Annons

Fortsatt medlemstapp för Svenska kyrkan

Svenska kyrkan fortsätter att tappa medlemmar.
Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker. Arkivbild.
Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2021, till och med augusti, har kyrkan tappat drygt 21 000 medlemmar, enligt preliminär statistik som TV4 Nyheterna har begärt ut. Drygt 7 200 personer har inträtt medan drygt 28 500 personer har lämnat. Vid årsskiftet var det totala medlemsantalet 5,7 miljoner motsvarande 55,2 procent av befolkningen. Det kan jämföras med år 1972 då 95,2 procent av befolkningen var medlemmar i kyrkan.

Att föräldrar inte för vidare sin tro till barnen och begränsad kristendomsundervisning i skolan påverkar utvecklingen, tror Roland Samuelsson, som kandiderar för Socialdemokraterna till kyrkofullmäktige i Umeå.

Annons

– Vi inom Svenska kyrkan har kanske också tagit medlemmarna för givet och inte vårdat dem som vi borde, säger han till TV4 Nyheterna.

På söndag är det kyrkoval och valdeltagandet brukar vara lågt. Förra kyrkovalet röstade 19 procent av de röstberättigade medlemmarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons