Annons

EU: Dags att rensa bland sladdarna

Vilken laddsladd passar till telefonen och hur många ska du egentligen behöva ha?
Glöm det framöver – åtminstone om EU-kommissionen får som den vill och förvandlar usb c-kontakten till allmän standard.
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
EU-kommissionen vill att usb c-kontakter ska bli allmän standard vid laddning av mobiltelefoner och annan elektronik.
EU-kommissionen vill att usb c-kontakter ska bli allmän standard vid laddning av mobiltelefoner och annan elektronik.Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU har pressat på i många år och stoltserar med att ha fått marknaden att gå från ett 30-tal olika laddsladdssystem till just nu bara tre.

Nu ska det föras till sin spets. EU-kommissionen vill att alla framöver ska använda samma modell: usb c.

Annons

"Konsumenterna i EU har frustrerats alldeles för länge av byrålådor fulla av laddare som inte passar ihop. Vi har gett industrin tillräckligt med tid för att komma upp med egna lösningar. Nu är det dags för lagstiftning om ett gemensamt system", slår kommissionens digitaliseringsansvariga förste viceordförande Margrethe Vestager fast i ett pressmeddelande.

Mindre skräp?

Förslaget innebär att en usb c-kontakt ska krävas på alla nya mobiltelefoner, läsplattor, digitalkameror, hörlurar och portabla högtalare. Dessutom vill kommissionen säkerställa att inte tillverkarna ser till att deras produkter laddas långsammare om man använder en laddare som någon annan gjort.

I slutändan ska det även bidra till bättre miljö. Enligt kommissionens beräkningar uppgår mängden slängda och outnyttjade laddare årligen till 11 000 ton.

– Äntligen. Det är ju uppenbarligen på tiden. Rent miljömässigt är det inte klokt att ha olika standard för något som ska ladda, konstaterar EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist (S).

Han och hans kollegor i EU-parlamentet ska nu tillsammans med EU:s medlemsländer i ministerrådet behandla lagförslaget. Och han räknar med att det kan gå snabbt.

– När vi tidigare har tagit resolutioner kring det här så har det funnits en stor enighet i parlamentet och det borgar för att det kan gå ganska snabbt från vår sida. Jag hoppas att det här ska bli en så snabb process som möjligt, säger Bergkvist.

När – och om – parlamentet och ministerrådet tagit sitt beslut kommer det sedan att dröja två år innan de nya reglerna ska börja gälla.

"Inte mot Apple"

Flera tillverkare har redan usb c-kontakter som standard – dock inte Apple, som hittills mestadels hållit fast vid sin egen Lightning-kontakt.

EU-kommissionen betonar dock att förslaget inte är särskilt inriktat mot just Apple.

– Absolut inte. Apple kommer att behöva byta till usb c, men det håller de redan på att göra på vissa produkter. De kan fortfarande ha en Lightning-laddare, men i så fall måste de lägga till en usb c, säger en av de ansvariga för det nya förslaget på en teknisk genomgång i Bryssel.

Annons

I ett uttalande från Apple varnar bolaget ändå för att övergångstiden kommer att bli för kort och menar dessutom att "strikt reglering som bara tillåter en typ av kontakt skadar innovation".

Inte alls, anser inremarknadsansvarige EU-kommissionären Thierry Breton.

– Jag känner de här företagen sedan åratal tillbaka. Varje gång vi lägger fram ett förslag så säger de att det är emot innovationen. Men nej, det är inte emot innovation. Det är inte emot något. Som allt annat vi gör är det för konsumenterna. Det här är bara något för att underlätta livet lite grand för våra medborgare, säger Breton på en presskonferens i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

"Äntligen", säger svenske EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist om förslaget kring standard för laddningskontakter. Arkivbild.
"Äntligen", säger svenske EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist om förslaget kring standard för laddningskontakter. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Fakta: Laddat förslag från EU

Fakta: Laddat förslag från EU

EU-kommissionen vill göra usb c-kontakter till allmän standard för laddning av merparten av alla nya elektroniska produkter. Samtidigt föreslås nya regler som ska omöjliggöra att tillverkare får laddningen att gå långsammare om man inte använder deras produkt samt bättre konsumentinformation och möjlighet att välja om man vill köpa en laddare till sin produkt eller inte.

Om EU-parlamentet och EU:s ministerråd kan enas om förslagen ska de nya reglerna träda i kraft 24 månader senare – det vill säga tidigast kring årsskiftet 2023/24.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons