Annons

Glädjande besked för kulturen – "overkligt"

Nu kommer beskedet som kulturvärlden väntat på. Restriktionerna för evenemang – även stora – hävs som planerat.
– Det här är oerhört skönt, för vi har slitit med det här så lång tid, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live.
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Restriktionerna hävs som planerat, meddelade Amanda Lind under en pressträff på torsdagen. Arkivbild.
Restriktionerna hävs som planerat, meddelade Amanda Lind under en pressträff på torsdagen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Restriktioner och publiktak för kulturevenemang hävs som planerat den 29 september. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens under torsdagen.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftelse på att vi tar steg fyra om en vecka, säger hon.

Annons

Tidigare har regeringen utrett om större evenemang ska omfattas av särskilda restriktioner, men det kommer inte behövas, enligt Lind. Inte heller vaccinpass kommer att bli aktuellt – men trots det fortsätter förslaget att utredas.

Amanda Lind kallar möjligheten till vaccinpass för "en viktig trygghet för aktörer" om läget skulle ändras.

Dags för festival

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, välkomnar regeringens besked.

– Det känns nästan overkligt men det är verkligt, säger han och fortsätter:

— Hur det ska gå för de stora arrangemangen är väl frågetecknet som har funnits kvar. Så det är bra att de är tydliga med att det går att köra.

Trots att samhället öppnar upp kan det dröja innan större evenemang arrangeras i Sverige, tror han. För att världsartisterna ska ge sig ut på vägarna igen krävs det att fler länder slopar sina restriktioner.

TT: När tror du att vi börjar se stora spelningar igen?

– Nu är det Popaganda som är en av de första festivalerna. Den är inte superstor men det är en festival och det är kul att det kommer i gång. Sedan blir det säkert några stycken redan i höst och 2022 är det väldigt mycket planerat. Både uppskjutna och nya spelningar, säger Joppe Pihlgren.

De ska undvika teatrar

Även Jeanette Gustafsson, generalsekreterare för Sveriges Museer, gläds över beskedet.

"Äntligen tas steg fyra inom mindre än en vecka. Inga deltagarbegränsningar kvarstår för museernas större arrangemang, men självklart tar museerna fortsatt ansvar för ett säkert besök", skriver hon i en kommentar till TT.

Annons

Socialminister Lena Hallengren (S) menar samtidigt att personer som inte har vaccineras ska fortsätta hålla avstånd, särskilt till personer som tillhör riskgrupp.

– Det innebär att ovaccinerade bör undvika trängsel, inte gå på större evenemang som teater, konserter eller idrottsevenemang när smittskyddsrestriktionerna upphör, säger hon.

Sofia Sundström/TT

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Det händer den 29 september

Fakta: Det händer den 29 september

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittskyddsåtgrder för serveringsställen tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons