Annons

Tyskarna till Laschet: "Nein"

Tyskarna verkar inte hålla med Armin Laschet. Drygt två av tre säger att det är fel av den kristdemokratiske kandidaten att försöka bli näste förbundskansler.
Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Armin Laschet. Bild från presskonferens i måndags.
Armin Laschet. Bild från presskonferens i måndags.Foto: Michael Kappeler/DPA/AP/TT

71 procent svarar nej på frågan om Laschet gör rätt efter CDU/CSU:s förlust i söndagens val, enligt en opinionsmätning i Augsburger Allgemeine. Kristdemokraterna gjorde ett dåligt val, och blev mindre än maktrivalen SPD, men Laschet har sagt att han ändå vill försöka sy ihop en koalition.

Frågan kan därmed avgöras av de mindre partierna De gröna och FDP – den sida de ansluter sig till väntas kunna bilda regering.

Ge upp

Annons

Men ett annat alternativ är att Laschet erkänner sig besegrad, och lämnar fältet fritt för socialdemokratiska SPD. Många i de egna leden förespråkar det, rapporterar Bild. Tidningen publicerar också en opinionsmätning där över hälften av de tillfrågade tycker att Laschet ska avgå som CDU-ledare.

En indirekt signal kommer från förbundslandet Bayern, där CDU:s kristdemokratiska systerparti CSU konstaterar att socialdemokraten Olaf Scholz bör få första chansen att bilda en regering.

– Olaf Scholz har en större chans att bli kansler för ögonblicket, säger CSU-ledaren Markus Söder, som utmanade Laschet i kampen om att bli den kristdemokratiska unionens kanslerkandidat.

Även CSU:s ledare i parlamentet, Alexander Dobrindt, konstaterade på tisdagen att "SPD liggger före det konservativa blocket", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Seg dragkamp

Om inte Laschet ger vika för trycket väntar nu en seg dragkamp för att få ihop en majoritet. Båda sidor sade efter valdagen att de hoppas ha en uppgörelse klar till jul.

Under tiden får den avgående förbundskanslern Angela Merkel (CDU) fortsätta styra.

Henrik Samuelsson/TT

Grim Berglund/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons