Annons

Melbourne vill minnas doften av jäst

Hur luktar ett kulturminne? Om man befinner sig i Melbourne lite som jäst.
Den australiska staden har åtminstone utsett doften av Vegemite som ett av sina nya kulturminnen.
Publicerad 19 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En välbekant syn i australiska mataffärer. Arkivbild.
En välbekant syn i australiska mataffärer. Arkivbild.Foto: Sarah Ivey/AP/TT

När ett stort antal industrikvarter i Melbournes hamn på sikt ska omvandlas till tiotusentals bostäder har staden sett till att kulturminnesskydda tre fabriker.

Så långt inget konstigt, men när det kom till fabriken på adressen 1, Vegemite Way, stötte de på problem.

Annons

– Vi insåg att det är något väldigt viktigt med byggnaden som är annorlunda, säger Felicity Watson, ordförande för stiftelsen National Trust of Australia (Victoria) till Broadsheet.

– Det var fabrikens doft, en riktigt distinkt upplevelse.

"Smakar som Australien"

"Vi använder alla våra sinnen när vi upplever våra omgivningar", skriver stiftelsen på sin hemsida. "Smaken av Vegemite är redan djupt rotad i australisk kultur, och det reflekteras i deras slogan 'Smakar som Australien'. Tillverkningen har också varit en viktig del av (området) Fishermans Bend".

Fabriken som sedan 1922 har tillverkat de små burkarna med det maltrika jästextraktet skickar än i dag ut produkten på löpande band – och sprider därmed fortsatt den kontroversiella doften.

Såväl smak som arom delar australierna, där miljoner älskar den salta smaken – ofta som pålägg eller krydda i mat – lika mycket som andra skyr den. Doften skiljer sig därmed från de parfym-aromer i Grasse i Frankrike som Unesco satt upp på sin världsarvslista.

"En del av historieskrivningen"

I Melbourne sprids doften från fabriken med vindens hjälp till närliggande infartsleder till flermiljonstaden och många är de pendlare som fått känna på den.

– National Trust vill bevara den upplevelsen som en del av Melbournes historia, säger Watson till The Guardian men säger också att de inte är ute efter att bevara själva lukten i all evighet.

– Vi är införstådda med att saker kan ändras, vi vill bara se till att doften blir en del av historieskrivningen.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons