Skolor larmar om hotfulla covid-mejl

Flera skolchefer har larmat till MSB om att vaccinmotståndare skickar hotfulla mejl, skriver Skolvärlden.
– Det är människor som jobbar systematiskt, säger professor Agnes Wold till tidningen.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Professor Agnes Wold är inte förvånad över vaccinmotståndarnas mejlkampanj. Arkivbild.
Professor Agnes Wold är inte förvånad över vaccinmotståndarnas mejlkampanj. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

De mejl som Skolvärlden har tagit del av är anonymt författade av en grupp som kallar sig Frihet och hälsa. Gruppen skriver att den skolpersonal som hanterar barnens vaccinering kan "bli anmälda av föräldrar och tvingas betala skadestånd" eller åtalas.

– Tonen i mejlet är otrevlig och jag förstår om de som fått det kan uppleva att de känner sig hotade, säger Carina Bryngelsson, skolchef i Ljusdals kommun, till tidningen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppger att både kommuner och regioner hört av sig om desinformationen. Men ingen av skolorna som Skolvärlden pratat med har polisanmält.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är inte förvånad att skolorna drabbas men förklarar att hon tidigare missbedömt "kraften hos antivaxxarna".

– Det är människor som jobbar systematiskt med att sprida desinformation som ger stor osäkerhet. Så det är ingen lätt sits att vara exempelvis rektor eller lärare och utsättas för kampanjer riktade mot skolan, särskilt inte om man känner sig utsatt av innehållet i mejlen, säger hon till Skolvärlden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.