Sport

Grzelak om Bahoui: "Vi fick träff där"

Nabil Bahoui, tvåmålsskytt som anfallare mot IFK Göteborg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Bartosz Grzelak ville få ut mer av Nabil Bahouis fysik och skicklighet som avslutare.
Då gjorde han draget. Bort från kanten och upp på topp. Utdelningen blev omedelbar – två snabba mål i 3–1-segern mot IFK Göteborg.
– Jag är jätteglad för "Nabbes" skull, säger AIK-tränaren.

Ska du vinna ett SM-guld krävs det mer än bara ett starkt, fungerande kollektiv. Det måste till individuella spetsegenskaper också.

Ju fler, desto bättre.

Har AIK vad som krävs för att fira guldet sent i höst eller en bit in i december? Det får de närmaste månadernas allsvenska spurt visa.

– Vi leder serien trots att vi inte fått ut allt offensivt.

Men ett vapen i Grzelaks arsenal avfyrade han när IFK Göteborg manglades på Friends arena. Nabil Bahoui gjorde succé som anfallare tillsammans med veteranen Henok Goitom.

Det smällde två gånger – med pannan och med högerfoten – redan innan matchen var 13 minuter gången. Bahouis mål knäckte IFK Göteborg.

"Bara att köra"

Huvudrollsinnehavaren trivdes.

– Tränaren avgör var jag ska spela men jag fick chansen som forward och då var det bara att köra, säger han.

– Det är trevligt att var lite högre upp i banan, där det händer, i straffområdet. Förhoppningsvis kan jag bidra mer poängmässigt för laget.

– Det har varit mycket snack om att man vill ha ut mer av mig. Jag kan försvara, även om det kanske inte är min grej. Spelar man på kanten krävs det mycket defensivt. Jag tycker att jag gjort det fantastiskt bra i vissa matcher. Folk vill ha mer, men de ser inte försvarsspelet.

Mer involverad

Bartosz Grzelak:

– Tanken att spela Nabil där (som anfallare) var att involvera honom mer. Vi fick träff där. Han har dessutom med sin fysik förmåga att hålla bort motståndare.

– Jag är jätteglad för Nabils skull. Han har sökt efter formen, fått hack på grund av skador och sjukdomar. Det känns bra att han fick göra den här matchen.

– Det är fantastiskt om du får igång fler spelare med målskyttet. För "Nabbe" är det jätteviktigt och förstås för alla inblandade, säger AIK-tränaren.

Försvarschefen Alexander Milosevic gläds med sin lagkompis Bahoui.

– Två mål, det talar för sig självt. Vi vet vilka avslut han har. Han kommer också i andravåg och visar att han är stark på huvudet. Han kan gå på djupet, han är stark i boxen. Det är jättekul för "Nabbe", säger Milosevic.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Brynäs stjärnförvärv borta i flera veckor

Dmytro Timashov, här i Torontos NHL-lag. Arkivbild.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Sport
Sport

Brynäs stjärnförvärv Dmytro Timashov hann aldrig debutera i SHL innan han fick en skadekänning. Nu konstaterar Gävleklubben att det handlar om en muskelskada som gör att 25-åringen blir borta i ytterligare flera veckor.

Debuten väntas i stället bli i matchen hemma mot Leksand 18 november, efter landslagsuppehållet.

"Vi är och ser fram emot att få se honom i spel i Brynäströjan, även om det blir lite senare än vi hade tänkt oss", säger sportchefen Johan Alcén till klubbens webbplats.

Timashyov är född i Ukraina men uppväxt i Sverige. Han reste som 18-åring till Nordamerika där han spelat i den kanadensiska juniorligan med Quebec Remparts och i NHL och AHL med Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och New York Islanders organisationer.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lundqvist till OS – blir tv-expert

Henrik Lundqvist blir ny expert i Discoverys sändningar. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Henrik Lundqvist får åka på ytterligare ett OS, men den här gången i en ny roll. 39-åringen blir ny expert hos tv-bolaget Discovery, som sänder spelen.

"Det ska bli väldigt spännande och kul att få följa grabbarnas äventyr i Peking", säger Henrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

Lundqvist har spelat tre OS med Tre kronor. Första gången, 2006 i Turin, blev det guld efter 3–2 mot Finland i finalen.

"Såklart känns det speciellt att inte själv dra på sig utrustningen för att hjälpa till på isen men det ska därför bli extra kul att istället bidra med min erfarenhet vid sidan av isen och på så sätt guida de svenska tittarna under spelets gång", säger Lundqvist.

Lundqvist valde tidigare i år att avsluta sin ishockeykarriär efter att ha opererats för ett hjärtfel.

Sport

Jarjué stängs av en match till

Elfsborgs Maudo Jarjué fick rött kort av domaren Granit Maqedonci mot Sirius i söndags. Nu missar han bortamatcherna mot Degerfors och IFK Norrköping.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Mittbacken Maudo Jarjué fick rött kort mot Sirius och automatiskt en matchs avstängning.

Nu skärper fotbollförbundet straffet till två matcher.

Allsvenskt guldjagande Elfsborg får klara sig utan Jarjué mot Degerfors på torsdag och mot IFK Norrköping på söndag.

Jarjué fick ett direkt rött kort sedan han kommit in sent i en situation och delat ut en hög spark.

"Efter att ha tagit del av anmälan, yttrande samt matchvideon konstaterar Disciplinnämnden att det inträffade ska bestraffas med ytterligare avstängning utöver den automatiska matchen. Avstängningens längd är bestämd enligt nämndens praxis och motsvarar en match", skriver disciplinnämnden i beslutet som TV4:s Fotbollskanalen tagit del av.

Sport

Inga ovaccinerade spelare i Australian Open

Novak Djokovic har inte velat berätta om han vaccinerat sig eller inte. Arkivbild.
Foto: Elise Amendola/AP/TT
Sport
Sport Inga ovaccinerade spelare tillåts i Australian Open. Det säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria där turneringen spelas.
– Vi kommer inte att söka något undantag. Därmed är problemet i princip löst, säger han enligt The Guardian.

De senaste dagarnas förvirring kring coronareglerna under Australian Open kom efter att ett mejl från damernas tennisförbund WTA läckt ut. I mejlet slogs det fast att alla spelare får komma till Melbourne, och spela, om de sitter i två veckors karantän.

Detta tillbakavisades dock av Victorias minister med ansvar för sport, Martin Pakula.

– Vi diskuterar fortfarande med (arrangören) Tennis Australia och regeringen om ovaccinerade utländska medborgare ska tillåtas komma in i Australien överhuvudtaget och vad som i så fall ska gälla, sade han till radiokanalen 3AW tidigare i veckan.

Söker inte undantag

Nu verkar Daniel Andrews slå den sista spiken i kistan.

– Jag vill vara väldigt tydlig med alla boende i Victoria. Min regering kommer inte att ansöka om undantag för någon ovaccinerad spelare, säger han och syftar till att alla elitidrottare i staten Victoria måste vara fullvaccinerade.

– Jag kommer inte att be eller tvinga människorna på läktarna och människorna som jobbar med evenemanget att vaccinera sig när spelarna inte är det. Vi kommer inte att söka något undantag. Därmed är problemet i princip löst.

Mästaren kanske avstår

Herrarnas världsetta och regerande Australian Open-mästare, Novak Djokovic, har tidigare sagt att vaccinkravet kommer att avgöra om han åker till Melbourne eller inte. Serben vill inte berätta om han är vaccinerad eller ej.

På damsidan är Naomi Osaka regerande mästare och hennes deltagande är också ovisst. Osaka har tävlat sparsamt efter att ha slitit med sin psykiska hälsa.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Kliver av OS-jobb efter skandalen

Stan Bowman. Arkivbild.
Foto: Amr Alfiky/AP/TT
Sport
Sport

Stan Bowman lämnade i tisdags jobbet som general manager i NHL-klubben Chicago Blackhawks efter att en utredning om sexuella övergrepp av en assisterande tränare mot en spelare hade presenterats.

I natt valde Bowman också att kliva av uppdraget som general manager för USA:s ishockeyherrar i OS i Peking nästa år.

"I ljuset av vad som hänt tror jag att det ligger i USA Hockeys bästa att jag stiger åt sidan", säger han enligt ett pressmeddelande från det amerikanska ishockeyförbundet.

Stan Bowman och andra ansvariga i Chicagos ledning ska ha blundat för anklagelserna och låtit bli att polisanmäla tränarens övergrepp som inträffade 2010.

USA:s ishockeyförbund söker nu en ersättare till Bowman. Sedan tidigare är det klart att Pittsburghs Mike Sullivan blir huvudtränare för USA i Peking.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Hur spelutvecklare kan fortsätta bygga på sina framgångar år 2021

www.bingo.com

Det stora lyftet för spelindustrin har knappast undgått någon, och idag utövas en stor del av våra nöjen och aktiviteter på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. Spel produceras till alla enheter med en skärm, och gamingvärldens framväxt har accelererat ytterligare under de senaste åren. Vad blir nästa steg för spelutvecklarna?

Fortsätta utformandet av kulturen

Det är nu länge sedan gaming ansågs vara ett område reserverat för särskilda individer. I samband med spelindustrins framväxt har en kultur vuxit fram under det senaste decenniet, där den gemensamma nämnaren för alla som identifierar sig som gamers är passionen för spel, dess historia och dess plats i det moderna samhället. Man kan nästan kalla det en symbol för det moderna samhället, på grund av den starka kopplingen mellan datorspel och internet. Spelutvecklare har allt att vinna på att göra kulturen mer inkluderande, och därmed bygga en starkare bas.

Utveckla klassiska upplagor

Många historiska nöjen går inte ur stil. Det som har underhållit människor i årtionden har goda förutsättningar för att fortsätta länge till, och ibland behövs det bara att spelidén anpassas till det moderna samhället. Gamla brädspel har exempelvis fått ett stort uppsving med mobiltelefonens snabba utveckling. Detsamma gäller partylekar som “snurra flaskan” och sällskapsaktiviteter som frågesporter – något som existerat sedan urminnes tider. Alla typer av gamla spel och lekar har blivit en del av gamingindustrin, och den grenen inom spelande som kanske har gjort störst framsteg med detta koncept är iGaming-världen, där spelaren genom appar och hemsidor kan ägna sig åt allt från virtuella kortspel till Bingo Online.

Det kan bli mer populärt bland spelutvecklare att satsa på att blicka bakåt i tiden för att hitta inspiration till framtida utgåvor – och många gånger räcker det med att modernisera det som har funkat tidigare, i stället för att skapa något nytt.

Implementera fler sociala element

Som följd av att gamingvärlden växer, ansluter fler personer till trenden. Det har gått från att vara ett specifikt intresse till en mer allmän angelägenhet - och har fått fäste både inom sport och kultur. Med den växande spelarbasen har multiplayerfunktioner blivit alltmer populära, och många spel som normalt sett är avsedda för en person, lägger numera ofta till flerspelarlägen och liknande alternativ för att skapa en mer social upplevelse.

Med de ökade framgångarna i spelbranschen ser det ut som att vi är på väg mot en värld där den sociala aspekten är fundamental för många typer av spel. Detta gäller inte minst då gaming numera är en plattform för möten mellan människor, och många spel har till och med detta som grund – att fungera som ett virtuellt socialt medium. Idag har teknologin kommit så långt att man kan erbjuda en visuell upplevelse som är så autentisk att den framkallar vad som närmast kan beskrivas som ett emotionellt band mellan spelaren och digitala karaktärer. Och då vi är sociala varelser vill vi så klart uppleva den virtuella världen tillsammans med andra.

Olika sätt för spelutvecklare att bygga vidare på 2010-talets framgångar:

· Utveckla och bygga kring gamingkulturen

· Hämta inspiration från förr, och göra moderna upplagor

· Fortsätta fokusera på att stärka de sociala elementen

Sport

Ukraina fuskade med dopningstester

Ukraina har fuskat med dopningstester. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Sport
Sport Den ukrainska antidopningsorganisationen, NADC, har under en längre tid brutit mot antidopningsreglerna, det slår den internationella antidopningsorganisationen Wada fast.

Wada har under två års tid utrett NADC och hittat bevis för att man förvarnat idrottarna inför dopningstester och i stället bokat in tider för testning på NADC:s kontor, något som inte är tillåtet.

– Bevisningen pekar på att NADC gjorde såhär inför viktiga internationella evenemang och vid några tillfällen där ett helt landslag fanns på plats på NADC för att testas, säger Gunter Younger på Wada.

Dessutom ska NADC medvetet ha felmärkt minst sex dopningsprov i år. Proven märktes som om de tagits vid tillfällen då idrottaren inte tävlat, trots att de var tagna direkt efter en tävling. De prover som tas från idrottare efter en tävling analyseras djupare än andra prover.

Proven ska enligt bevisningen ha märkts om för att uppfylla den kvot av tester utanför tävling som en idrottare måste genomgå för att få tävla i OS.

– Dessutom tyder faktumet att det pågått så länge och med den fräckhet det utförts på att det finns stora organisatoriska brister inom NADC, säger Younger.

Wada undersökte dessutom anklagelser om en dopningskomplott inom det ukrainska friidrottsförbundet, men fann inga bevis för det. Däremot ska man ha upptäckt "möjliga bevis" för att en person på förbundet smugglade EPO, personen nekar dock till anklagelserna.

Huruvida NADC kommer att straffas är ännu inte bestämt.

Sport

Ännu en hemvändare på gång till Malmö

Magnus Pääjärvi. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

VM-guldforwarden Magnus Pääjärvi, 30 år, kan bli ännu en i raden av hemvändare till Malmö.

Pääjärvi tränade med SHL-klubben på onsdagen och enligt Expressen är parterna muntligt överens om en återkomst.

– Vi snackar mycket, och har en daglig dialog. Det blir ett beslut om vad jag ska göra snart, säger Pääjärvi till Expressen.

Malmö har tidigare värvat hem Carl Söderberg, Fredrik Händemark och Joakim Ryan. Nu kan också Pääjärvi återvända till moderklubben.

Forwarden, som vann VM-guld med Tre Kronor 2018, har de två senaste åren spelat i KHL efter att ha spelat i NHL där han gjorde sammanlagt nio säsonger.

Han har ännu inte spelat den här säsongen utan rehabiliterat en skada.

Magnus Pääjärvi har inte representerat Malmö sedan junioråldern och gjorde tre SHL-säsonger med Timrå innan flytten till NHL.

Sport

Brash klar för showen i Friends

Britten Scott Brash är klar för de internationella hopptävlingarna i Friends arena. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Britten Scott Brash är klar för de internationella hoppningarna i Friends arena första advent.
Han får sällskap av brasilianaren Marlon Modolo Zanotelli.

Duon – fyra och femma på världsrankingen – skänker än mer stjärnglans åt tävlingarna som lockar flera världsryttare.

Modolo Zanotelli, gift med svenska landslagsryttaren Angelica Augustsson Zanotelli, vann för tre år sedan GP-hoppningen i arenan.

– Det här är min favorittävling framför alla andra. Jag älskar Sverige och skulle gärna flytta hit, sade han då.

Modolo Zanotelli kom nyligen tvåa efter Henrik von Eckermann i den sista deltävlingen i Global Champions-touren.

Brash har tillhört världseliten länge och har OS-guld i lag som en av många tunga meriter. I år har han vunnit den femstjärniga GP-hoppningen i Aachen.

I Friends utmanas de av bland annat av den svenska OS-guldtrion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann och individuelle OS-guldmedaljören Ben Maher, Storbritannien

Totalt startar 18 hoppryttare under de fyrstjärniga tävlingarna 25-28 november.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL