GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Från vrak till vacker bostad

Charlotta och Christer Eldh köpte 2019 ett riktigt vrak till hus i Teckomatorp. Nu är det återuppståndet och Nanny som hade manufakturaffär där i slutet av 1800-talet hade nog varit nöjd med den kärleksfulla renoveringen.
bostad • Publicerad 26 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hallen går i gröna nyanser som ger ett lugnt intryck hemma hos Charlotta Eldh i Teckomatorp.
Hallen går i gröna nyanser som ger ett lugnt intryck hemma hos Charlotta Eldh i Teckomatorp.
Foto: Claes Hall

Ett stenkast från järnvägen ligger det vackra, gulteglade huset med ”Nannys Manufaktur- garn och tricotaffär” målat på fasaden. Det är svårt att se att för bara två år sedan var huset en ruin. Inte sedan 80-talet hade det varit någon aktivitet där. Charlotta bjuder in oss i en hall där det växte ett träd.

- Allt var i mycket sämre skick än vi trodde. Det hade nog inte stått ett år till. Putsen ramlade ner från väggarna invändigt. Vi har bytt alla golv, tak, el, vatten och avlopp. Jag kunde se bortom det. Christer hade svårare att se hur det skulle bli. Men han ville ha garagen som hör till, skrattar Charlotta.

Djärva färger

Hallen är helt makalös med tegelgolv och marmoreringar och tapet i färger som få hade vågat sig på. Det är Charlotta själv som målat och hon räds inte att ta ut svängarna.

I salongen finns det tapeter till och med i taket.
I salongen finns det tapeter till och med i taket.
Foto: Claes Hall

- Jag tittade på Pintest för att få inspiration. Golvet är återvunnet och ligger på sand. Många undrar om det inte blir kallt, men tvärtom. Jag har också vänt på tegelstenarna för att få den bubbliga sidan upp. Det blir rena zonterapin.

- Allt var i mycket sämre skick än vi trodde. Det hade nog inte stått ett år till. Putsen ramlade ner från väggarna invändigt. Vi har bytt alla golv, tak, el, vatten och avlopp. Jag kunde se bortom det.

Det mesta är återvunnet eller arvegods och second handfynd. Inget är skinande och nytt och det är ett medvetet val.

- Jag tror inte att jag har något nytt. Vi har bestämt oss för att det inte ska se perfekt ut. Det blir en annan känsla då, och det vi lägger till ska se ut att höra till.

Som i köket. Det var affärslokal för Nannys manufaktur och senare en frukt och blomsterhandel vilket gav byggnaden namnet ”Jaffahuset” i folkmun. Här är den gamla, ådringsmålade dörren sparad och två köksskåp har flyttats från andra sidan huset. Ett återvunnet Åraslövkök från 80-talet har målats i engelskt rött vilket skapar en känsla av värme och håller ihop det gamla med det mer nysnickrade.

Viktoriansk stil

Nästa rum som också varit affärslokal är salongen, eller ”parlören” som Charlotta lite skämtsamt säger, eftersom det är där man kan sitta och konversera precis som man gjorde på 1800-talet. Där var det ett hål från tak till källare när de kom hit. Nu är det ett mysigt rum i viktoriansk stil, med färger och mönster i en mix som skulle ha kunnat bli rörig, om det inte vore för att det är så konstnärligt sammansatt. Till och med i taket är det tapeter.

- Det är inte så vanligt i Sverige, utan mer i England. Jag har köpt restpartier från Retrotapeter, och så tog jag randiga tapeter och gjorde egna bårder av dem. De är ju jättedyra annars.

De putsade väggarna var inte lätta att tapetsera. Men det icke perfekta har sin charm.
De putsade väggarna var inte lätta att tapetsera. Men det icke perfekta har sin charm.
Foto: Claes Hall

Över lag är det uppfinningsrikedom, vetgirighet och lust som präglar Charlottas renoveringar, snarare än en stor budget och snörräta lösningar. Ännu ett exempel på det är Christers arbetsrum. Där har de målat om en gammal 70-talshylla och höjt den med en bit i mitten, och vips blev det en platsbyggd bokhylla som ser ut att alltid ha stått där.

Charlotta har också ett arbetsrum. Det var tidigare kök och där ligger det enda trägolvet som gick att spara. Det har hon schablonmålat. Sovrummet bredvid har varit en historia för sig. Där fick de en otrevlig överraskning i form av en hussvamp.

- Den växte vid fönstret. Vi fick ta bort allt trä och gräva 80 centimeter ner i grunden.

9 bilder
Gamla detaljer fulländar stilen.
Ett nygjort badrum var ett måste. Det fanns varken el eller vatten innan.
Trösklarna är järnskodda för att skydda från kängor då det var affär här.
Bänkarna har Charlotta målat.
Köket är ett begagnat Åraslövkök från 1980-talet, ommålat och kombinerat med de ursprungliga överskåpen.
Marmoreringen har Charlotta gjort.
Det skavda och gamla har sin plats i huset.
En skohylla blir en dekoration i Charlottas händer.
Hunden Folke gillar mattes och husses säng.
Gamla detaljer fulländar stilen.
Ett nygjort badrum var ett måste. Det fanns varken el eller vatten innan.

Tågen hörs

Vi går ut på innergården som är vackert kullerstensbelagd och omringad av uthus, Christers älskade garage. Man kan i fantasin se hästkärror skramla över stenarna när de kommer med varor. Ett mer verkligt hopp i tiden finns i en gammal lägenhet ovanför garaget. Den har stått orörd sedan 20-talet och minner om hur enkelt folk kunde bo trots att det inte alls var något fattigt hus.

Hyllan består av en gammal 70-talshylla och ett nybygge i mitten.
Hyllan består av en gammal 70-talshylla och ett nybygge i mitten.
Foto: Claes Hall

Ett klingandet från tågbommarna hörs. Men det stör inte Charlotta.

- Vi märker inte det längre och förresten hör det till huset, för utan järnvägen hade inte Teckomatorp blivit det livaktiga samhälle det varit, och då hade vårt hus inte funnits.

Tapeten är modern och med remsor av en randig tapet blir den i stil med huset.
Tapeten är modern och med remsor av en randig tapet blir den i stil med huset.
Foto: Claes Hall

Charlotta och Christer Eldh.

Bor i Teckomatorp.

Huset var syateljé, manufakturaffär från slutet av 1800-talet och hette Nanny Nilssons manufaktur- garn- och tricotaffär.

Senare blev det frukt-och blomsteraffär och kallades då i folkmun för Jaffahuset.

De köpte huset på våren 2019.

Charlotta är arkeolog men jobbar som tentavakt. Christer är universitetslärare.

Det byggdes på 1870-talet.

Det är 150 kvadratmeter

Tomten är på 500 kvadratmeter.

Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.