Annons

Nytt läsråd "ska sätta fart på hela landet"

Katti Hoflin och Dilsa Demirbag Sten kommer att sitta i regeringens nya läsråd. Det avslöjade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg.
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Dilsa Demirbag Sten, från Berättarministeriet, är en av ledamöterna i det nya läsrådet. Arkivbild.
Dilsa Demirbag Sten, från Berättarministeriet, är en av ledamöterna i det nya läsrådet. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Läsrörelsens Elisabet Reslegård inledde med att illustrera problematiken: cirka 30 procent av dagens föräldrar låter bli att läsa för sin barn. Den 17-åring som inte blivit läst för och som inte själv börjat läsa böcker har ett ordförråd på cirka 17 000 ord, enligt Reslegård som framhöll att det krävs ett ordförråd på cirka 50 000 ord för att kunna tillgodogöra sig hyfsat välskrivna tidningstexter.

Den ickeläsande 17-åringen hamnar utanför, menade hon,

Annons

– Det är ett hot mot demokratin på alla sätt.

Årlig rapport

Det nya läsrådet ska ledas av generaldirektören för Kulturrådet, Kajsa Ravin, och verka för att främja ökat läsande bland barn och unga. Det ska lämna förslag på olika läsfrämjande insatser men också samla in kunskap på området och författa en årlig rapport.

– Jag tror det är väldigt bra att vi ska sätta fart på hela landet, för det är lite så jag tycker att man ska jobba. Jag har hållit på med de här frågorna länge, jag kan inte sitta och titta på när man får rapporter om hur läsningen går ner, sade Katti Hoflin, kulturchef i Västra Götaland.

Riksdagen har, efter regeringens förslag, beslutat att avsätta tio miljoner kronor årligen till läsrådet, och enligt Amanda Lind är det en långsiktig satsning. Rådet ska finna kvar.

TT: Vad förväntar du dig av det här rådet?

– Läsrådet ska ge en kraftinjektion till svensk läsfrämjande arbetet. Vi samlar personer som har en kompetens inom många olika områden, som har en passion för läsning, som ska kunna komma med nya förslag, sprida kunskap men också driva opinion för hur oerhört viktigt det här är.

Opinionsbildning

TT: Vad ska den årliga rapporten rymma?

– Detaljerna blir upp till rådet men att lyfta hur situationen för läsningen ser ut i Sverige och komma med rekommendationer. Vi kan aldrig luta oss tillbaka och tro att det här löser sig självt, det behövs en opinionsbildning också. Jag tycker att det här är en av de allra viktigast frågorna. En fullgod läsförmåga innebär så mycket.

Erika Josefsson/TT

Svante Weyler, Kulturrådet, diskuterar det nya läsrådet tillsammans med kulturminister Amanda Lind, Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Helya Riazat, rektor för Järvaskolan och Ingela Korsell, författare.
Svante Weyler, Kulturrådet, diskuterar det nya läsrådet tillsammans med kulturminister Amanda Lind, Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Helya Riazat, rektor för Järvaskolan och Ingela Korsell, författare.Foto: Adam Ihse/TT
Fakta: Läsrådet

Fakta: Läsrådet

Medlemmar i regeringens nya läsråd:

Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet (ordförande), Katti Hoflin, kulturchef Västra Götaland, Dilsa Demirbag Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, Marlen Eskander, verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet, Ingela Korsell, författare, Elin Nord, universitetsbibliotekarie, Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap, Helya Riazat, rektor och grundare av Järvaskolan samt Lars Strannegård rektor för Handelshögskolan.

Ytterligare en ledamot ska utses.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons