Annons

Dansande hiphoppionjär får stort stipendium

Hiphopdansaren Niki Tsappos får årets Ganneviksstipendium i kategorin dans. Hon lyfts fram som landets "utan tvekan" främsta inom sitt område.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Just nu befinner hon sig i Rotterdam för att dansa och undervisa – den första resan på ett år på grund av pandemin. Ganneviksstipendiet på 500 000 kronor kom som en total överraskning, berättar hon.

– Det var ganska otippat, och det betyder jättemycket personligen för mig. Nu kan jag gå djupare in i projekt som jag tidigare bara tänkt att "kanske en gång".

Annons

Numera är hon inte bara dansare utan även koreograf, pedagog och domare i dans-battles. Sedan tolv år tillbaka undervisar hon också på Åsa Folkhögskola utanför Katrineholm.

– Jag går mer åt koreografhållet nu och åt att inte själv vara med på scenen. Men jag kommer nog aldrig att sluta vara dansare, det är så härligt.

Innovativ föregångare

Juryn för Ganneviksstipendiet beskriver henne som en innovativ pionjär och framhåller att hon banat väg för åtskilliga andra inom sitt område, inte minst kvinnliga dansare. 2010 blev hon också – tillsammans med Martha Nabwire – den första kvinnliga världsmästaren i hiphoptävlingen Just Debout i Paris. Segern dokumenterades i den Guldbaggebelönade filmen "Martha & Niki".

Dessförinnan hade hon medverkat i en rad hiphopförställningar som "Pump up the jam" på Riksteatern.

Enda svarta barnet

Niki Tsappos upptäckte dansen tidigt och under en tid då det var svårt att utbilda sig inom just hiphopdans i Sverige. Under uppväxten i Enskededalen utanför Stockholm var hon ofta det enda svarta barnet.

– Jag är adopterad från Etiopien. När jag hörde hiphopmusik som åttaåring väckte det jättemycket i mig. Sättet jag dansade på och rörde mig på förändrades med den musiken. Det var som att en hel sida av mig kom fram som jag inte visste att jag hade, som jag inte hade haft verktyg eller spejset för att utveckla.

– Hiphop är en afroamerikansk kultur, rotad i en afrikansk kultur, det är en svart kultur som talade till den svarta delen i mig.

I våras gjorde hon koreografin till dansfilmen "Vardagshopp" till SVT:s pandemisatsning "Hemmakultur". I mars nästa år har hon urpremiär på sin första solokoreografi för Riksteatern, "Head peace":

– Det kan vara en huvudbonad, eller "huvudfred". Vad är det som skapar "peace in your mind"? Det ska vi utforska.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Ganneviksstipendiaterna 2021

Fakta: Ganneviksstipendiaterna 2021

Musik: Goran Kajfes

Dans: Niki Tsappos

Form: Design- och arkitektgruppen Mycket

Konst: Christine Ödlund

Film: Roy Andersson

Teater: Ingela Olsson

Stipendiaterna får 500 000 kronor vardera samt en statyett. Stipendiet ges till verksamma konstnärer vars verk förväntas framstå som viktiga under en längre tid. Ganneviksstiftelsen bildades 2012 efter att konstmecenaten Per Gannevik gjort Konstnärsnämnden till universalarvinge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons