Ekonomi

"Klassperspektivet tas in i socialförsäkringen"

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) talar om klassperspektiv för rätten till ledigt med barnen under familjeveckan. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Studiedagar i förskolan, utvecklingssamtal och lovdagar – knöligt för många, enligt regeringen som nu föreslår en familjevecka.
– Den här reformen handlar om att ta in klassperspektivet i socialförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)
PREMIUM

Tre dagar om året per förälder med delad vårdnad om barn mellan 4 och 16 år, sex dagar för den som har ensam vårdnad. Regeringen vill underlätta för föräldrar under alla de där dagarna då förskolan har planeringsdag, skolan har studiedagar eller då det är exempelvis höstlov.

Första steget av familjeveckan föreslås bli verklighet i april nästa år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

FI sågar Danske Banks jobb mot penningtvätt

Danske Bank brister i arbetet för att förebygga att banken utnyttjas för penningtvätt, enligt FI. Arkivbild.
Foto: Nora Lorek/TT
Ekonomi
Ekonomi Danske Bank har inte tillräcklig koll på transaktionerna som strömmar genom banken.
– Det rör centrala delar av penningtvättslagen, säger Karin Lundberg på Finansinspektionen.

Danske Bank brister i sitt arbete mot penningtvätt i Sverige, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI). Nu får banken fram till slutet av juli nästa år på sig att rätta till problemen. Några böter kan FI inte dela ut i det här skedet – det är upp till hemlandet Danmarks tillsynsmyndighet, enligt Karin Lundberg, chef för FI:s verksamhetsområde Bank.

Hur allvarliga är då bristerna, exempelvis i relation till Swedbank och SEB som fick miljardböter av FI härom året, just för att inte ha haft koll på sin verksamhet relaterat till penningtvätt?

– Jag vill inte göra någon gradering av det här jämfört med andra banker. Det jag kan konstatera, de brister vi har identifierat, de rör centrala delar av penningtvättslagen. Därför är det oerhört viktigt att de åtgärdar de här så fort som möjligt, säger Karin Lundberg.

FI säger sig inte ha upptäckt några faktiska fall av penningtvätt. Det är inte myndighetens roll, svarar Lundberg. Det ankommer i sådana fall på de brottsbekämpande myndigheterna.

FI:s undersökning av Danske Banks arbete mot penningtvätt inleddes i juni 2020.

Banken har vidtagit vissa åtgärder för att följa FI:s anvisningar, men det går för långsamt, tycker myndigheten.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

KI varnar för kraftigt höjda minimilöner

Konjunkturinstitutet (KI) räknar med att pandemin har lyft den så kallade jämviktsarbetslösheten till 7 procent och manar parterna att vara återhållsamma med att höja minimilönerna. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Långtidsarbetslösheten har stigit kraftigt i pandemin och det finns risk att effekterna blir långvarig, konstaterar Konjunkturinstitutet (KI) i en färsk rapport. Enligt KI bör parterna i detta läge vara återhållsamma med att höja minimilönerna, för att underlätta för grupper att etablera sig på arbetsmarknaden.

En effekt av den högre långtidsarbetslösheten blir enligt KI att den så kallade jämviktsarbetslösheten i Sverige stiger till 7,0 procent år 2022. Det kan jämföras med 6,8 procent före pandemin.

"Arbetslösheten i Sverige är koncentrerad till vissa grupper, främst unga, utrikes födda och personer som saknar fullständig gymnasieutbildning. Parterna kan bidra till att underlätta för vissa grupper att komma in och etablera sig på arbetsmarknaden genom återhållsamhet i ökningen av minimilönerna", skriver KI i ett pressmeddelande.

Enligt KI minskar både sysselsättningen och antalet arbetade timmar när minimilönerna höjs och lönestrukturen pressas samman i branscher där arbetslösheten är hög.

Ekonomi

Höga gaspriser slår mot gödselproduktionen

Skenande gaspriser slår mot gödselproduktionen för norska Yara. Arkivbild
Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Norsk Yara, en storspelare på den globala marknaden för gödsel, redovisar ett oväntat starkt resultat för årets tredje kvartal. Men bolaget varnar för att de höga gaspriserna kommer att slå mot produktionen.

Rörelseresultatet exklusive engångsposter steg till 765 miljoner dollar, upp från 558 miljoner dollar ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med att detta vinstmått skulle öka till 738 miljoner dollar, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Yara sänkte sin produktion av ammonium i Europa med 40 procent, vilket motsvarar 1,9 miljoner ton gödsel. Bolaget hänvisade till skenande gaspriser som gör produktionen olönsam.

Enligt Yara har dock prisökningar på bolagets produkter än så länge kunnat täcka lägre leveransvolymer och högre produktionskostnader.

Bolaget räknar enligt rapporten för tredje kvartalet med att gasnotan för produktionen kommer att öka med 850 miljoner dollar under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare och att den under första kvartalet 2022 ligger 950 miljoner dollar högre.

Yaras produktionskapacitet ligger på 8,6 miljoner ton ammonium per år, varav drygt hälften är förlagd till Europa. Koncernens största anläggningar ligger i Suiskil i Nederländerna och Porsgrunn i Norge.

Ekonomi

Hemkörning från Systemet – nu i hela landet

Hemleverans i hela Sverige. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Från och med måndag den 25 oktober kan man beställa hem varor från Systembolaget i hela Sverige. Då inkluderas de återstående delarna av riket, däribland Gotlands, Norrbottens och Jämtlands län.

"För första gången kan vi nu erbjuda hemleverans i hela landet – det är en milstolpe för Systembolaget. Hemleverans är en viktig del av vårt erbjudande och något som efterfrågas i takt med att köpbeteenden förändras", säger Tobias Frohm, direktör e-handel på Systembolaget, i ett pressmeddelande.

Hemkörningen sker alla dagar i veckan utom söndag. Chaufförerna har fått särskild utbildning för att bland annat kunna sköta ålderskontroller.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel datum.

Ekonomi

Minskat substansvärde för Kinnevik

Georgi Ganev, vd för Kinnevik. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stenbecksfärens maktbolag Kinneviks substansvärde sjönk något under tredje kvartalet. Substansvärdet uppgick till 75,8 miljarder kronor, 273 kronor per aktie, per den 30 september. Som jämförelse var substansvärdet 76,2 miljarder den 31 juni.

Under de senaste tolv månaderna har substansvärdet dock ökat med 21,3 procent, eller 13,3 miljarder kronor.

Kinnevik gjorde investeringar om cirka 2,3 miljarder kronor under kvartalet i fyra nya bolag: Spring Health och Quit Genius, specialiserade inom virtuell hälsovård, bankutmanaren Lunar, och Sure med tjänster inom försäkringar.

"Vi fortsätter att stärka och bygga ut vår tillväxtportfölj för att upprätthålla takten i vår strategiska transformation", säger vd Georgi Ganev i en rapportkommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Skåne och vikingarna

www.snabbare.com

Det första många tänker på när de hör Sverige är vikingar, våra förfäder har i modern tid blivit omåttligt mer populära än vad de var när det begav sig. Istället för de skri av varningar och fasa de möttes av när de närmade sig kustlinjen av ett nytt land, spreds det glada tillrop varje gång det kom en ny säsong av Vikings på TV- skärmen.

Filmindustrins bild av vikingarna kanske inte stämmer till 100% med verkligheten, men den har onekligen tilltalat miljontals tittare jorden runt.

Vikingafynd i Skåne

Det finns gott om fyndplatser runt om i skåne som gett ovärderlig information om de riktiga vikingarna. Ett av de största fynden hittades i Uppåkra som ligger strax utanför Lund och som är öppet för besökare. I Trelleborg kan du besöka en rekonstruerad trelleborg som ursprungligen byggdes av Harald Blåtand under 900 talet, och detta är bara två av mängder av fyndplatser.

Ett levande museum

Vill man ha en än mer levande upplevelse är Fotevikens friluftsmuseum att rekommendera. Det är inte bara ett museum utan ett vikingasamhälle uppbyggt med traditionella verktyg och metoder. Här kan hela familjen roa sig med tidsenliga aktiviteter samt lära sig mer om hur våra förfäder en gång levde.

Vikingar i underhållningsbranschen

Redan 1958 spelades det in filmer om vikingar, i filmen The Vikings från detta år kunde vi se stjärnor som Kirk Douglas, Tony Curtis och Vivien Leigh. Idag är det ett oerhört populärt tema inom slotmaskiner på online casino. Vi tittade in på sidor som Snabbare och hittade ett flertal titlar uppbyggda runt vikingar och våra Nordiska asagudar.

Populära slotmaskiner med vikingatema

Två av de mest populära slotmaskinerna är Vikings go Berzerk och Viking Runecraft. Spelen kommer från de svenska spelutvecklarna Play´n GO och Yggdrasil. Givetvis finns det även en slot uppbyggt runt TV - serien där du återser Ragnar och de andra karaktärerna.

Vikingarnas arv i världen

Då dessa sjöfarare tog sig långt ifrån våra breddgrader går det att finna referenser till dem lite varstans i världen. Inte minst när vi ser på likheterna mellan de engelska och Skandinaviska språken. Även fornnordiska och gammelengelska har väldigt mycket gemensamt, vem som påverkade vem är ibland svårt att veta.

Ortnamn runt de Engelska öarna

Tittar vi närmare på namnen på många äldre orter hittar vi ändelser som -by (Whitby, Selby), -keld i betydelsen källa (Threkeld) och -kirk i betydelsen kirkja eller kyrka idag (Ormkirk)

Det finns många fler exempel och väl man uppmärksammat detta är det i princip omöjligt att inte lägga märke till det när man reser runt på den engelska landsbygden. Även Irland och Skottland har sin beskärda del av nordisk influerade ortnamn givetvis.

Skåne och Danmark

Skånes band med Danmark, som vi en tid tillhörde, går långt tillbaka och vår historia är starkt sammanknuten. Vill du hellre läsa om vikingarnas riktiga historia istället för att spela slotmaskiner eller titta på Tv-serier och filmer så finns det massor att läsa. Både på nätet och och bland historieböckerna hittar du mängder med litteratur i ämnet.

Ekonomi

Räntelyft skakar Asienbörser

Uppgången fortsätter på Hongkongbörsens Hang Seng-index. Bilden togs i tisdags.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var en blandad utveckling på ledande Asienbörser under onsdagens handel. En tidig börsuppgång kom av sig i takt med nya uppgångar för amerikanska marknadsräntor.

Tokyobörsens Nikkei 225-index steg 0,1 procent, medan det bredare Topix-index med nöd och näppe höll sig på plus med en uppgång på 0,05 procent.

Seoulbörsens Kospi-index föll samtidigt med 0,5 procent, medan Taiwanbörsen sjönk 0,1 procent.

Shanghaibörsen ligger i den avslutande handeln på minus 0,2 procent, medan Hongkongbörsen tar rygg på uppgångarna på Wall Street i tisdags och stiger med 1,2 procent.

Uppgångarna på Wall Street drevs på av rapporterande aktier i teknik- och sjukvårdssektorn. Men stämningen på marknaden dämpas av att räntan på USA:s tioåriga statsobligation lyfter till 1,67 procent och därmed ligger nära den högsta nivån på fem månader.

Ekonomi

Nestlé höjer försäljningsprognosen

Ökad kaffeförsäljning får Nestlé att höja försäljningsprognosen. Arkivbild.
Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé höjer sin försäljningsprognos till följd av ökade intäkter från kaffeförsäljningen och prishöjningar.

Den organiska försäljningsökningen under årets första nio månader låg på 7,6 procent, vilket kan jämföras med en snittprognos på 6,6 procent enligt en sammanställning av prognoser gjord av bolaget.

Stor efterfrågan på kaffe drev på försäljningen, med lyft för Starbucks-märket på 15,5 procent och för Nespresso-kaffe med 11 procent.

Samtidigt drog Nestlé nytta av en ökad kaffeförsäljning för konsumtion utanför hemmet.

Så sent som i somras höjde Nestlé sin tillväxtprognos för försäljningen till 5-6 procent. Nu höjs den ett steg till, till 6-7 procent.

Ekonomi

Akzo Nobel missar målet

Akzo Nobels resultat sämre än väntat till följd av bland annat dyrare råvaror. Arkivbild
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den nederländska färgtillverkaren Akzo Nobel, med cirka 1 000 anställda på sex orter i Sverige, redovisar ett något sämre resultat än väntat för årets tredje kvartal.

Dyra råvaror och störningar i leveranskedjor trycker upp kostnaderna och problemen väntas enligt bolaget kvarstå till mitten av 2022.

Akzo Nobels justerade rörelseresultat landade på 241 miljoner euro, mot en snittprognos bland analytiker på 244 miljoner. Försäljningen steg 6 procent till 2,41 miljarder euro under kvartal, även det något sämre än väntat.

Akzo Nobel bekräftar dock sitt mål om att nå upp till ett rörelseresultat (ebitda) på två miljarder euro 2023.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL