Apotekstjänst får betala vite på sex miljoner

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Apotekstjänst tog över som vårdleverantör för fem regioner i oktober 2019. Arkivbild.
Apotekstjänst tog över som vårdleverantör för fem regioner i oktober 2019. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Materialbrist orsakade kaos i vården i fem regioner för två år sedan. Nu har Apotekstjänst och regionerna nått en förlikning där företaget ska betala sex miljoner kronor i vite, rapporterar P4 Uppland.

– Den ersättning vi kommit överens om täcker inte skadan vi råkat ut för. Men våra jurister har arbetat med det här länge och bedömningen är att det här är det som är möjligt att få ut just nu, säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd i Uppsala, till radion.

Sjukvården i de fem regionerna Sörmland, Uppsala, Örebro, Västmanland och Dalarna lamslogs hösten 2019 i samband med att Apotekstjänst tog över som leverantör av sjukvårdsmaterial. Logistiken fungerade inte och bristen på handskar, förkläden, kanyler och operationsdukar gjorde att operationer fick ställas in och planerad vård dras ned.

Regionerna krävde förra året Apotekstjänst på sammanlagt 46 miljoner kronor, skriver Upsala Nya Tidning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.