baskien, en fantastisk region att åka runt i, tycker de.

–  En stor fördel med att resa med van är att vi inte behöver välja aktivitet. Vi kan kombinera vandring med till exempel klättring, cykling och surfing eftersom vi kan ha med oss all utrustning, säger Carl.

Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark och ett av Carl och Isabel Waites favoritresmål.
Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark och ett av Carl och Isabel Waites favoritresmål.
Foto: Annika Goldhammer

Just friheten är det som får många att börja med vanlife.

–  Många vill komma ut i naturen, men tycker kanske att det är lite för jobbigt att bo i tält. Reser man med en van kan man ha med sig mycket bekvämligheter men ändå komma nära naturen. Dessutom är det lätt att vara flexibel och ändra resplan efter vädret, säger Isabel.

–  Det är också en semesterform som är lätt att anpassa efter olika budgetar. Har man barn blir det lätt dyrt att semestra, men reser man med en van kan man ha med sig både säng och kök, säger Isabel.

Många som reser runt med egen van parkerar gärna på fina platser i naturen, utanför vanliga campingplatser.
Många som reser runt med egen van parkerar gärna på fina platser i naturen, utanför vanliga campingplatser.
Foto: Carl Waite

En annan fördel är att det är lätt att göra kortare utflykter utan att behöva planera. Det senaste året har paret Waite, som så många andra hemestrande svenskar, upptäckt flera fina platser nära bostadsorten.

–  När vi var yngre reste vi till andra sidan jorden för att få uppleva häftig natur, men nu har vi insett att vi har helt magisk natur runt knuten. Jag tror att pandemin har fått många svenskar att inse det, säger Isabel.

Annika Goldhammer/TT

Tre favoritresmål – Carl och Isabel Waite tipsar

+ Senja, Nordnorge

Turkosblåa fjordar och höga, spetsiga toppar gör det svårt att förstå att man fortfarande är kvar i Norden när man kommer till Nordnorge. Lofoten är sedan länge ett uppskattat resmål och de senaste åren har allt fler även hittat till Senja. Här finns den imponerande toppen Segla, som du kan bestiga med en full vattenflaska och en ordentlig dos envishet.

+ Tornedalen

Här möts du av fantastisk natur både på den svenska och finska sidan och längs den 520 kilometer långa Torneälven som rinner som en blodåder rakt igenom landskapet. Här finns både historia, kultur och natur.

+ Biscayabukten

Om du är sugen på att leta dig lite längre bort när pandemin och restriktionerna tillåter det, är området kring Biscayabukten ytterligare en favorit. Här finns en härlig kombination av bra surf, vackra berg, god mat och härliga städer som San Sebastián och Biarritz, som ligger på var sin sida om den fransk-spanska gränsen.

Vägen till Senja i Nordnorge går genom ett ovanligt fotogeniskt fjordlandskap.
Vägen till Senja i Nordnorge går genom ett ovanligt fotogeniskt fjordlandskap.
Foto: Matilda Söderström
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.