M och L: Vaccinkrav för nyanställda i vården

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Moderaterna och Liberalerna vill se vaccinkrav för nyanställda inom vården. Arkivbild.
Moderaterna och Liberalerna vill se vaccinkrav för nyanställda inom vården. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla som nyanställs inom vården måste vara vaccinerade mot covid-19. Det anser Moderaterna och Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är rimligt att om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre att man är vaccinerad, säger M:s socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall.

Moderaterna kräver att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur situationen ska hanteras. Liberalerna vill samtidigt att smittskyddslagen förtydligas.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att vaccinationskrav vid anställning är en senare fråga och vill först lösa situationen för de som redan arbetar inom vård och omsorg.

– Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Hallengren till radion och uppger att hon ska kalla arbetsmarknadens parter för att höra hur planerna ser ut för att personalen ska vara vaccinerad.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.