"Kaotiska" fans ombeds sansa sig

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Kinesiska fans under en badmintonmatch på OS i Rio de Janeiro 2016. Arkivbild.
Kinesiska fans under en badmintonmatch på OS i Rio de Janeiro 2016. Arkivbild.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Allt för engagerade idrottsanhängare har blivit ett problem i Kina, anser landets olympiska kommitté. I ett officiellt uttalande uppmanar man fans att "jaga stjärnor på en rimlig nivå, och att undvika olämpliga kommentarer och handlingar".

"Nyligen har fans, genom sin kärlek till landslagsutövare, visat prov på gränslöst beteende på allmänna platser såsom flygplatser, genom att till exempel dra i och knuffa idrottare", skriver Kinas olympiska kommitté på sitt officiella konto på sociala medier-plattformen Weibo.

Det upplevda problemet avgränsas inte till idrottens värld. Tidigare under hösten har kinesiska myndigheter bland annat förbjudit talangprogram och realityshower på tv för att motverka "kaotisk fankultur".

Särskild kritik har riktats mot fanklubbar till olika kändisar, och Kinas olympiska kommitté ber nu alla idrottare att inte delta i tillställningar som anordnas av sådana grupper.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.