Annons

Lavan på La Palma bromsas på väg mot havet

Lavan har förstört minst ett 100-tal hem, och runt 5 000 personer har evakuerats undan den rasande vulkanen på kanarieön La Palma.
Men lavaströmmen har saktat ned och når inte havet på måndagen.
Publicerad 20 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Lava skjuter upp från vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön La Palma. Utbrottet startade på söndagseftermiddagen.
Lava skjuter upp från vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön La Palma. Utbrottet startade på söndagseftermiddagen.Foto: Jonathan Rodriguez/AP/TT

Vulkanen Teneguía i naturområdet Cumbre Viejas utbrott startade på söndagseftermiddagen och lavan har sedan runnit ner mot byar i närheten, utefter sluttningarna och på sin ofrånkomliga väg till havet.

Lavafloden hade beräknats nå Atlanten på måndagskvällen, men under eftermiddagen hade lavaströmmarna tappat fart, skriver tyska DW.

Annons

Utsatta områden efter kusten har evakuerats, och sjötrafik utanför ön har stoppats.

Giftig gas kan bildas när lava når havet och snabbt kyls ned från en genomsnittstemperatur på 1 000 grader.

Möjlig vulkanturism

– För er journalister är det här något spektakulärt, men för oss är det en tragedi. Jag tror att lava har nått några släktingars hus, berättar lokalbon Isabel Fuentes för det spanska tv-bolaget TVE.

Spaniens turistminister, Reyes Maroto, såg snabbt potential i tragedin. Bara en dag efter utbrottet föreslog hon att Spanien skulle utnyttja det.

– Ön kan bli en attraktion för turister som vill se detta vidunderliga spektakel som naturen gett upphov till, sade hon till spanska Canal sur radio.

Uttalandet har väckt starka reaktioner, främst från oppositionen på högerkanten som inte anser att massevakuering och förstörda hem bör liknas vid ett spektakel som är "spännande att uppleva".

Sex meter hög

Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen och soldater har skickats till ön för att bistå i evakueringsarbetet.

– På sin väg ner till havet har lavan drabbat 80–100 hus. Lavavågen är upp till 6 meter hög, den rör sig sakta men går inte att hejda, säger lokalpolitikern Mariano Hernández enligt spanska medier på måndagseftermiddagen.

På kanariska nyhetssajter publiceras filmer av hur den svartglödande lavan sakta men säkert äter sig igenom natur och fastigheter.

Miljoner kubikmeter lava

Enligt Kanarieöarnas regionale regeringschef Ángel Víctor Torres har såvitt man känner till inga människor ännu skadats i utbrottet.

Annons

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17–20 miljoner kubikmeter lava, säger han.

Den volymen lava motsvarar 28 stycken fyllda Globen i Stockholm.

Myndigheterna uppmanar befolkningen att bomma igen husen och ta sig till angivna samlingsplatser, skriver El País.

Premiärministern på plats

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skjutit upp en planerad resa till FN:s generalförsamling i New York och i stället tagit sig till ön.

– Vi har tillräckliga resurser och styrkor (för att hantera utbrottet). Invånarna kan vara lugna, sade han vid ankomsten.

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Susanna Persson Öste/TT

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons