Annons

Biles: Borde slutat före Tokyo

Simone Biles hyllades världens över för sin öppenhet om psykisk ohälsa under OS i Tokyo. Men själv säger hon nu att hon aldrig ens skulle åkt till tävlingarna.
– Jag borde ha slutat långt före Tokyo, säger superstjärnan i en intervju.
Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Simone Biles under OS i Tokyo.
Simone Biles under OS i Tokyo.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Den amerikanska gymnasten Simone Biles var en av de olympiska spelens största stjärnor.

Men OS blev en mardröm för Biles, som på grund av psykisk ohälsa bröt lagtävlingen och stod över finalerna i mångkamp, hopp, barr och fristående innan hon var tillbaka i bomfinalen och tog brons.

Annons

Superstjärnan hyllades för sin öppenhet om psykisk ohälsa, men säger nu att hon aldrig skulle ha åkt till Japan. I en intervju i New York Magazine säger 24-åringen:

– Jag borde ha slutat långt före Tokyo.

– Om man tittar på allt jag har gått igenom under de senaste sju åren borde jag aldrig ha varit med i ännu en OS-trupp.

Med de sju åren syftar Biles på den uppmärksammade skandalen med den före detta landslagsläkaren Larry Nassar som dömts för flera sexuella övergrepp.

Tidigare i september vittnade Biles i senatsförhör i efterspelet till skandalen. Nu säger hon:

– Jag tänkte inte låta honom ta något ifrån mig som jag jobbat för sedan sex års ålder. Jag vägrade låta honom ta den glädjen ifrån mig. Därför kämpade jag mig igenom det, så länge hjärnan och kroppen tillät det.

Om tiden i Tokyo och att tävlingarna slutade med "bara" ett brons i bom och silver i lagtävlingen säger hon att det går upp och ned.

– Ibland tänker jag att det är helt OK, det är så det är och så det blev. Men andra gånger börjar jag bara storgråta där hemma.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons