Annons

Fred Again går vidare efter pandemihitten

Med låten "Marea (We've lost dancing)" satte Fred Again fingret på en pandemirelaterad samtidssorg.
Snart kommer hans andra album för i år, med musik som firar närhet och kärlek.
Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

Fred Again och The Blessed Madonnas låt "Marea (We've lost dancing)" har blivit ett av pandemins stora soundtrack, med över 65 miljoner lyssningar på Spotify. "The hugs with friends, and people that we loved, all these things that we took for granted, we've lost dancing", sjunger The Blessed Madonna med dyster röst i låten.

Att brittiske Fred Again, eller Fred John Philip Gibson som han egentligen heter, nu ser en ljusning när det kommer till pandemin märks på hans senaste singel "Billie (Loving arms)". Låten finns med på hans kommande platta, som släpps senare i år.

Annons

– Det här är nästa del efter "Marea", antar jag. Att nu kunna fira intimitet och närhet, att kunna vara nära människor man älskar, säger Fred Again till TT.

Gjorde Sheerans album

Han arbetar ofta med samplingar från vardagliga situationer, en process han liknar vid att skriva dagbok. Bara titeln på hans förra platta från april 2021 skvallrar om det: "Actual life (april 14–december 17 2020)".

– Det är spännande att kunna göra de här musiksamarbetena till en dagbok. Jag vill stanna i den världen och kunna berätta om de senaste månaderna, säger han.

Men Fred Again skriver inte bara musik åt sig själv. Förutom att producera vännen och kollegan Ed Sheerans kommande album har 28-åringen från London även arbetat med BTS, Stormzy och Ellie Goulding – för att nämna några. Att kasta sig mellan olika genrer har han inga problem med.

– Jag brukar samarbeta med folk som jag kommer överens med, det leder till den bästa musiken. Samma människor som jag skulle vilja ta en öl med, säger han.

TT: Finns det någon skillnad mellan att skriva musik till sig själv och till andra?

– Det är superannorlunda. När jag jobbar med andra är det som att jag kommer in i rollen som ett fan, ett fan som vill höra de här låtarna. När jag jobbar med min musik är det som att jag har ögonbindel, medan jag kastar färg slumpvis och hoppas att någonting fastnar, säger Fred Again.

Upptäcktes av stjärnproducent

Fred Agains musikresa började när han som nioåring blev besatt av klassiskt piano. Därefter upptäckte han jazzpiano och klassiskt slagverk, och sedan var det blues och soul som gällde.

Ett stycke han skrev till en klassisk konsert som 16-åring imponerade på musikern och stjärnproducenten Brian Eno så till den grad att Eno tog på sig rollen som Fred Agains mentor. Just nu arbetar de på ett album tillsammans, men något datum för den plattan är inte klart.

– Han har betytt allting för mig, han är en fantastisk person. Det är som att han befinner sig utanför musikindustrin på något sätt och bara gör sin egen grej, säger Fred Again.

Annons

Trots de senaste framgångarna, både med den egna musiken och samarbetena, ser Fred Again ingen tydligt punkt i karriären för sitt genombrott.

– Det är bara en konstant känsla av "vad är nästa grej?", man fortsätter att jaga hela tiden. Jag gillar den känslan, att hela tiden sträva efter någonting, säger han.

Sofia Sundström/TT

Fakta: Fred Again

Fakta: Fred Again

Fred Again, eller Fred John Philip Gibson som han egentligen heter, är född 1993 i London.

Som producent och låtskrivare har han arbetat med artister som Stormzy, Ed Sheeran, Eminem, The Xx och Brian Eno.

I februari 2021 släppte han låten "Marea (We've lost dancing)". Två månader senare kom albumet "Actual life (april 14–december 17 2020)".

Han planerar att släppa ytterligare ett album senare i år. Dessutom har han ett samarbete på gång med Brian Eno.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons