Annons

Större fokus på barn i nya riktlinjerna för tandvård

Barn och personer med funktionsnedsättning eller skörhet var i fokus när Socialstyrelsen presenterade nya riktlinjer för tandvården. Enligt myndigheten ska det bidra till en mer jämlik tandvård.
Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Barn är en av de grupper som får ett större fokus när Socialstyrelsen presenterar sina nya riktlinjer för tandvård. Arkivbild.
Barn är en av de grupper som får ett större fokus när Socialstyrelsen presenterar sina nya riktlinjer för tandvård. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De nya riktlinjerna innebär bland annat att tandvården rekommenderas att samverka med barnhälsan i större utsträckning för att stödja hälsosamma levnadsvanor hos barn och deras familjer. Detta gäller "särskilt för barn som bor i områden där invånarna generellt bedöms ha en hög risk för dålig munhälsa", säger Sofia Orrskog, projektledare för riktlinjearbetet, i ett pressmeddelande.

Tandvården ska också arbeta mer aktivt för att upprätthålla kontakten med sköra och funktionsnedsatta personer, även när någon ur dessa patientgrupper har lämnat återbud eller uteblivit.

Annons

En annan ny riktlinje är att personer som bedöms löpa högre risk för problem kopplade till munhälsan ska kallas till kontroll oftare än i dag medan de som har en lägre risk inte ska kallas lika ofta.

Klas Widestrand/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons