Annons

Gerhardsson: "Ett lag vi ska vinna över"

Poängtapp mot Slovakien hade varit nog så illa.
Men allt annat än svensk seger i VM-kvalmatchen mot Georgien vore ett praktfiasko.
– Det är ett lag vi ska vinna över, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Förbundskapten Peter Gerhardsson och Barcelonaanfallaren Fridolina Rolfö under måndagens träning på Gamla Ullevi inför fotbollsdamernas VM-kvalmatch hemma mot Georgien.
Förbundskapten Peter Gerhardsson och Barcelonaanfallaren Fridolina Rolfö under måndagens träning på Gamla Ullevi inför fotbollsdamernas VM-kvalmatch hemma mot Georgien.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige har aldrig tidigare mött Georgien på damsidan. Men det behövs inga historiska inbördes möten för att slå fast att det ska vara klasskillnad i tisdagens VM-kvaldrabbning på Gamla Ullevi i Göteborg.

Sverige är nybliven OS-silvermedaljör, blev trea på VM för två år sedan och klättrade för några veckor upp som ny världstvåa bakom USA. Georgien är 123:a på världsrankningen – endast Cypern, Armenien, Nordmakedonien och Andorra är sämre i Europa – och förlorade samtliga tio matcher i det senaste EM-kvalet. Målskillnaden? 3–45.

Annons

Förbundskapten Peter Gerhardsson är medveten om att en komfortabel svensk seger är det enda som gäller.

– Det där med rankning är svårt. Men det är ett lag som vi ska vinna över, säger Gerhardsson.

Bara två utlandsproffs

Förutom tre poäng mot den förmodade slagpåsen i grupp A, vill han också se en betydligt bättre prestation än den Sverige visade upp i fredagens 1–0-seger borta mot Slovakien. Trots ett tidigt ledningsmål ville det sig inte för det svenska laget i Senec.

– Samma gäller nu som mot Slovakien, även om Slovakien är ett bra mycket bättre lag: att få hål på dem. Och över tid kanske bearbeta dem med passningsspelet. Fysiskt sett är det ett lag som man nog kan göra några mål på i slutet av matchen också. Men de kommer spela hårt och tufft och markeringsinriktat, med mycket folk i boxen.

Georgien är ett lag helt utan internationella stjärnor och med bara två utlandsproffs i truppen: backen Tamari Tatuasjvili, portugisiska Amora, och mittfältaren Tatiana Matvejeva, ukrainska FK Kryvbas.

Resultatet 0–14 borta mot Danmark i det senaste EM-kvalet säger också en del om vad som förväntas av Sverige. Men det där är farliga siffror att titta för mycket på, säger Juventusanfallaren Lina Hurtig.

– De förlorade också med bara 0–2 mot Danmark i en av matcherna (på hemmaplan). Och för oss handlar det också om att få målen. Att de torskade med 0–14 är ingenting vi lägger fokus på, säger Hurtig.

Barcelonas Fridolina Rolfö gjorde matchens enda mål mot Slovakien, men var inte nöjd med lagets insats som helhet. Mot Georgien vill hon se större skärpa i de avgörande lägena – det kommer krävas mot ett lag de aldrig tidigare stött på.

– Det är en utmaning i sig. I OS mötte vi många lag som satte hög press på oss, så här blir det en annan typ av matchbild. Vi vet att det blir trångt och svårt att luckra upp försvaret, säger Rolfö.

Svaga på fasta

Fasta situationer kan bli en nyckel till svenska mål på tisdag. I EM-kvalet gjorde Sverige mer än hälften av sina 40 mål på hörna eller frispark.

Annons

– Det har varit vår styrka men mot Slovakien var vi inte alls bra där. Bland annat skapade vi inte tillräckligt många fasta. Vi hade 37 inspel tror jag, men effektiviteten var inte tillräckligt bra, säger Peter Gerhardsson.

Startelvan kommer att innehålla förändringar jämfört med fredagens match, det står helt klart sedan en krasslig Jonna Andersson lämnat truppen. Förutom vänsterbacken finns det en fortsatt osäkerhet kring mittfältsstjärnan Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19, och ordinarie förstamålvakten Hedvig Lindahl, som haft knäproblem.

Båda tränade dock för fullt på måndagen och ligger nära en plats i startelvan.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Sveriges VM-kval

Fakta: Sveriges VM-kval

Sveriges resultat hittills:

Slovakien–Sverige, 0–1.

Kommande matcher:

21 september 2021: Sverige–Georgien.

21 oktober 2021: Irland–Sverige.

25 november 2021: Sverige–Finland.

30 november 2021: Sverige–Slovakien.

7 april 2022: Georgien–Sverige.

12 april 2022: Sverige–Irland.

6 september 2022: Finland–Sverige.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons