Annons

Bennison: "Vi snackar inte så mycket om taktik"

Bättre spelare, tuffare träningar och överlag en proffsigare miljö.
Men nya klubben Everton hade också mått bra av lite svensk struktur, säger fotbollstalangen Hanna Bennison.
– Vi har inte så mycket snack om taktiken. Det hade nog behövts mot de här motståndarna, säger 18-åringen om den tuffa ligastarten.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hanna Bennison under måndagens träning med fotbollslandslaget inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien på Gamla Ullevi.
Hanna Bennison under måndagens träning med fotbollslandslaget inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien på Gamla Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT

Everton, med nya svensktrion Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison, har inte fått någon drömstart på säsongen. Två ligamatcher har slutat i två storförluster, 0–4 båda gångerna, mot titelkandidaterna Manchester City och Chelsea.

Det positiva är att samtliga svenskor fått mycket speltid, senast mot Chelsea startade alla tre. Och för 18-åriga mittfältaren Hanna Bennison känns Super League-klubben trots allt som helt rätt val för ett första Europaäventyr.

Annons

Inför tisdagens VM-kvalmatch mot Georgien njuter hon av att numera vara ett av fotbollslandslagets alla utlandsproffs.

– Det är mycket som är nytt och det är väldigt intensivt med mycket träningar och så. Men nu känns det som att det har lugnat sig lite och jag trivs redan jättebra. Det känns proffsigare både på och utanför planen: frukost före träning och lunch efter, varje dag. Och vi kör också gym varje dag. Det känns lite proffsigare och det gillar jag, säger Bennison.

Sexsiffrigt belopp

Fyraårskontraktet och den sexsiffriga övergångssumman (i brittiska pund) – nytt klubbrekord för Everton – vittnar om hur högt hon värderas. Att Rosengård fick ordentligt betalt gläder henne.

– Jag har spelat i Rosengård i åtta år så det betyder mycket för mig att kunna ge tillbaka i klubben. Det känns stort. Sedan är det väl inget jag tänker så mycket på, jag vill mest spela i ett bra lag, säger Bennison.

Särskilt orolig över Evertons tunga start i Super League är hon inte. Målsättningen är högt ställd , laget siktar på topp tre, men med nio nyförvärv måste det få ta sin tid, säger Bennison.

– Vi har nästan fått tuffast möjliga motstånd här i början. Så det har varit kämpigt. Och med ett så nytt lag blir det alltid lite tufft. Men vi kämpar vidare och det känns som att vi har något bra att bygga vidare på.

Tuffaste utmaningen hittills

Det finns dock en sak som hon skulle vilja se mer av. För även om hon gillar att fokus ligger på offensiv, rak fotboll, kan det vara bra med lite cynism när man ställs mot de bästa lagen.

– Vi har inte så många möten och inte så mycket snack om taktiken. Vi kör mest på och tränar hårt. Det hade kanske behövts lite mer taktik i det defensiva spelet för att göra oss ännu bättre som lag.

– Det hade nog behövts mot de här motståndarna som vi har fått möta i början. Lite mer snack om det defensiva spelet.

Flytten till England är samtidigt den största utmaningen hittills i karriären, säger hon. Ett snäpp upp både från att ta en plats i Rosengårds A-lag och att etablera sig som truppspelare i landslaget.

Annons

– Det här blir tuffare faktiskt. Det är mycket bättre lag och bättre matcher, och högre tempo. Så det blir tuffare att ta en startplats. Men jag kämpar på och om jag gör det bra så tror jag att jag kan få den där startplatsen, säger Hanna Bennison.

Lasse Mannheimer/TT

Hanna Bennison och Häckens Emma Kullberg under måndagens träning på Gamla Ullevi.
Hanna Bennison och Häckens Emma Kullberg under måndagens träning på Gamla Ullevi.Foto: Adam Ihse / TT
Fakta: Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 (18 år).

Bor: Lomma.

Klubb: Everton (sedan sommaren 2021).

Position: Innermittfältare.

Fotbollsbakgrund: Fostrad i Gif Nike från Lomma. Gick till FC Rosengård 2014, och gjorde där A-lagsdebut redan som 14-åring. Debuterade i A-landslaget som 17-åring, i en bortamatch mot USA i november 2019.

Främsta meriter: OS-silver 2021, SM-guld med Rosengård 2019, utsågs till världens största fotbollstalang 2021 av sajten Goal.

Landslagsmeriter: 15 A-landskamper, 7 U23, 2 U19, 19 U17.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons