Annons

Källor: CIA varnade om civila före attack

Publicerad 19 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Bilen som uppgavs ha transporterat självmordsbombare angreps av en amerikansk drönare. Militären erkände senare att det var ett misstag, bara civila fanns i bilen.
Bilen som uppgavs ha transporterat självmordsbombare angreps av en amerikansk drönare. Militären erkände senare att det var ett misstag, bara civila fanns i bilen.Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi

Precis efter det att amerikansk militär avfyrat en missil mot en bil som troddes transportera självmordsbombare i Kabul skickade säkerhetstjänsten CIA i väg en varning: Civila finns sannolikt i området, och möjligtvis finns det barn i bilen, löd larmet enligt CNN med hänvisning till tre källor.

Varningen hann fram bara sekunder innan missilen träffade bilen och dödade samtliga tio personer inuti, däribland sju barn.

Annons

Länge vidhöll militären att det fanns en självmordsbombare i bilen, men efter flera mediegranskningar i USA erkände man att man hade begått ett misstag. Samtliga av de som dödades var civila offer, nio tillhörde samma familj.

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att det skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, sade toppgeneralen Kenneth McKenzie i fredags, enligt CNBC.

Drönarattacken mot bilen genomfördes några dagar efter bombattentatet utanför flygplatsen i Kabul den 26 augusti, då över 180 personer dödades.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons