Annons

Ingen åtalsanmälan mot EBM-chef

Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det blir ingen åtalsanmälan mot den chef på Ekobrottsmyndigheten som anmäldes för att ha försökt efterforska källuppgifter. Arkivbild.
Det blir ingen åtalsanmälan mot den chef på Ekobrottsmyndigheten som anmäldes för att ha försökt efterforska källuppgifter. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det blir ingen åtalsanmälan mot den chef på Ekobrottsmyndigheten (EBM) som misstänktes för att ha försökt ta reda på vem som förmedlat uppgifter om myndighetens ekonomi till Dagens industri, rapporterar Journalisten med hänvisning till Statens ansvarsnämnd.

Enligt anmälan, som kom in förra veckan, ska chefen i ett videosamtal ha försökt "fiska" fram om en viss anställd läckt uppgifterna. Att som myndighet efterforska vem som är källan till uppgifter som ska publiceras i medier är ett brott mot Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar.

Statens ansvarsnämnd anser dock inte att den dokumentation som lämnats in är tillräcklig för att nå upp till en skälig misstanke om brott och därför avskrivs ärendet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons