Annons

Edvardsen chockade guldjagande AIK

Självförtroendet återupprättades mot Djurgården. Det gav resultat mot nästa guldjagande Stockholmsklubb.
Degerfors skrällde mot AIK, 2–1 (1–0).
– Det betyder otroligt mycket, säger tvåmålsskytten Victor Edvardsen.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Degerfors tvåmålsskytt Victor Edvardsen tackar publiken på Stora Valla.
Degerfors tvåmålsskytt Victor Edvardsen tackar publiken på Stora Valla.Foto: Tommy Pedersen / TT

AIK hade elva allsvenska matcher i följd utan förlust och skulle ta tre poäng för att hålla jämna steg med Djurgården i guldstriden.

Degerfors hade fem raka förluster men gick ändå in i matchen med positiva känslor efter en stark insats på bortaplan mot Gnagets ärkerival.

Annons

– Det gav oss en energiboost, säger Victor Edvardsen om den knappa förlusten mot Djurgården.

Nu fick värmlänningarna en ny chans att mäta sig med det bästa svensk klubbfotboll kan skicka ut på en gräsrektangel – och det dröjde inte länge förrän Edvardsen tog vara på tillfället.

Efter en och en halv minut hade han vänt bort AIK:s mittback Sotirios Papagiannopoulos och skickat bollen förbi en maktlös Kristoffer Nordfeldt till 1–0 – anfallarens tionde allsvenska mål i år.

”Stärker laget”

AIK hade flera vassa kvitteringslägen i första halvlek men lyckades inte överlista Degerfors målvakt Alfie Whiteman förrän Nabil Bahoui stötte bollen över mållinjen i den 90:e minuten.

Då hade Edvardsen redan gjort sitt elfte mål för säsongen och ordnat tre poäng för nedflyttningshotade Degerfors.

– Det här stärker lagets och mitt självförtroende. Om vi fortsätter så här kommer det att gå vägen, säger 25-åringen som i våras ryktades vara på väg till just AIK.

Edvardsen sade inför säsongen att tio mål är skamgränsen. Den är nu passerad, med nio omgångar kvar. Degerfors målspruta är en fullträff bakom skytteligaledaren Samuel Adegbenro, Norrköping.

– Nu är allt en bonus. De andra där uppe är otroligt bra anfallare men jag ska jaga dem, säger Edvardsen.

Men huvudmålet är förstås ett annat.

– Jag ska göra allt för att se till att det blir allsvenskan även 2022.

”Inga ursäkter”

Annons

AIK:s svaga bortafacit kan bli lagets fall i guldstriden. Stockholmsklubben har tagit 12 poäng på tio matcher utanför Nationalarenan.

– Alla kan se att det är en stor skillnad på hur vi agerar. Vi jobbar med det, pratar om det och med anledning av det här får vi fortsätta med det, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Mot Degerfors saknade AIK de avstängda nyckelspelarna Sebastian Larsson och Alexander Milosevic.

– Det är två spelare som jag jättegärna skulle ha velat ha med. Men vi är AIK. Vi har en något större budget än Degerfors och är tillräckligt bra för att klara en sådan här uppgift ändå. Jag vet inte om någon spelare eller ledare får godkänt. Vi är inte ens nära oavgjort. Det finns inga ursäkter, säger Grzelak.

Linus Schröder/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons