Annons

OS-hjälten: "Låg 48 timmar i ett mörkt rum"

Stephanie Labbé blev stor OS-guldhjälte i straffavgörandet mot Sverige.
Nu berättar den tidigare Rosengårdsmålvakten om panikattackerna hon led av under mästerskapet i Tokyo.
"Efter finalen tillbringade jag 48 timmar liggande i ett mörkt rum", säger hon.
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Stephanie Labbé. Arkivbild.
Stephanie Labbé. Arkivbild.Foto: Rui Vieira AP/TT

I ett långt inlägg på spelarfacket Fifpros hemsida öppnar den 34-åriga Paris SG-målvakten upp om sin kamp mot psykisk ohälsa.

Labbé såg med sina straffräddningar i OS-finalen mot Sverige till att Kanada bärgade sitt första OS-guld någonsin på damsidan – men firandet efteråt blev inte som hon tänkt sig.

Annons

"Jag förväntade mig en översköljande lättnad, men den kom inte. Hur mycket jag än ville slappna av och fira med mina lagkamrater kunde jag inte ta mig tillbaka och efter finalen tillbringade jag 48 timmar liggande i ett mörkt rum", säger hon och fortsätter:

"Jag kunde inte processa de tusentals meddelanden, gratulationer och medieförfrågningar. Det var först en månad efter mästerskapet som jag kunde ta upp den och känna en slags stolthet".

Labbé har tidigare i karriären lidit av depression och tvingades bland annat stå över OS i London 2012.

Fyra år senare var hon med och säkrade OS-bronset i Rio de Janeiro, men även då gjorde sig hjärnspökena påminda.

"När alla ropade efter att se medaljen och prata om upplevelsen började jag känna mig tom inombords. Jag började känna att den här biten av metall var värd mer än vad jag var som person. Jag tror att det var där det började för mig".

Emil Forsberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons