Annons

Larm: Ny lag sinkar arbetet mot trafikolyckor

Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En ny lag försvårar civilsamhällets arbete med att förebygga trafikolyckor, skriver sex debattörer på SvD Debatt. Arkivbild.
En ny lag försvårar civilsamhällets arbete med att förebygga trafikolyckor, skriver sex debattörer på SvD Debatt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Civilsamhället hindras att delta i arbetet med att göra Sverige mer trafiksäkert till följd av en ny lag. Det skriver sex debattörer från bland annat Sveriges motorcyklister och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) på SvD Debatt.

Ideella aktörer kunde fram till i somras ta del av Transportstyrelsens databas Strada, som bland annat lagrar uppgifter om skador och olyckor inom vägtransportnätet. Uppgifterna har använts av frivilligorganisationerna för att exempelvis analysera var och när man bör vidta åtgärder.

Annons

Men i och med den nya lagen har nu tillgången till Strada begränsats för de som inte är myndighetsanställda.

"Civilsamhället har historiskt sett haft en stor påverkan på ett framgångsrikt trafik­säkerhets­arbete i Sverige. Nu är vi bakbundna och utlämnade till Transport­styrelsens tolkningar", skriver debattörerna.

De vädjar nu till regeringen om att få fortsätta sitt trafik­säkerhets­arbete.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons