Annons

Trudeau segrar – men missar majoritet

Kanadas premiärminister Justin Trudeau satsade på att få absolut majoritet när han utlyste val.
Hans parti Liberalerna vann valet, men missade målet att få full makt.
Publicerad 21 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Liberalerna.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Liberalerna.Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Trudeau får förnyat stöd av de kanadensiska väljarna. Men när de sista vallokalerna stängde klockan 04 på tisdagsmorgonen stod det snart klart att han inte fick det stöd som han hoppats på för att kunna styra på egen hand.

Liberalerna får 158 mandat. Det krävs 170 mandat för att kunna bilda en majoritetsregering. Det ledande oppositionspartiet, Konservativa partiet, får 119 mandat, när 99 procent av rösterna räknats enligt det kanadensiska mediebolaget CBC.

Annons

Konservativa partiet får 34 procent av rösterna, medan Liberalerna bara fick drygt 32 procent, men får ändå fler mandat på grund av det kanadensiska valsystemet.

Partiet Quebecblocket väntas få 24 mandat, medan partiet Nya demokratiska partiet får 25 mandat, och Gröna partiet får 2 mandat.

Ambivalens

Resultatet kan ses som både en lättnad och ett bakslag för Trudeau och hans Liberalerna. Partiet hade hoppats dra nytta av nyvalet för att stärka sin position, men under valrörelsen föll Liberalerna tillbaka i opinionen och det Konservativa partiet, med Erin O'Toole som premiärministerkandidat, såg plötsligt ut att ha en chans att knipa makten.

– Det verkar som att ambivalensen (hos väljarna) finns kvar i den bemärkelsen att det inte är något överväldigande stöd för att ge regeringen majoritet, vilket premiärministern hoppades på. Men samtidigt har inte tillräckligt många rört sig mot något annat alternativ, säger Gerald Baier, statsvetare på British Columbia-universitetet, till Reuters.

Utlyste nyval i augusti

Efter sex år vid makten – och med två år kvar av mandatperioden – utlyste Trudeau nyval i augusti under föresatsen att kanadensarna borde få säga sitt om vem de vill ska ansvara för kostnaderna för att hantera pandemin.

– Vi kan arbeta för att göra stora saker under en pandemi, men vi behöver ett tydligt mandat för att förstå vad kanadensare vill ha under de kommande åren, sade Trudeau om beslutet att utlysa nyval.

Då ledde han stort i opinionen, men sedan började deltavarianten spridas i landet och antalet covidfall började plötsligt stiga. Hans politiska motståndare kritiserade beslutet att hålla val och Trudeaus popularitet såg ut att dala och utmanaren O'Toole såg i opinionsundersökningar ut att ha kommit i fatt.

Den inhemska börsen reagerade positivt på valresultatet och den kanadensiska dollarn stärktes gentemot US-dollarn.

Susanna Persson Öste/TT

Grim Berglund/TT

Konservativa partiets ledare Erin O'Toole. Arkivbild.
Konservativa partiets ledare Erin O'Toole. Arkivbild.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT
Fakta: Världens näst största land

Fakta: Världens näst största land

Med en yta om snudd på 10 miljoner kvadratkilometer är Kanada 20 gånger så stort som Sverige och dubbelt så stort som hela EU. I areal är bara Ryssland större i världen.

Med endast omkring 38 miljoner invånare är dock befolkningstätheten bland världens lägsta – i nivå med ökenländer som Libyen och Australien.

Huvudstaden heter Ottawa, men de två största städerna är Toronto och Montréal.

Landet styrs av en premiärminister med regering och ett parlament bestående av senat samt underhus. Men en viktig rest från det brittiska kolonialstyret återstår, nämligen att Kanada har en monark som symbolisk statschef, alltså drottning Elizabeth II. Hon är 95 år gammal, och har inte besökt Kanada på över tio år. Kronprins Charles besökte däremot Kanada 2017.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons