Annons

Dansk IT-jätte utreds efter emirataffär

Danmarks största IT-företag Systematic utreds av rikspolisen. Detta efter misstankar om att det medvetet kringgått Danmarks exportförbud efter en affär med Förenade Arabemiraten, en av parterna i kriget i Jemen.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Förenade Arabemiraten är en stridande part i kriget i Jemen. Arkivbild.
Förenade Arabemiraten är en stridande part i kriget i Jemen. Arkivbild.Foto: Wail al-Qubaty/AP/TT

Det är det internationella forskningscentret Lighthouse Reports som tillsammans med danska medierna Danwatch och TV 2 avslöjat hur företaget sålt ett militärt mjukvarusystem till Förenade Arabemiraten via ett brittiskt dotterbolag.

Mjukvaran i fråga kallas "Sitaware" och tillhandahåller överblick i militära operationer, bland annat koordinering av attacker. Tjänsten används bland annat av dansk militär.

Annons

Danmark införde ett exportförbud mot Förenade Arabemiraten 2018 på grund av kungadömets inblandning i kriget i Jemen.

Systematic har ett brittiskt exporttillstånd till Emiraten, men justitieminister Nick Hækkerup (S) säger till TV 2 att exporten ska utredas av Danmarks rikspolis.

– Om man vet vem slutanvändaren är, men inte berättar det så kan det betyda att brott begåtts, säger han.

Systematic nekar till alla misstankar om brott och säger i ett mejl till Danwatch att företaget har alla tillstånd som krävs.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons