Annons

Europeiska ledare gratulerar tyska SPD

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och flera andra länders ledare gratulerar de tyska socialdemokraterna till valframgångarna.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Jag är glad att kunna gratulera Olaf Scholz och de tyska socialdemokraterna till framgångarna i det tyska valet. Sverige och Tyskland har en nära relation med ett starkt handelsutbyte och samarbeten inom en rad viktiga områden. Vi samarbetar också nära inom EU kring många frågor, till exempel klimat och en väl fungerande inre marknad", lyder en skriftlig kommentar från Stefan Löfven.

Löfven kommer att följa förhandlingarna som nu återstår med stort intresse.

Annons

"Jag vill också passa på att tacka Angela Merkel för ett utmärkt samarbete och för det ansvar hon tagit för den europeiska utvecklingen", fortsätter han.

Andra europeiska ledare som gratulerar är Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Frankrikes EU-minister Clément Beaune.

Spanien och Tyskland kommer nu ännu närmare varandra, enligt Sánchez. Tyskland har valt stabilitet och kontinuitet, konstaterade Frankrikes Beaune:

– Jag skulle säga att på sätt och vis har tyskarna röstat på Angela Merkel, säger EU-ministern.

"Grattis till segern!", twittrar Europaparlamentets talman David Sassoli som anser att det inte finns någon tid att förlora i arbetet med återhämtningen i EU efter pandemin.

Även USA:s president Joe Biden har kommenterat SPD:s framgångar.

– Banne mig ... de är stabila, säger han när det står klart att SPD leder i omröstningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons