GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han cyklade 400 mil för Cancerfonden

Johan Fröderberg, cykelkungen från Skurup, motbevisade nejsägarna och trampade sig inte bara hela vägen till Haparanda, utan också tillbaka. 400 mil och 43 000 kronor till cancerfonden senare är han otroligt nöjd över sin prestation.
Skåne • Publicerad 26 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

– De flesta trodde att jag kanske skulle klara av att cykla till Haparanda men inte hem igen. Men jag lyckades och det känns så himla bra, säger Johan Fröderberg.

Hans cykelresa började den första augusti, dagen då han, tillsammans med tung packning, hoppade upp på sin oväxlade damcykel med siktet inställd på finska gränsen och Haparanda. Tillbaka i Skurup var han 12 september efter en omväg ner till Ystad.

Inspirationen bakom resan är historien om Stålfarfar, eller Gustaf Håkansson som han egentligen hette. Under 1951 bestämde sig Gustaf Håkansson för att delta i Sverigeloppet som gick mellan Haparanda och Ystad.

Problemet var bara att Gustaf ansågs vara för gammal för att tävla. Arrangörerna hade satt 40 år som maxålder, Stålfarfar var 66 år. Men det struntade krutgubben helt i. En minut efter att den sista tävlande börjat trampa hoppade han upp på sin egen cykel och inledde den långa resan ner till Skåne.

– Jag diggar verkligen att han inte följde reglerna och körde sitt eget race, säger Johan Fröderberg.

Samlade samtidigt in pengar till Cancerfonden

I samband med resan samlade han även in pengar till Cancerfonden. Totalt 43 000 kronor blev det i Johans bössa.

– Vi började med 6 000 och sen helt plötsligt var det 43 000. Jag blev så chockad och tänkt bara är det här sant? Efter det blev jag så glad.

Trots att han beskriver resan från söder till norr och tillbaka som otrolig och var hård och vädret ibland väldigt oförlåtande.

– Det absolut värsta var motvinden och trafiken. Jag hade riktigt tung packning och ibland när det blåste som värst var jag tvungen att hoppa av och leda cykeln.

Naturnära upplevelser längs de svenska vägarna

Längs resan spenderade Johan många av sina nätter i sitt tält, antingen ute i skogarna eller på campingplatser.

– Jag tältade ofta i skogen och fick då ibland frågan från folk ifall jag inte var rädd för vildsvin.

Djuren skrämde inte bort Johan från att campa men när han kommit en bit upp i landet började han allt oftare sova i stugor eller på vandrarhem.

– Det var främst på grund av att risken för att träffa på björnar ute i skogen ökade när man kom upp mellan Åre och Piteå. Det behöver jag inte riskera, tänkte jag då.

Mötena med djur och natur är annars något som Johan Fröderberg pratar väldigt varmt om.

– En gång var jag vid en jättefin och stor sjö i en skog. När solen gick upp tänkte jag bara, här vill jag verkligen bo. En annan gång var det en älg som passerade precis framför mig på landsvägen. Det var något av det coolaste jag varit med om.

Bäst att släppa ut frustrationerna direkt

Totalt cyklade Johan Fröderberg drygt 400 mil under sin tur och retur resa. På frågan hur man på bästa sätt hanterar motgångar under ett sådant mastodontprojekt är hans svar att helt enkelt släppa ut frustrationerna när de kommer.

– Jag svor otroligt mycket under den här resan. Kom det en femte backe som jag behövde cykla upp för så svor jag åt den och blåste det för mycket så svor jag åt vinden. Det är skönare att bara släppa ut det direkt, säger han.

För att klara av den fysiska ansträngningen menar han också att det är viktigt att förbereda kroppen inför varje steg på resan.

– Varje morgon när jag vaknar gör jag alltid mina träningsövningar. Gör man inte det kan man skada sig rätt rejält när man anstränger sig så mycket.

Under tidigare cykelresor har Johan Fröderberg tagit sig från Skurup till Stockholm men Haparandaresan var den längsta han hittills åtagit sig.

Var kommer du cykla nästa gång?

– Om två år hoppas jag kunna cykla hela vägen upp till Treriksröset, förhoppningsvis med en mountainbike. Nästa år behöver jag i alla fall vila upp mig, säger han.

Andreas PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.