Annons

Svenskt guld i kanot-VM: "Riktig revansch"

Dennis Kernen och Martin Nathell fick inte plats i den svenska OS-truppen.
Men i kanot-VM i Köpenhamn knep duon ett sensationellt guld på K2 1 000 meter.
– Det är en riktig revansch, säger Martin Nathell till TT.
Publicerad 18 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Martin Nathell var en av de svenska guldmedaljörerna. Arkivbild.
Martin Nathell var en av de svenska guldmedaljörerna. Arkivbild.Foto: Aleksandar Djorovic / TT

Det blev en tuff kamp men till slut drog Sverige ifrån och vann på tiden 3.13,70 – 76 hundradelar före hemmanationen Danmark.

– När det var 300 meter kvar börjar jag väl känna att jag var helt slut, men då kände jag att “jag kan inte ge upp här” för då kommer Martin bli väldigt besviken på mig. Det var bara att köra allt man hade hela vägen in i mål och det räckte riktigt bra, säger Dennis Kernen.

Annons

Kernen, 21, och Nathell, 26, har bara tränat tillsammans i fem, sex veckor. Båda satsade på att ta sig till OS på olika håll, men misslyckades.

Efter OS-besvikelsen började de köra tillsammans i K2 – nu är de världsmästare.

– Det är helt otroligt. Det är en sådan glädje, att få dela detta med Dennis också, säger Martin Nathell och fortsätter:

– Vi har kapacitet. Jag visste att visste att vi kunde göra ett riktig bra lopp. Men när man gick i mål och sedan stå överst på prispallen. Det är helt otroligt.

Det var en skön revansch för båda.

– Det var en liten nytändning efter OS, att våga testa något nytt och se hur långt det kan gå. Det var bara att gå ut och göra det bästa. Det är en riktig revansch, säger Nathell.

Men firandet kan inte gå alltför vilt till. Redan i morgon finns det nya medaljchanser i K2 500.

TT: Blir det ett nytt guld?

– Jag tror att sannolikheten kommer att öka avsevärt om vi gör som i dag och håller fokus och följer vår plan, säger Kernen.

Det är Sveriges första VM-guld i kanot sedan 2013, då vann Petter Menning i K1 200.

Ola Palmström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons