Sport

Mästarmöte ingår i kontinenternas samarbete

Europamästaren Italien möter Argentina i en match nästa år. Arkivbild.
Foto: Laurence Griffiths/AP/TT
Sport
Sport

Fotbollsförbunden i Europa och Sydamerika startar ett samarbete som bland annat innebär att mästarlagen i EM och Copa América ska mötas.

Första matchen blir mellan årets mästare Italien och Argentina i juni nästa år.

I det nya samarbetet ingår även damfotboll, ungdomsfotboll och futsal samt utbyte av domare och träningsmetoder.

Sport

Häcken byter tränare: "Blåsa energi i laget"

Robert Vilahamn, assisterande tränare i Häckens herrlag på fredagens träning. Nu tar han över som huvudtränare för damlaget.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Häcken missade det damallsvenska guldet. Nu får tränaren Mats Gren lämna sitt jobb i förtid.
I stället tar Robert Vilahamn, assisterande tränare i herrlaget, över.
– Vi vill blåsa lite energi i laget, säger sportchefen Martin Ericsson till TT.

Förra helgen släcktes Häckens hopp om SM-guld när Rosengård säkrade förstaplatsen i damallsvenskan. Och nu får Mats Gren lämna sitt tränaruppdrag, när två damallsvenska omgångar och fyra matcher i Champions League-gruppspelet återstår av säsongen.

Mats Grens kontrakt med Häcken går egentligen ut vid årsskiftet.

– Vi kom för en väldigt kort tid sedan, efter att vi utvärderat det vi har och vart vi vill, fram till det här beslutet. Sedan har det under veckan vuxit fram att vi vill göra skiftet redan nu i stället för vid årsskiftet, säger Martin Ericsson.

Ersättaren fanns dessutom redan på Hisingen. Robert Vilahamn har de två senaste åren varit assisterande tränare för Häckens herrar och gör sin första träning med damlaget på måndag.

"Trygg person"

Han har ett avtal som sträcker sig till och med 2023.

Martin Ericsson beskriver honom som en "trygg person, med en intressant profil, som är redo för att vara huvudtränare på elitnivå".

Beslutet att byta ut Mats Gren redan nu kommer bland annat efter 0–0-matchen mot AIK senast, där Häcken under uppmärksammade former tappade chansen att utmana Rosengård om guldet.

Mats Gren valde i matchen att bänka landslagsspelarna Julia Zigiotto Olme och Emma Kullberg, som båda har utgående kontrakt och kommer att lämna Häcken efter den allsvenska säsongen.

Det har dock inte påverkat klubbens beslut om tränarbytet, enligt Martin Ericsson.

– Den turbulensen har inget med det att göra egentligen. Men när vi såg att guldet är kört blev det lite enklare. Men vi har ju också tagit några extra dagar på oss att verkligen utvärdera situationen, säger han.

Turbulent år

Tränarbytet kommer även i övrigt efter ett turbulent år för laget som i fjol – då under namnet Göteborg FC – vann damallsvenskan.

Strax före nyår lämnade den dåvarande styrelsen chockbeskedet om att elitverksamheten skulle läggas ner. En månad senare blev det dock klart att klubben i stället skulle tas över av Häcken.

– Det har varit ett väldigt speciellt år där vi haft den här fusionen mellan klubbarna och börjat att arbeta tillsammans, säger Martin Ericsson.

– Vi tog över befintlig stab och hade en unik situation där samtliga i ledarstaben hade utgående avtal och en ny arbetsgivare. Det blir en väldigt speciell situation som jag hoppas att jag inte behöver uppleva igen framöver.

Under Mats Grens ledning vann Häcken i våras svenska cupen och lyckades – till skillnad från Rosengård – också ta sig till det historiska första gruppspelet i damernas Champions League.

Satsar på CL-matcher

Där återstår efter de inledande förlusterna mot Lyon och Bayern München nu ett dubbelmöte mot Benfica samt returerna mot de båda storlagen.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete och jag har stor respekt för Mats och vårt samarbete. Det är ett tufft och tråkigt beslut utifrån personen Mats, säger Martin Ericsson.

– Men efter att vi värderat situationen kändes det rätt att göra det nu. Vi satsar fortfarande på de Champions League-matcher vi har var och då värderade vi det så här.

Jens Bornemann/TT

Mats Gren. Arkivbild.
Mats Gren. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Så blev Göteborgs FC till BK Häcken

2020

7 november: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld i allsvenskans näst sista omgång.

16 december: Laget blir utslaget ur Champions League av Manchester City.

17 december: Klubbens styrelse, med ordföranden Peter Bronsman i spetsen, fattar ett tills vidare hemligt beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

31 december: GFC meddelar att man trots allt ska spela vidare, men hoppas att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

2021

13 januari: BK Häcken meddelar att man på sitt årsmöte ska rösta om ett eventuellt ett övertagande av GFC.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja på klubbens årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet.

29 januari: Häckens nya damlag tränar för första gången tillsammans.

6 februari: Häcken besegrar Linköping med 2–1 i första matchen. Pauline Hammarlund gör det historiska första målet.

18 april: Häcken möter Hammarby i premiären i damallsvenskan.

FAKTA

Fakta: Häckens återstående matcher i år

31 oktober: Häcken–Djurgården.

6 november: Eskilstuna–Häcken.

10 november: Benfica-Häcken.

17 november: Häcken-Benfica.

9 december: Häcken–Bayern München.

15 december: Lyon–Häcken.

Sport

OS-hjälten satsar mot Paris – och hjälper andra

Anton Dahlberg, till vänster, och Fredrik Bergström efter att ha säkrat OS-silvret i Tokyo. Nu ska Dahlberg hjälpa andra idrottare.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Seglaren Anton Dahlberg siktar på ett femte OS i Paris 2024.
Parallellt med elitsatsningen anställs OS-silvermedaljören av Sveriges olympiska kommitté för att hjälpa till att skapa bättre förutsättningar för svenska toppidrottare.

"Jag vet att många toppidrottare i Sverige har svårt att få det socioekonomiska att funka när de gör sin satsning mot världseliten. Att skapa bättre förutsättningar för elitidrottare blir mitt huvudfokus", säger Dahlberg i ett pressmeddelande.

36-åringen har på sin meritlista ett OS-silver, från Tokyo i somras, ett VM-guld och två EM-guld tillsammans med Fredrik Bergström i seglingsklassen 470. Men i Paris om knappt tre år hoppas han få vara med tillsammans med Lovisa Karlsson i den nya mixedklassen 470.

"Att tävla i mixedklass ger en ny spännande dimension. Samtidigt kommer jag kunna dela med mig av mina erfarenheter som olympier och jobba starkt för andra toppidrottare. Vardagslivets förutsättningar behöver förstärkas för många som gör internationella satsningar, annars blir situationen inte långsiktigt hållbar", säger Dahlberg.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Back lämnar Brynäs – klar för motståndare

John Nyberg, till vänster. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Brynäsbacken John Nyberg lämnar SHL-klubben efter en dryg säsong.

Men han lämnar inte Gävle riktigt än.

Han tränade med Linköping, i Gävle, under fredagsförmiddagen.

– Det går fort i hockey, men jag har vetat det här i någon dag, säger Nyberg till Gefle Dagblad.

Linköping ska möta Brynäs på lördagen – då med Nyberg i en vit bortamatchtröja.

Brynäs skriver på sin webbplats att 25-åringens istid i höstens matcher minskat med fem minuter från förra säsongen.

Linköping bekräftar också att Nyberg har skrivit på för klubben, till och med säsongen 2023-24.

"John är en stor och stark tvåvägsback med bra skridskoåkning med funktionell teknik. En lagspelare som på sikt kunna hjälpa oss i alla delar av spelet", säger tränaren Klas Östman till LHC:s webbplats.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Länderna som "tvingar" åkarna att vaccinera sig

Publiken är tillbaka i den alpina världscupen till helgens världscuppremiär i Sölden. Bilden är från premiären 2017. Arkivbild.
Foto: Alessandro Trovati/AP/TT
Sport
Sport Publiken är tillbaka. Men pandemin kastar fortfarande skugga över vinterns världscuptävlingar.
Bland annat har Kanadas och Kinas inreseregler lett till en liten vaccinationsvåg bland alpinåkarna.

Precis som i fjol blir helgens storslalompremiär på Rettenbachglaciären ovanför österrikiska Sölden ett test som inte bara alpinvärlden håller ögonen på.

Till skillnad från exempelvis fotbollen har vintersporterna fortfarande inte upplevt tävlingslivet efter de hårda coronarestriktionerna.

För de alpina åkarna och ledarna gäller visserligen i stort sett samma regler som förra vintern. Samtidigt har arrangörerna dock planerat för omkring 7 000 åskådare på lördag respektive 9 000 på söndag.

Kravet är att alla i publiken är antingen vaccinerade, testade eller har haft covid-19.

– Det är många som kör med coronapass på alla publika evenemang. Sedan ska de aktiva hållas isolerade från omgivningen och inte möta publiken, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet.

– Men hur det ska gå till i praktiken är svårare att säga.

Hängde löst

Dessutom ställer även ländernas olika regelverk till det även i vinter.

Det internationella skidförbundet (Fis) har inte satt upp något vaccinationskrav på de aktiva. För att få tävla i Kanada – och även för OS i Peking i februari – är det dock två sprutor som gäller.

Det gjorde att exempelvis de alpina farttävlingarna i Lake Louise, som ställdes in i fjol, hängde löst även i vinter.

Till slut beslutade Fis att tävlingarna ändå ska köras. Enligt Markus Waldner, alpin tävlingschef på herrsidan, ledde det till att världscupåkare som dittills hade avstått från vaccinsprutorna ändrat sig.

– Vissa väntade länge på grund av Kanada-frågan. Men vid det här laget har toppåkarna både på dam- och herrsidan förstått att man måste vara vaccinerad för att få köra, säger Waldner till österrikiska nyhetsbyrån APA.

– Jag tror att alla låter vaccinera sig, så att de ska kunna tävla utan hinder i vinter.

Utöver de alpina tävlingarna har även skicross och flera av de andra skid- och snowboardgrenarna planerade världscuptävlingar i Kanada i vinter.

"Är vaccinerade"

För svensk del har vaccinationskravet varit en icke-fråga, enligt Tommy Eliasson Winter.

– Våra är vaccinerade. Och inte av tvång ska jag tillägga, säger han.

– En del av åkarna som finns i SOK:s program har fått vaccin den vägen, medan några lite yngre fick vänta till i augusti.

Till helgen riktas dock allas ögon först och främst mot Sölden. Både för att se vilka åkare som blir att räkna med i vinter och för att se hur publikens återkomst fungerar.

Det är intressant bland annat för de svenska orterna som ska arrangera världscup i vinter, som Åres alpina tävlingshelg i mars.

– Det är med i tankarna hela tiden. Sölden är lite av ett testevent, lite som det var i fjol. Alla följer den tävlingen noga, säger Tommy Eliasson Winter.

– Inga beslut är fattade för Åre, men vi jobbar ju efter att vi kan ha publik på plats.

Jens Bornemann/TT

Tommy Eliasson. Arkivbild.
Tommy Eliasson. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Den alpina världscupen i vinter

Den alpina världscupen startar som vanligt med storslalom i österrikiska Sölden. Damerna kör på lördag och herrarna på söndag.

Världscupavslutningen, tillika genrep inför VM 2023, körs i franska Courchevel och Meribel i mitten av mars.

Nytt för säsongen är att det nu blir lika många tävlingar – 18 stycken – på teknik- respektive fartsidan. Det spås göra kampen om den totala världscupen ännu jämnare än tidigare.

Jämfört med tidigare år tillkommer en parallelltävling i Lech/Zürs i mitten av november, medan den alpina kombinationen strukits från tävlingsprogrammet (men, troligen för sista gången, finns med på OS-programmet till Peking i februari).

Titelförsvarare i den totala världscupen är slovakiskan Petra Vlhova respektive fransmannen Alexis Pinturault.

FAKTA

Fakta: Svenska truppen i Sölden

I helgen inleds den alpina världscupen med storslalom för damer på lördag, (första åket 10.00, det andra 13.15) och herrar på söndag (10.00/13.30) i österrikiska Sölden.

Här är den svenska truppen till världscuppremiären, damer: Sara Hector, Kungsberget, Estelle Alphand, Åre, Hilma Lövblom, Täby, Hanna Aronsson-Elfman, Kil.

Herrar: Mattias Rönngren, Åre, Tobias Windingstad, Jönköping.

Sport

Norén sjua i Japan – Matsuyama leder

Alex Norén har hittat formen i Japan. Arkivbild.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Sport
Sport

Alex Norén fortsätter att spela bra golf i Japan. Svensken, som låg på 13:e plats efter första dagens spel, gick ut tidigt på fredagen och stod för sin andra raka 68-runda i Zozo Championship i Chiba. Det innebar en klättring till en delad sjundeplats halvvägs in i tävlingen.

Precis som på den första rundan gjorde Norén tre birdies och en bogey. På –4 totalt har han fyra slag upp till det stora hemmahoppet Hideki Matsuyama, som leder ett slag före amerikanen Cameron Tringale.

Bara 78 spelare finns i startfältet i Japan, däribland också Henrik Norlander. Men han har det betydligt tyngre än Norén och är långt från tätstriden på tre slag över par. Ingen kvalgräns dras efter två rundor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Markströms nolla räddade Calgary

Calgarys svenske målvakt Jacob Markström under matchen mot Detroit.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Sport
Sport De svenska motorerna visade högst varvtal i Detroit när Calgary kom på besök i NHL-hockeyn.
Jacob Markström höll nollan och Elias Lindholm gjorde matchens första mål när Calgary vann med 3–0.
– Det var en viktig seger, vår första för säsongen, säger Markström.

Bortavinsten var inte helt väntad, där Detroit kom stärkta av två raka segrar hade Calgary inlett säsongen utan fullpoängare. Men statistik är en sak, verkligheten en annan – i synnerhet när spelarna tappar koncentrationen.

Lindholm fick halvvägs in i första perioden glida fram framför Detroitmålet när fem rödklädda tittade på puck, och när passningen kom kunde Lindholm enkelt göra 1–0 mellan benen på målvakten Alex Nedeljkovic.

Den svenske centern har därmed inlett säsongen med mål i tre raka matcher.

33 räddningar

Fyra minuter efter sitt mål kunde han från båset se Andrew Mangiapane utöka ledningen till 2–0. Matchens sista mål kom i slutminuterna, när Detroit plockat ut Nedeljkovic från sin bur.

Då hade Jacob Markström på andra sidan isen hållit tätt, och när slutsignalen gick hade han stått för 33 räddningar.

– Det var en viktig match för oss, och för mig med. Jag var inte nöjd senast (2–3 mot Anaheim) och visste att jag behövde spela upp mig, så det var viktigt för mig att få igång spelet, säger han på presskonferensen efter matchen.

– Och i morgon är det en ny dag och då vill jag vara ännu bättre.

"Fick massor av hjälp"

Tränaren Darryl Sutter hade bara gott att säga om sin svenske burväktare.

– Jacobs räddningar hjälpte oss att få ner tempot. Detroit spelar med fart och energi och använder det till sin fördel och det vapnet hjälpte Jacob oss med att stoppa, säger Sutter.

Själv hyllar Markström sina backar, som såg till att förhindra de värsta farligheterna. När hemmalaget försökte komma med en slutoffensiv i tredje perioden mäktade de bara med ett enda skott på 13 minuter.

– Jag fick massor av hjälp. De fick bort returerna och gjorde mitt jobb lite lättare, säger Markström om sina medspelare.

Martin Yngve/TT

Sport

Olsson avstängd mot Anderstorp

Vinslövs HK:s högernia drog på sig säsongens andra röda kort mot Torslanda senast och är därför avstängd i kvällens match mot Anderstorp.
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL Storsegern mot Anderstorp i Svenska cupen har ingen betydelse när lagen möts i kväll menar Vinslövs HK:s tränare Pelle Käll.
– Det är ett helt annat lag vi möter nu.

Vinslöv har visat att de är lag för toppen av allsvenskan, vilket inte minst visas av den oavgjorda matchen borta mot Kungälv och vändningen hemma mot Torslanda senast.

– Jo, vi har bra form men det kommer att bli tufft mot Anderstorp. De senaste två åren har vi problem mot dem, framför allt borta så det känns lite som om vi har revansch att kräva, säger Käll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tyringe bjuder in till publikfest

Daniel Söderberg.
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY När Sölvesborg gästar Tyringe på lördagen hoppas sportchefen Daniel Söderberg på publikfest. Sponsorerna bjuder på gratis inträde och supporterklubben har kraftsamlat.

– Vi skulle haft en gratismatch i fjol, men det blev ju inte på grund av covid. Så vi är skyldiga våra sponsorer och våra fans det här, säger Söderberg.

Han berättar att supporterklubben Bluefoxes har lovat kliva fram extra och bjuda på Tyrs Hov-stämning av bästa märke.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL