Annons

Bahoui fixade drömstart – AIK ny serieledare

AIK är ny allsvensk serieledare med en tredjedel kvar att spela.
3–1 mot IFK Göteborg lägger tyngd bakom budskapet som skickas till konkurrenterna:
Lennart Johanssons pokal ska hem till Solna.
– Vi gör en väldigt bra prestation och ska vara nöjda. Samtidigt börjar nästa match redan i kväll, säger tränaren Bartosz Grzelak.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sebastian Larsson lyfter upp Erick Otieno efter dennes 3–1-mål mot IFK Göteborg.
Sebastian Larsson lyfter upp Erick Otieno efter dennes 3–1-mål mot IFK Göteborg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det mållösa mötet med Mjällby och den undermåliga prestationen på Strandvallen i förra omgången var ett gupp på vägen, ett hack i skivan.

Inte mer.

Annons

Grzelak skruvade lite på lagmaskinen – och så spann den fint igen.

– Vi har byggt något hela tiden, vi började förra året, har fortsatt i år, men vi har några byggstenar till att lägga, säger han till Discovery Plus.

– När det går bra att är det lättare att utveckla. Jag måste säga att det är en väldigt fin grupp att jobba med.

Nicolas Stefanelli, som startat i samtliga 18 matcher tidigare under säsongen, bänkades. I stället satsade Grzelak på Nabil Bahoui som Henok Goitoms anfallspartner.

Där kan man snacka om fingertoppskänsla. Redan efter fem minuter ledde AIK både matchen och allsvenskan – tack vare Bahoui.

Från en bit in på Göteborgs planhalva lyfte han från vänsterkanten över till Mikael Lustig som kom störtande i sin högerkorridor. Lustig drev framåt, Bahoui satte full fart in i straffområdet.

Medan Göteborgsförsvaret ägnade sig åt bolltittande tryckte Bahoui undan lagkompisen Erik Ring och nickade in sitt fjärde mål i årets serie.

"Vad händer?"

Åtta minuter senare kom det femte. Goitom tog emot en boll, med ryggen mot Göteborgs mål och spelade bakåt till Bahoui.

En bredsida i hörnet till 2–0.

Ibland är det inte svårare.

Annons

Bahoui sprang med armarna sträckta nedåt och utåt. En gest som lätt kunde tolkas som "Vad är det som händer?". Mikael Stahre, Göteborgstränaren med stark AIK-anknytning, hade högst troligt samma tankar. Han körde nävarna allt djupare i byxfickorna.

Väckarklockan ringde två gånger innan IFK Göteborg vaknade. Det var så dags då.

Simon Thern vann duellen med Sotirios Papagiannopoulos, nickade in reduceringen och sitt första allsvenska mål för Blåvitt.

Det gav en oväntad kontakt.

Sedan kom Oscar Wendts hemska stund.

Jobbigt för Wendt

Vänsterbacken schabblade och snubblade. Supersnabbe Erick Otieno snodde bollen, avverkade en planhalva innan han placerade in 3–1.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kan inte förklara det, men jag dödar matchen. Jag får stå för det jag har gjort, säger Wendt.

Hos AIK-fansen var det klackarna i taket, för IFK Göteborg ridå.

I ett totalt sett dysfunktionellt Göteborgsförsvar hade Wendt en hemsk kväll, men det kan inte vara busenkelt att spela ytterback bakom Tobias Sana.

– Man kan inte komma till Friends och tro att det löser sig av sig självt. Jag är jävligt besviken på den inledningen. Oerhört besviken på våra 10-15 första minuter, dundrade frispråkige Simon Thern i Discovery Plus i halvtidsintervjun.

Går för full maskin

Annons

AIK matade på. Energiskt, metodiskt, effektivt, men några fler mål föll inte – åt något håll.

Friends arena – nu med fansen i ryggen – är på nytt en borg. AIK har vunnit nio av elva hemmamatcher. Bara Mjällby och Malmö FF har rest därifrån med poäng.

Ett blivande mästarlag? Varför inte? Kapaciteten finns. Men det gör den även i Djurgården, Malmö FF och Elfsborg (minus floppinsatsen mot Östersund).

– AIK imponerar utan att imponera och det är imponerande, säger Simon Thern.

Det ser ut att bli en lång, het allsvensk fotbollshöst. För AIK fortsätter den redan på torsdag, mot Kalmar FF på bortaplan.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons