Annons

Klart med ny huvudägare i Nynas

Den svenska raffinaderikoncernen Nynas har fått en ny huvudägare. Detta sedan en amerikansk kapitalförvaltare slutfört ett köp av Nynas-aktier, skriver Nynas i ett pressmeddelande.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ny huvudägare i Nynas. Arkivbild
Ny huvudägare i Nynas. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Nynas, med cirka 1 000 anställda i över 30 länder, tillverkar bland annat asfaltskomponenten bitumen och specialoljor.

"Davidson Kempner Capital Management är nu den största enskilda aktieägaren i Nynas efter att alla nödvändiga formaliteter har slutförts", skriver Nynas.

Annons

Brittiska Bitumina gick in som ny huvudägare hösten 2020, då Nynas befann sig i ett kritiskt skede till följd av USA-sanktioner mot en tidigare venezuelansk storägare.

Sedan dess har dock Bitumina fått finansiella problem och koncernen befinner sig sedan i somras i en rekonstruktionsprocess i Storbritannien. I juli flaggades för att Davidson Kempner skulle gå in som ny huvudägare, bland annat efter påtryckningar av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Företrädare för Bitumina har inför transaktionen som nu slutförts haft invändningar mot att släppa kontrollen över Nynas-tillgångarna, men bolagets rekonstruktörer har hävdat att transaktionen behövde göras då Nynas behövde inköp av råolja i somras.

Inköpet av råolja finansierades av Goldman Sachs.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons