Annons

Tunisiens president ökar sin makt än mer

President Kaïs Saïed har tagit ytterligare makt över Tunisien, två månader efter att han i praktiken tog kontroll över landets parlament och nu styr med dekret.
Publicerad 23 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tunisiens president Kaïs Saïed stärker sin makt över landet.
Tunisiens president Kaïs Saïed stärker sin makt över landet.Foto: Slim Abid/Tunisiens presidentämbete/AP/TT

Mycket av den verkställande makten har tidigare legat i parlamentets händer, som Saïed stängde ned i slutet av juli när han också sparkade flera ministrar. Efter onsdagens presidentorder tippade den konstitutionella maktfördelningen över ännu mer till presidentens fördel.

"Lagstiftning kommer att utfärdas i form av dekret underskrivna av republikens president", står det i text offentliggjord bland en mängd andra artiklar i statens officiella tidning.

Annons

"Presidenten ska ha verkställande makt med hjälp av ett ministerråd lett av en regeringschef", står det vidare, men det klargörs också att det är presidenten som styr ministerrådet och väljer vem som ska vara regeringschef.

Saïed har kritiserats kraftigt för sina åtgärder, inte minst från islamistpartiet Ennahda, som hade majoritet i parlamentet när det stängdes. Partiet kallar Saïeds senaste åtgärder för en kupp och manar sina anhängare att demonstrera.

Enligt Saïed själv agerar han enligt landets konstitution som kom till efter revolutionen 2011. Den tillåter att en president kan ta till särskilda åtgärder om landets säkerhet hotas.

Fakta: Detta har hänt i Tunisien

Fakta: Detta har hänt i Tunisien

Efter den arabiska våren 2011, då demonstranter tvingade bort Tunisiens diktator Zine El Abidine Ben Ali, har landet styrts av flera kortvariga regeringar.

Nuvarande president Kaïs Saied, en före detta juridikprofessor, valdes med nästan 73 procent av rösterna den 15 september 2019.

Valet präglades av demonstrationer mot den politiska eliten, som ansågs vara korrupt.

Saïed är partilös, men hans politik beskrivs som populistisk och konservativ.

Den 25 juli 2021 stängde Kaïs Saïed ned parlamentet, som islamistiska partiet Ennahda hade majoritet i, och avskedade flera ministrar.

Anhängare till Ennahda-partiet har anklagat Saïed för att genomföra en kupp.

Efter detta förekom det omfattande, stundtals våldsamma, protester i huvudstaden Tunis och flera världsledare uttryckte oro för landets allt mer auktoritära riktning.

Knappt två månader efter att Saïed via dekret tagit makten över parlamentet utfärdar han alltså nu nya presidentordrar som stärker hans makt ytterligare.

Källor: Landguiden, AFP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons