Hanif Bali: Kandiderar inte igen

Förundersökningen mot den moderata riksdagspolitikern Hanif Bali om misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering har lagts ned. Nu uppger Bali att han inte tänker kandidera till riksdagsvalet nästa år.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Hanif Bali, riksdagspolitiker (M). Arkivbild.
Hanif Bali, riksdagspolitiker (M). Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hanif Bali skriver i ett inlägg på Facebook att han sitter kvar i riksdagen mandatperioden ut, men att han inte kandiderar nästa år.

"Min vilja att kandidera till riksdagen igen är obefintlig", skriver han och uppger att det bland annat beror på "smutsiga metoder för att utmanövrera konkurrenter" inom partiet. Hanif Bali menar att han utsatts för en smutskastningskampanj i sociala medier.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer uppger att man nu ska utreda om det behövs interna åtgärder.

”Vi har nu tagit del av åklagarens besked om att förundersökningen mot Hanif Bali är nedlagd. Nu får vi överväga om ytterligare interna åtgärder blir aktuella. Enligt vår kandidatförsäkran har Hanif Bali nu möjlighet att återgå i tjänst då han inte längre är föremål för en rättslig utredning", säger Strömmer i ett uttalande.

Nedlagd förundersökning

Tidigare under dagen kom beskedet från åklagarkammaren att förundersökningen mot Hanif Bali är nedlagd.

"Jag har förhört målsäganden som beskrivit det som förekommit mellan parterna. Jag har också fått ta del av bildinnehållet, som målsäganden uppger att hon skickat på begäran av mannen, och kan konstatera att det inte rör sig om nakenbilder. Jag anser inte att de aktuella bilderna utgör sexuell posering och därför har jag i dag lagt ner förundersökningen", säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Flickans målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark delar inte åklagarens bedömning.

– Vi är förvånade båda två över det, och besvikna över att åklagaren inte valt att vidta fler utredningsåtgärder, eller i princip inga utredningsåtgärder alls för att säkra bevisning i målet, säger hon.

TT: Kan det bli aktuellt att begära en överprövning av beslutet?

– Det kan bli aktuellt.

Tog en paus

Det var i mitten av september som flera polisanmälningar gjordes om att Bali skulle ha försökt förmå en flicka att skicka nakenbilder på sig själv till honom.

Några dagar senare beslutade Hanif Bali själv att ta "timeout" från sina politiska uppdrag.

I ett uttalande från Moderaterna skrev partiets gruppledare Tobias Billström då att "den mediala uppmärksamheten kopplat till detta gör det svårt att verka i uppdraget som riksdagsledamot".

Hanif Bali har hela tiden tillbakavisat anklagelserna.

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet", skrev han på Facebook när anklagelserna hade presenterats.

TT söker Hanif Bali och Moderaterna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.