Utrikes

Signal tillbaka efter dålig måndagsmorgon

En nedladdningssida för Signal i Kina. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Meddelandetjänsten Signal drabbades av stora problem på måndagsmorgonen. Men efter några timmar var allt i gång igen.

Enligt sajten Down Detector började problemen vid 05-tiden svensk tid. Ungefär fem timmar senare meddelade Signal på Twitter att strulet var åtgärdat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Domstol till Turkiet: Ändra förolämpningslag

Känslig för förolämpningar – Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Turkiet håller sig med en lag som ger president Recep Tayyip Erdogan extra skydd mot upplevda förolämpningar. Ändra lagen, kräver Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Uppmaningen kommer i samband med ett utslag om en turkisk man som dömdes till ett års fängelse 2017 för att ha förolämpat presidenten på temat Turkiets roll i Syrienkriget.

"Må ditt presidenskap, din makt och dina ambitioner begravas långt ner i jordens inre", skrev Vedat Sorli på Facebook. För de orden satt han häktad i två månader.

Även om fängelsestraffet upphävdes till slut anser Europadomstolen att domen hade en avkylande effekt som motverkar kritik och bröt mot Vedat Sorlis yttrandefrihet. Domstolen ålägger Turkiets regering att ersätta honom med motsvarande drygt 75 000 kronor.

Utrikes

"Utpressning" och "lakejer" – strid om Polen i EU

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar inför EU-parlamentet i Strasbourg.
Foto: Ronald Wittek/AP/TT
Utrikes
Utrikes Polen tänker inte lämna EU, men inte heller vika sig för utpressning, varslar premiärminister Mateusz Morawiecki.
EU-kommissionen lovar agera – men dröjer med att säga hur.

Polen anser sig vara utsatt för hot och påtryckningar från övriga EU.

– Jag kan inte tillåta EU-politiker att utöva utpressning mot Polen. Polens invånare är inte blinda och döva. Vi kan inte och kommer inte att vara tysta, säger premiärminister Morawiecki i en het debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagsförmiddagen.

Striden gäller den polska författningsdomstolens beslut nyligen om att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag. Utslaget har skakat om rejält och väckt farhågor om ett hotande polskt utträde ur EU eller att grunden för hela EU-samarbetet riskerar att falla ihop.

"Krypande revolution"

Den polska regeringen hävdar att domstolsutslaget bara är ett sätt att klarlägga vem som är ansvarig för vad och att det inte kan vara upp till EU:s domstol att tänja på vad som EU har rätt att göra.

– Vi har delegerat mycket till EU, men inte allt, betonar Morawiecki.

Han menar att det pågår en "krypande revolution" inom EU:s institutioner, som han anklagar för att vilja ha en centralstat som kan tvinga "provinserna" att göra som de vill. Enligt Morawiecki är rättsstatsprinciperna lika viktiga för Polen som för alla andra.

– Vi har inte någon annan åsikt om det. Den enda skillnaden är om rättsstatsprinciperna används som ursäkt för att be medlemsstaterna om saker som inte finns i EU-fördragen, säger premiärministern.

Infekterad debatt

EU-parlamentets debatt är rejält infekterad. Den polska regeringens åsikt om att EU håller på att smygcentraliseras delas främst av ytterhögern och de egna stödpartierna, som anser att kommissionen agerar politiskt.

– Ni vill ha tillbaka era marionetter som går med på allt vad ni säger. Men mitt land är oberoende och bara polackerna kan bestämma vem som styr, fräser Patryk Jaki, polsk ledamot för justitieminister Zbigniew Ziobros ytterhögerparti SP.

Den polska oppositionen fräser lika intensivt tillbaka.

– Det här handlar bara om att ni ska kunna hota och ersätta alla oberoende domare med era lakejer, skäller förre utrikesministern Radek Sikorski från konservativa PO.

Oroad kommission

Debatten om domstolsutslaget i Polen lär nu fortsätta när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel senare i veckan.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar att kommissionen kommer att agera, men nämner än så länge bara vilka alternativ som finns – inte exakt vad man tänker göra.

– Men jag kan direkt säga att jag är djupt oroad. Det här utslaget underminerar skyddet för rättsväsendets oberoende. Utan oberoende domstolar ges folk mindre skydd och därmed är deras rättigheter i fara, säger von der Leyen.

Inget "polexit"

Både hon och Morawiecki är samtidigt noga med att utropa såväl "Leve Polen" som "Leve EU". Något polskt utträde ur EU ska inte vara på gång.

– Det är den bästa platsen under solen, bedyrar Morawiecki, som hoppas på fortsatt dialog och samtidigt lovar att i alla fall avskaffa den disciplinära domarnämnd som häftigt ifrågasatts av EU.

Att EU-kommissionen dröjer med att säga hur man tänker agera mot Polen försvaras samtidigt av von der Leyen som ett exempel på EU-systemets fördelar.

– Ja, demokratier och rättsstatssystem är långsammare än autokratier – eftersom man lyssnar på allas åsikter innan beslut tas och åtgärder bestäms. Det är det som är skillnaden mot världens despoter och diktatorer. Och det kommer vi att försvara, lovar Ursula von der Leyen.

Wiktor Nummelin/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger sig vara 'djupt oroad' över den polska författningsdomstolens syn på EU-lag kontra landets grundlag.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger sig vara "djupt oroad" över den polska författningsdomstolens syn på EU-lag kontra landets grundlag.
Foto: Ronald Wittek/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vad gör EU-kommissionen?

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen flaggar i EU-parlamentet för tre olika alternativ i hanteringen av Polen:

* Alternativ ett är en så kallad överträdelseprocedur, "där vi juridiskt utmanar den polska författningsdomstolens utslag".

* Alternativ två är den nya konditionalitetsmekanism som infördes för att skydda mot missbruk av EU-pengar: "Den polska regeringen måste nu förklara hur den tänker skydda europeiska pengar", säger von der Leyen.

* Alternativ tre är den process som avhandlas i EU-fördragets artikel 7, där ett land i slutändan kan bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang. "Den författningsdomstol som nu ifrågasätter vårt fördrag är samma domstol som vi i artikel 7-förfarandet inte anser vara oberoende och legitim", säger kommissionsordföranden.

Utrikes

Ytterligare 15 döda efter indiska regn

Kraftiga regn har drabbat bland annat delstaten Uttarakhand i Indien. Arkivbild.
Foto: Mustafa Quraishi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 15 människor har omkommit och många har skadats i jordskred och översvämningar som kommit efter flera dagar med kraftiga regn i norra Indien.

Tio personer omkom i skred i Uttarakhand under tisdagen, och fem under måndagen, enligt delstatens myndigheter.

Den meteorologiska myndigheten IMD har uppdaterat sin prognos från "kraftigt" till "väldigt kraftigt" regn i området de närmaste två dagarna.

Även i landets södra delar, där minst 27 människor har mist livet i omfattande oväder sedan i fredags, väntas mer regn de närmaste dagarna.

Utrikes

Misstänkte mördarens sjukhistoria ska granskas

Blommor och ljus vid den matbutik där gärningsmannen angrep människor.
Foto: Terje Bendiksby / NTB /TT
Utrikes
Utrikes Norsk polis tror att Espen Andersen Bråthen var psykiskt sjuk i samband med morden på fem personer i Kongsberg. Nu ska mannens sjukdomshistoria granskas.

Statsförvaltaren, motsvarande en svensk landshövding, för Oslo och Viken har meddelat Kongsbergs kommun och sjukvårdsförvaltningen att den misstänkte mördarens kontakter med vården ska utredas.

Utredningen väntas vara klar inom ett halvår, rapporterar norska medier.

"Till att börja med efterfrågar vi information om den gripnes kontakt med sjukvården från januari 2018 fram till i dag", skriver statsförvaltaren i ett pressmeddelande, enligt nyhetsbyrån NTB.

Det som efterfrågas är 37-åringens sjukjournaler och en förteckning över kontakter, behandlingar, provsvar, åtgärder och liknande.

Kommunen ska svara senast den 8 november och specialistsjukvården den 6 november.

Det var i onsdags i förra veckan som fyra kvinnor och en man mördades i Kongsberg. Morden skedde både på offentlig plats och i offrens hem. Allt tyder på att personerna valdes ut slumpmässigt. Minst tre personer skadades i dådet.

Gärningsmannen sköt först mot människor med pilbåge. Men alla som dödades angreps med någon form av stickvapen, enligt polisen.

Joakim Magnå/TT

Utrikes

Hungerstrejkande Saakasjvili ska undersökas

Tusentals anhängare till Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili demonstrerar i Tbilisi.
Foto: Shakh Aivazov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Georgiens expresident och oppositionsledare Mikhail Saakasjvili, som hungerstrejkat i nära tre veckor, ska undersökas av ett läkarteam, uppger hans advokat.

Läkare har uttryckt oro över "bestående skador" på Saakasjvilis hälsa och vid tisdagens undersökning ska det avgöras om han ska läggas in på sjukhus.

53-årige Saakasjvili, som var Georgiens president fram till 2012, återvände den 1 oktober till sitt hemland efter mer än åtta år av självvald exil i Ukraina. Han greps och fängslades kort efter det.

Saakasjvili lämnade Georgien för att undkomma ett åtal om maktmissbruk – en anklagelse han hävdar är politiskt motiverad. 2018 dömdes han i sin frånvaro till sex års fängelse.

I förra veckan demonstrerade tusentals anhängare till expresidenten i huvudstaden Tbilisi och förde fram krav på att han friges.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Utrikes

96-årig kvinna åtalas för nazistbrott

Den anklagades tomma plats i rättegångssalen i slutet av september, när kvinnan inte dök upp. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes I dag inleddes rättegången mot 96-åriga Irmgard Furchner, en tidigare sekreterare i ett tyskt koncentrationsläger, som anklagas för medhjälp till mord på över 11 000 människor.

Furchner flydde undan rättvisan i slutet av september då hon först skulle ställas inför rätta, men greps efter några timmar och släpptes fem dagar senare.

Den här gången dök hon upp i rullstol i rätten i staden Itzehoe i närheten av Hamburg, där åtalet lästes upp. Där framgick att hon åtalas för medhjälp till mord på över 11 000 människor.

Enligt åtalet har hon "hjälpt och stöttat de ansvariga för lägret i det systematiska dödandet av de som satt fängslade där mellan juni 1943 och april 1945, i sin funktion som stenograf och maskinskriverska på lägerkommendantens kontor".

Irmgard Furchner är den första kvinna som åtalas för brott kopplade till Hitlerväldet på flera decennier.

Som ung arbetade Irmgard Furchner vid koncentrationslägret Stutthof, som ligger i närheten av Gdansk i dagens Polen. Enligt åtalet dödades runt 65 000 människor i lägret, bland dem "judiska fångar, polska motståndsmän och sovjetiska krigsfångar".

Omkring sex miljoner judar dödades under Nazitysklands folkmord 1933–1945. Även bland annat romer, homosexuella och andra för Hitlerväldet misshagliga personer föll offer för den systematiska utrotningskampanjen, vilket gör det sammanlagda antalet offer för Förintelsen mycket högre.

Utrikes

Demonstration på spanskt museum upplöst

Pradomuseet i Madrid. Arkivbild.
Foto: Paul White/AP/TT
Utrikes
Spanien

Spansk polis har upplöst den protestaktion som ägde rum på det berömda Pradomuseet i Madrid under förmiddagen, rapporterar Radio Madrid. Sex demonstranter ockuperade ett rum och hotade att ta livet av sig om inte regeringen tillmötesgick deras krav inom sex timmar. Minst en av dem har gripits.

Demonstranterna uppgav sig vara överlevare efter den massförgiftning som inträffade för 40 år sedan i Spanien, orsakad av rapsolja förgiftad med anilin, då tiotusentals insjuknade och hundratals avled. Många fick livslånga skador av förgiftningen.

Gruppen hotade att begå självmord med piller och "direktsända sin eviga vila", om inte premiärminister Pedro Sánchez hörsammade den kravlista som gruppen publicerat. Kraven innefattade bland annat officiell statlig "moralisk ersättning", att utredningen om katastrofen återupptas, och en översyn av systemet för sjukpension.

Joel Malmén/TT

Utrikes

Krav på nya brittiska restriktioner

Antalet konstaterade fall av covid-19 ökar i Storbritannien. Arkivbild från London.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Forskare sätter press på den brittiska regeringen och kräver återinförda restriktioner mot covid-19, eftersom sjuktalen fortsätter stiga i landet.

Under måndagen rapporterades 49 146 nya coronafall i Storbritannien, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av juli. Uppgången gör att flera forskare nu manar till nya restriktioner.

Regeringen hävde många pandemirestriktioner i juli, då användandet av munskydd blev frivilligt och den sociala distanseringen slopades.

Det fanns farhågor om en skarp uppgång i antalet fall direkt efter att restriktionerna togs bort. Så blev det inte, men antalet fall låg kvar på en hög nivå och har nyligen börjat öka igen. Det gäller även sjukhusinläggningar och dödsfall.

Antalet döda den senaste tiden är dock betydligt lägre än förra gången antalet smittade var lika hög, då en stor del av befolkningen inte var vaccinerad.

Enligt kritiker går det alldeles för långsamt med en tredje vaccindos i landet. Eftersom vaccinationerna kom i gång snabbt har miljoner människor nu varit vaccinerade i mer än ett halvår, vilket kan innebära att immuniteten avtagit, anser vissa experter.

I september sade premiärminister Boris Johnson att landet kanske kommer att behöva ta till en "plan B", och återinföra restriktioner om fallen fortsatte öka. För tillfället säger sig regeringen dock inte ha planer på detta.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL