Annons

Spanske regissören Mario Camus död

Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Spanske filmregissören Mario Camus är död. Arkivbild.
Spanske filmregissören Mario Camus är död. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regissören Mario Camus avled på lördagen i en ålder av 86 år, rapporterar AFP.

Camus film "Bikupan" från 1982, som handlar om efterdyningarna av det spanska inbördeskriget, belönades med Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 1983.

Annons

Följande år lyftes hans film "Den heliga oskulden" upp på filmfestivalen i Cannes, där två av filmens stjärnor vann priset för bästa skådespelare.

Camus bästa filmer var inspirerade av stora litterära verk, exempelvis "Bernardas hus" från 1987, som baserades på Federico García Lorcas pjäs.

Nyheten om Camus död kommer dagen efter den 95-årige spanske dramatikern och skarpa Franco-kritikern Alfonso Sastres död.

"De av oss som älskar film och teater sörjer i dag. Vi tar farväl av två stora kulturpersoner, Alfonso Sastre och Mario Camus", skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter på lördagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons