Matförgiftad fick amputera tå

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
En man tvingades amputera tån och Region Kronoberg får kritik av Ivo. Arkivbild.
En man tvingades amputera tån och Region Kronoberg får kritik av Ivo. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En magsjuk man i Växjö skickades i fjol två gånger hem från akuten. Den uteblivna vården ledde enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att han tvingades amputera en tå. Det skriver Smålandsposten.

Mannen hade uppgett att han misstänkte matförgiftning efter att ha besökt en lantgård och där ”slaktat en tupp, druckit opastöriserad mjölk samt ätit ett okontrollerat löskokt ägg”. Han skickades dock båda gångerna hem utan att ha lämnat prover.

Mannen tog då ett prov själv hemma som han lämnade in, och det kunde konstateras att han hade drabbats av tarmparasiter och antibiotikabehandling sattes in. Han anser att komplikationerna ledde till att han tvingades amputera en tå.

Efter anmälan kritiserar Ivo Region Kronoberg för att han inte behandlats på ett tillfredsställande sätt, dock inte för själva amputationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.