Kultur och nöje

Spanske regissören Mario Camus död

Spanske filmregissören Mario Camus är död. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Regissören Mario Camus avled på lördagen i en ålder av 86 år, rapporterar AFP.

Camus film "Bikupan" från 1982, som handlar om efterdyningarna av det spanska inbördeskriget, belönades med Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 1983.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Rörig och skrikig ny Baby-boss

Baby-bossen är tillbaka men den här gången är historien inte lika charmig som i originalfilmen. Pressbild.
Foto: Dreamworks Animation/UIP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Baby-bossen och hans storebror Tim har blivit vuxna och glidit ifrån varandra. Men de får en lång, skrikig och rörig chans till bot och bättring när en ny baby-boss tar kommandot.

Den första filmen om den förrädiskt gullige bebisen från det himmelska Babybolaget var en i grunden begåvad bearbetning av traumat som en ny bebis i familjen innebär. Originalfilmen besvarade på ett underhållande och fint sätt den relevanta förstabarns-frågeställningen: Finns det verkligen kärlek så att det räcker?

Den här gången utgår perspektivet från den vuxne Tims ångest över att livet går så fort och att hans dotter Tabitha växer för snabbt, bara bryr sig om skolan och dessutom idoliserar sin rike och framgångsrike farbror, den numera vuxne Baby-bossen. Hm, vuxenångest som premiss i en barnfilm? Lika kul som en sunkig blöja va?

Det hade förmodligen räckt så bra att låta handlingen kretsa enbart kring Tabitha och hennes nya baby-syster (som bär en välpressad kostym under sparkdräkten, om ni hajar).

"Baby-bossen 2: Familjeföretaget" har i stället en förvånande avancerad och överlastad handling om hur den vuxne Tim ska få en bättre relation till sin äldsta dotter, samtidigt som relationen mellan de två originalbröderna – som magiskt förvandlas till sina yngre jag igen – ska bli bättre. Samtidigt planerar en ond, sockerchockad baby att utplåna alla föräldrar i ett komplext, skrikigt och långdraget upplägg.

En poäng som filmen tycks vilja förmedla är att det är viktigt att barn får vara barn. Gott så men den poängen saboteras effektivt av en annan poäng – att det är viktigt att våga utmana sig själv.

Lilla Tabitha är bäst i klassen i sin elitskola. Men hon är inte så bra på att sjunga och ser inte fram emot att sjunga solo på klassens julshow.

Här hade man ju kunnat tänka sig att den lilla tjejen kunde ha fått lära sig att det är lugnt, man måste inte inte prestera hela tiden, särskilt inte på områden som egentligen inte passar en. Men nej. Hon ska minsann lära sig att sjunga också för då blir pappa riktigt stolt. Suck.

Miranda Sigander/TT

Tim och hans lillebror har blivit vuxna, men i 'Baby-bossen 2: Familjeföretaget' har en ny familjemedlem blivit rekryterad av Babybolaget. Pressbild.
Tim och hans lillebror har blivit vuxna, men i "Baby-bossen 2: Familjeföretaget" har en ny familjemedlem blivit rekryterad av Babybolaget. Pressbild.
Foto: Dreamworks Animation/UIP

FAKTA

Fakta: Baby-bossen 2: Familjeföretaget

Originaltitel: The boss baby: Family business

Genre: Animerad familjefilm

Premiär: 22 oktober 2021

Svenska röster: Ola Forssmed, Sussie Eriksson, Lily Wahlsteen med flera

Regi: Tom McGrath

Speltid: 1 timme 47 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + +

Kultur och nöje

Danskt medium tar farväl med Sverigeturné

Karsten Torebjer tar farväl Pressbild.
Foto: Robert Eldrim
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Komikern Patrik Larsson åker på en sista turné med sin rollfigur Karsten Torebjer. Sedan går figuren under jord för att fly Skatteverket, enligt ett pressmeddelande.

Som Torebjer, även kallad "miraklet från Jylland" spelar Larsson ett danskt medium.

"Jag och Karsten har varit kompisar länge men nu känns det som ett bra tillfälle att säga hejdå till varandra. Han måste ju fly landet snart och jag ser fram emot att skapa nya humorvinklar", säger Larsson i ett pressmeddelande.

Turnéplan: 2/3 Stockholm, 3/3 Karlstad, 4/3 Skövde, 5/3 Linköping, 9/3 Göteborg, 10/3 Alingsås, 11/3 Kungsbacka, 12/3 Malmö, 17/3 Norrköping, 18/3 Kalmar, 19/3 Kristianstad, 24/3 Växjö, 25/3 Karlskrona, 26/3 Örebro, 31/3 Västerås, 1/4 Borås, 2/4 Jönköping, 7/4 Halmstad, 8/4 Trollhättan.

Kultur och nöje

Nino Haratischwili: 90-talet var total anarki

Nino Haratischwilis bästsäljare 'Det åttonde livet (till Brilka)' skildrar Georgiens historia under 1900-talet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nino Haratischwili skulle egentligen bara skriva om 90-talets Georgien – men kunde inte hejda sig. Nu har hennes 1 200 sidor långa släktsaga om ett sekel präglat av Sovjetunionen blivit en bästsäljare.

"Europas balkong" kallas ibland det lilla landet i Östeuropa som fram till 1991 var en del av Sovjetunionen. Med sitt läge mellan bergskedjorna Stora Kaukasus och Lilla Kaukasus och med en kustremsa mot Svarta havet var Georgien ett populärt resmål i öst medan järnridån fortfarande existerade.

Men när Nino Haratischwili i tonåren lämnade Georgien för Tyskland märkte hon att få personer hade koll på hennes hemland. Att den cirka 1200-sidiga romanen "Det åttonde livet (till Brilka)" om Georgiens historia under 1900-talet, skulle sälja i 350 000 exemplar, enbart i Tyskland, hade hon inte väntat sig.

– Folk sade "Georgien? Vilket språk talar du, ryska? Ligger det i Ryssland?", säger Nino Haratischwili och fortsätter:

– I Väst- och Centraleuropa slutar både geografi och historia någonstans vid Polen, trots att det bara är ett grannland till Tyskland. De vet mycket mer om Sverige, Frankrike eller ex-Jugoslavien.

"Vissa överlevde inte"

Den numera 38-åriga författaren växte upp i skuggan av ett sargat Sovjetunionen. Före den socialistiska statens fall hade Georgien bara haft en fyraårsperiod av självständighet under hela 1900-talet, inklämd mellan rysk och sovjetisk kontroll.

Nino Haratischwili beskriver landets första år i frihet präglade av våld, missbrukande män och pojkar som färdades mot inbördeskrig. Det var post-perestrojka, social och ekonomisk kris. Samtidigt hade hon en vardag, en trygg familj och många vänner.

– Det var först efter att jag började ett nytt liv i Tyskland som jag insåg hur galet det hade varit. Det var total anarki, vissa överlevde inte. Alla höll på att bli galna och försökte ta reda på vilken ny riktning man skulle ta, och vad som skulle bli vår nya identitet som samhälle, säger hon.

Blev beroende av svar

Det som slutligen skulle bli "Det åttonde livet (till Brilka)" var först tänkt som en roman av normallängd för att undersöka varför Georgiens historia de senaste 30-åren bara tycktes upprepas. Men när Nino Haratischwili väl började gräva i arkiven kunde hon inte sluta.

– Till skillnad från Tyskland har Georgien aldrig haft någon historisk analys, även om Tyskland i någon mening blev tvingade till det. Men när jag började arbeta på den boken kändes det mer som att jag skrev på slutet av någonting, säger hon.

I stället valde hon att börja berättelsen strax före sekelskiftet 1900, hos en familj vars hemliga recept på varm choklad har blivit nyckeln till en klassresa och en blomstrande bageriverksamhet. Det var La belle epoque i huvudstaden Tbilisi, "Georgiens Paris". Familjen lever i lyx och överflöd, tills Röda armén tågar in.

Allt vävs in i en lång släktsaga med starka kvinnor och tysta krigsskadade män, destruktivitet och skuld, som fortsätter in på 2000-talet.

– Jag var verkligen exalterad av att få hela pusslet och att försöka förstå kontexten. Du kan inte förstå georgisk historia utan den ryska kontexten, säger Nino Haratischwili.

Stalin som Voldemort

Två av Sovjetunionens viktigaste georgier återkommer ständigt och präglar såväl världshistorien som den fiktiva familjen: diktatorn Josef Stalin och dennes säkerhetschef Lavrentij Berija (som Stalin ska ha kallat "vår egen Himmler"). Men de nämns inte vid namn förrän i slutet av boken, något Nino Haratischwili kallar för ett intuitivt beslut.

– Det är som Lord Voldemort i "Harry Potter". Männen har så stor påverkan under det här blodiga århundradet och på familjen i boken, säger hon.

TT: Hur har du själv påverkats av din uppväxt i Georgien?

– Det är en extrem upplevelse som på något sätt gör mig starkare. Ibland när jag pratar med vänner i Tyskland, eller bara ser mig omkring och lyssnar på problem människor har, kan jag inte hjälpa att tänka "Okej, du vet inte vad ett verkligt problem är".

Rättat: I en tidigare version av texten förekom ett felaktigt årtal.

Sofia Sundström/TT

Nino Haratischwilis 'Det åttonde livet (till Brilka)' är inte självbiografisk, men hon hämtat inspiration från händelser hon själv har upplevt. 'Det är inte en biografisk historia, det är inte min familj, men det är väldigt personligt. Allt jag skriver måste på något sätt vara kopplat till mig, personligt eller på ett känslomässigt plan', säger hon.
Nino Haratischwilis "Det åttonde livet (till Brilka)" är inte självbiografisk, men hon hämtat inspiration från händelser hon själv har upplevt. "Det är inte en biografisk historia, det är inte min familj, men det är väldigt personligt. Allt jag skriver måste på något sätt vara kopplat till mig, personligt eller på ett känslomässigt plan", säger hon.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Nino Haratischwili om...

...att skriva på tyska i stället för modersmålet georgiska:

– Det hjälper mig att hålla distans, eftersom det inte är mitt modersmål. Det är också ett mer lekfullt språk. Jag övervägde faktiskt aldrig att skriva på georgiska.

...att växa upp i Georgien efter Sovjetunionens fall:

– Alla försökte få den bästa biten av kakan, våldet var verkligen fasansfullt. Alla kunde skaffa ett vapen, 16–17-åriga killar agerade verkligen gangsters. Det var inte lätt. Samtidigt är jag tacksam över att vi på något sätt lyckades överleva.

...att göra research om vad som skedde i Georgien under tiden som landet tillhörde Sovjetunionen:

– Vissa dokument var omtumlande och skräckinjagande. Man insåg att vissa personer gjorde riktigt hemska grejer, samtidigt blev man rörd av hur fantastiska människor kunde vara. Hur de hjälpte varandra och riskerade sina liv för varandra.

FAKTA

Fakta: Nino Haratischwili

Nino Haratischwili är född 1983 i Tbilisi i Georgien, men är numera bosatt i Hamburg i Tyskland.

Hon har gett ut flera böcker på tyska, bland andra "Juja" (2010) och Mein sanfter zwilling" (2011).

Hennes bok "Das achte leben (für Brilka)" gavs ut 2014, och är numera översatt till svenska med titeln "Det åttonde livet (till Brilka)".

Nino Haratischwili har även arbetat som teaterdirektör under flera år.

Kultur och nöje

Tio ljuddramer ska ge samtida insikt

Ljuddramat 'Före-efter Drottninggatan 2017' är liksom de övriga en fiktion utifrån en verklig händelse. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ådalen 1931 fram till Drottninggatan 2017 – via Teckomatorp och Estonia. Sveriges Radio Drama producerar nu en stor ljuddramasatsning utifrån händelser som man menar har förändrat Sverige.

Med start 12 november kommer projektet "Före – efter" att portioneras ut under två och ett halvt år. Först ut är "Före–efter Drottninggatan 2017" respektive "Före–efter Bulltoftakapningen 1972". Just flygplanskapningen ger en bakgrund till det kommande kriget på Balkan men också till händelser i Sverige, framhåller Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama.

– Inga brytpunkter sker i ett vakuum utan i en kontext. Till exempel så får man en bakgrund till orsakerna till de såriga slitningarna i forna Jugoslavien i Bulltoftakapningen, en händelse som även gav upphov till de antiterroristlagar som instiftades av Palme och som fortfarande är praxis i dag, allt hänger ihop.

Varje historisk händelse skildras i serier på fyra till sex avsnitt, skrivna av författare som exempelvis Bengt Ohlsson, Henrik Bromander och Katarina Wennstam. Valen av händelser är inte gjorda av historiker utan utifrån de tillfrågade manusförfattarnas preferenser.

– Det finns otroligt många brytpunkter under den här tidsaxeln. Vi utgick ifrån vad manusförfattarna skickade in och vad de brann för att berätta. Henrik Bromander till exempel ville skriva om en man som blir besatt av att hämta tillbaka sin frus kropp från Estonia.

Rörlig inspelning

Ljuddramerna är till skillnad från den tidigare radioteatern inspelade på liknande sätt som filmen – fast med ljud i stället för bild. Inspelningarna är rörliga och sker ofta ute på plats, inte med stillastående skådespelare framför en mikrofon i studio. Allt för att få ett mer naturalistiskt ljud och tonfall. "Före-efter"-serierna är samhällsdramer inspirerade av verkliga händelser men med fiktiva karaktärer, framhåller Moa Gammel.

– Vi har velat bygga dramer som skildrar hur människor runt omkring påverkas.

Henrik Schyffert ska regissera ljuddramat om Nya Karolinska. "Före-efter Anna Lindh 2003" regisseras av Helena Bergström och handlar om Anna Lindhs politiska arv mer än om själva mordet.

– Annars är det så lätt att hon blir ihågkommen som ett mordoffer när hon egentligen var en politiker som skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Vi lyfter fram hennes arv genom hennes tal och den hon var som politiker. Jag ville undersöka hur individerna runt henne påverkades av tragedin och av ett samhällstrauma.

Ambitiöst projekt

Moa Gammel beskriver "Före-efter" som "ett otroligt ambitiöst projekt". Varje avslutad serie ska också följas upp med ett samtal som journalisten Johar Bendjelloul leder med forskare och experter kring respektive händelse.

– När man lyssnat klart på säsongerna ska man förstå hur händelser som inträffade då påverkar oss än i dag och hur vi alla behöver få djupare insikt om vårt förflutna för att förstå vår samtid, säger Moa Gammel.

Erika Josefsson/TT

'Min ambition är att alla säsonger ska kunna lyssnas på i en tidsaxel från Ådalen 31 och framåt där alla säsonger tillsammans bildar ett körverk om Sverige', säger Moa Gammel.
"Min ambition är att alla säsonger ska kunna lyssnas på i en tidsaxel från Ådalen 31 och framåt där alla säsonger tillsammans bildar ett körverk om Sverige", säger Moa Gammel.
Foto: Jessica Gow/TT
Bland de som arbetar med 'Före-efter' finns Jacob Mühlrad, Katarina Wennstam, Bengt Ohlsson, Helena Bergström, Moa Gammel, Ahmed Abdulahi, Dilan Gwyn, Johar Bendjelloul, Henrik Bromander och Lotten Roos. Pressbild.
Bland de som arbetar med "Före-efter" finns Jacob Mühlrad, Katarina Wennstam, Bengt Ohlsson, Helena Bergström, Moa Gammel, Ahmed Abdulahi, Dilan Gwyn, Johar Bendjelloul, Henrik Bromander och Lotten Roos. Pressbild.
Foto: Mattias Ahlm

FAKTA

Fakta: "Före-efter"

"Före–efter Drottninggatan 2017" – släpps hösten 2021

"Före–efter Bulltoftakapningen 1972" – släpps hösten 2021

"Före–efter Estonia 1994" – släpps våren 2022

"Före–efter Anna Lindh 2003" – släpps våren 2022

"Före–efter Nya Karolinska" 2010

"Före–efter Ådalen 1931"

"Före–efter Peter Mangs 2009"

"Före–efter Pensionsblåsningen 2013"

"Före–efter Giftskandalen 1975"

Ytterligare en tillkommer.

Kultur och nöje

Bieber leder nomineringarna inför EMA-galan

Justin Bieber. Arkivbild.
Foto: Andy Kropa/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Med åtta nomineringar är popstjärnan Justin Bieber den som har flest chanser att åka hem med pris från årets MTV European Music Awards i Budapest.

Bieber är bland annat nominerad i kategorierna bästa artist och bästa pop samt två gånger i kategorin bästa låt.

Swedish House Mafia är nominerade i kategorin bästa elektroniska musik och Zara Larsson har chans att plocka hem ett pris som bästa nordiska artist.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Kultur och nöje

Newkid spelar i Globen

Newkid gör sin första arenaspelning. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten Newkid tar klivet upp på den stora scenen. Den 22 januari nästa år spelar han i Globen, eller Avicii Arena, med sin konsert "För alla gånger vi inte kunde samlas".

"Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften att göra min första arenaspelning och har därför inte sparat in på något. Jag har drömt om och visualiserat den här kvällen väldigt länge och hoppas att vi kan fira och känna det tillsammans", säger han enligt ett pressmeddelande.

Alexander "Newkid" Ferrer slog igenom 2011. Förra året släppte han sitt tredje album "Mount Jhun" och medverkade i tv-programmet "Så mycket bättre", vilket resulterade i hitlåtarna "Starkare" och "Du måste finnas".

Kultur och nöje

Komikerstjärna kommer till Sverige

Jeff Garlin. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske ståuppkomikern Jeff Garlin kommer till Sverige för första gången. Den 10 juni nästa år uppträder han på Södra teatern i Stockholm med sin show "No device connected".

Mångsysslaren Jeff Garlin är mest känd för sin roll i den hyllade komediserien "Curb your enthusiasm", eller "Simma lugnt, Larry!" som den hette när den tidigare visades i svensk tv, där han spelar Larry Davids bäste vän och manager.

Kultur och nöje

Känd filmkompositör död

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den brittiske kompositören Leslie Bricusse, upphovsman till otaliga kända låtar i filmer och musikaler, är död. Han avled i franska Saint-Paul-de-Vence på tisdagen, skriver Variety.

Bricusse skrev texten till Bond-låtarna "Goldfinger" och "You only live twice" och han komponerade låtar till filmer som "Willy Wonka och chokladfabriken", "Hook", "Doktor Dolittle" och "Superman – the movie". Han belönades med både Oscar och Grammy för sina insatser.

Hans vän Joan Collins, 88, kommenterar dödsbudet på i ett inlägg på Instagram där hon kallar Bricusse för "en av vår tids största låtskrivare".

Leslie Bricusse blev 90 år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL